Residence Creatively Redesigned Into ‘The Brown Envelope’ | ALOK KOTHARI ARCHITECTS

 
Rate this project

The client along with his wife decided to relocate to Pune post his retirement from a government job at the coal mines at Ranchi. His wish was to use the 40-year-old G+1 storey house built by his father, as his retirement home.

Residence Creatively Redesigned Into ‘The Brown Envelope’ | Alok Kothari Architects

visit : Alok Kothari Architects

However, the house being unused for a long period of time had to be renovated. The client wanted to refurbish the ground floor and completely rework the building elevation without disturbing the functionality of the spaces on the first floor. The ideas took shape in the form of the residence creatively redesigned into ‘The Brown Envelope’!


Connection of the interiors with the outdoor landscape (planned in the existing margins of the site) is the core of the design. The intent was to use landscape as a tool to overcome the limitations of existing structure and establish a strong connect with nature.

The USP of this project is the elevation design; which was an exercise of putting a new envelope around the old house without disturbing the functionality of the first floor. The challenge was to hide all the haphazard projections and offsets of the existing structure and give it a uniform look.

The living room & the bedroom have been opened up at strategic locations to achieve this. The feature walls in front of these openings act like anchor points for the entire landscape design. Additionally, they also double up as visual barriers and provide privacy to the user.

The idea of having a perforated box made up of aluminum fins around the top floor originated from here. The ground floor is wrapped up in a brick skin which imparts a warm look to the house. In order to break the monotony, black stone slats have been introduced at regular intervals, which give the brick facade a horizontal linearity that complements the vertical linearity of the aluminum fins at the top level.

The idea was to keep the ground floor for the client’s daily use and the first floor – which had 2 bedrooms and other ancillary spaces – would be meant for their children or guests whenever they would visit them. The existing external staircase on the south-side had to be retained. Working around this brief, the composition of the ground floor was modified without disturbing the structural framework.

The modified elevation is a deliberate juxtaposition of different materials at different levels. The ground floor is treated with earthy & natural materials viz. brick & stone, to keep the structure grounded in the site; whereas the first floor is conceived as a porous box made up of aluminum & steel which not just aids in concealing the old facade but also makes it light in weight.

The entire landscape design has been planned in different shades of grey so as to accentuate the building facade. The outdoor flooring design – a combination of light grey and dark grey stone slabs – has been planned in 2 parts.

The flooring in front of the feature walls has a geometric pattern comprising of diamonds & triangles to highlight their importance as ‘pause points’; whereas the rest of the areas have a linear pattern which impart a sense of movement. The central portion of the flooring of all the ‘pause points’ has a floral motif which represents the traditional Indian ‘rangoli’ design.

The colour palette of the exteriors i.e brown & grey has been continued in the interiors as well. The entire furniture has a teakwood finish; whereas the walls and ceiling have been painted in light grey & dark grey respectively.

The usage of beige colour terrazzo flooring provides an appropriate background for the furniture pieces, paintings, etc. Just like the outdoor landscape, usage of diamond shape is an important feature of the interior design. It is evident in the design of the dining area, ceiling of the living room and the main door.

FACT FILE

Designed by : Alok Kothari Architects

Project Type : Residential

Project Name : The Brown Envelope

Location : Pune, Maharashtra

Year Built : 2022

Duration of project : 12 months

Plot Area : 2200 sq.ft.

Built up : 1700 sq. ft.

Project Cost Appx : 4000/sq. ft.

Principal Architects : Ar. Alok Kothari

Team Design Credits : Saurabh Kalyani & Apurva Shelake

Photograph Courtesy : Mr. Hemant Patil

Firm’s Website Link : Alok Kothari Architects

Firm’s Instagram Link : Alok Kothari Architects

Firm’s Facebook Link : Alok Kothari Architects

For Similar Project>>> A PERFECT BLEND OF CONCRETE GREYS AND FRONDESCENCE GREENS

Leave a Reply

Your email address will not be published.