Restaurant Design Inspired From Architecture Styles of Rural Havelis and Houses of Punjab | Loop Design Studio

5/5 - (1 vote)

Baba’s restaurant design draws its inspiration from the architecture styles of rural havelis and houses of Punjab. The idea is to create an upcycled space with a traditional material pallette from around the context.

Restaurant Design Inspired From Architecture Styles of Rural Havelis and Houses of Punjab | Loop Design Studio

Visit: Loop Design Studio

The entrance alley is a longitudinal monolithic axis created using mud plaster/phuska and depicts the bazaar streetscape using different volumes, elements and layers. Masons and artisans were brought in from the neighbouring villages to create the phuska mixture and apply it on the walls/surfaces.

 

The brick flooring of the alley in a herringbone pattern enhances the old-world charm of the space. The alley flows into the indoor seating area which follows a similar spatial language. The existing yellow kota flooring was retained in most areas and patchwork of terrazzo were added organically where kota was damaged.

The addition of terrazzo to kota flooring was reminiscent of the incremental architecture style of India where one can see the different layers that get added by different patrons throughout time. A textured ceiling of bamboo and wooden beams add weight to the softness of the indoor area.

The indoor space is segregated from the court and the staircase through semicircular arches that frame both the spaces in a beautiful manner. The courtyard walls are rendered in Nanakshahi bricks that used to be the main cladding material for rural architecture. Terracotta pots in different sizes that were created by local potters are layered against the brick and they double up as wall washing light fixtures.

The bar is another monolithic injection in one corner of the court. The bar surfaces (sides, roof and the back) are cladded in bamboo and plaster that blend in to create a uniform beige layer. The bar front is done in olive handmade glazed tiles that is juxtaposed against a subdued backdrop.

The freestanding barfront creates an ethereal aura and dissipates energy into the somber space. Baba’s is a contemporary vernacular take on Indian Dhabas whose vivid informal vibe is tweaked to create a purist semi formal space but which is true to its culture and context.

Fact File

Designed By: Loop Design Studio

Year Built: 2021

Client Name: Manish Goyal, Ranjan Basu

Location: Chandigarh, India

Project Type: Hospitality- Restaurant/Lounge

Project Size: 3700 Sq.ft

Principal Architects: Suvrita Bhardwaj, Nikhil Pratap Singh

Team Design Credits: Harmeet Singh

Construction Team: Karve Infra Pvt. Ltd.

Photograph Courtesy: Purnesh Dev Nikhanj

Products & Materials: Brick, Mud Plaster, Hand made tiles, Steel, Processed Wood, Concrete

Firm’s Instagram Link: Loop Design Studio

Firm’s Facebook Link: Loop Design Studio

For Similar Project>>Redefining Recreational Spaces with this Restaurant Design

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *