Residence as well as Workplace Fused in this Contemporary Style Home with Earthy Materials | Jihan Associates 

 
 

Originally belonging to Jaipur, Rajasthan, and shifted to Vadodara long back, Yogesh Katta and  his family was habituated with living in traditional homes adorned with antique furniture. When  the requirement to build a new home arose, his family was sure about one thing. They wanted  change. Also the client wanted to have a building which accommodates their workplace as well  as residence. So when they approached us for this job, we gladly took the project and indulged  ourselves in the process of accomplishing the task at hand. 

Residence as well as Workplace Fused in this Contemporary Style Home with Earthy Materials | Jihan Associates 

Visit : Jihan Associates 

As the clients wanted change from their regular ambience, we chose to go for complete  transformation with modern contemporary style of design. Having decided that, the rest of the  things fell into place one by one.  

Architectural planning is done with vastu shastra principles. The building is designed in four  levels. The ground floor consists of a common entrance foyer, godown and servant’s quarter.  The first floor is the office area and the top two floors have 3bhk residence.  

Earthy materials like wood, exposed brick and metal are used for this project. A red-white-grey  color palette is used for exterior facades with added touch of brown. The exposed brick cladding  gives the building a modern yet rustic look.  

Entrance foyer : When one enters the premises, they are met with lots of green plantations on the otta and a  cosy welcoming entrance foyer. The concept of leaves became the leitmotiv in this project. It is  reflected in different forms throughout the project. The main door is made in wood with long  metal handles having engraving on it. The metal jali is also made of leaves pattern. The  entrance is in tones of beige, red, grey and black with little brown. The exposed brick clad  feature wall was designed as a rustic backdrop for lord Buddha’s idol. The hanging lamps were  chosen to add a touch of ethnicity to the foyer. The flooring has oval black granite blocks with  the leaves pattern sandblasted on them. The bench is designed in simple form using wood and  metal along with bright toned upholstery. The beige walls and rustic feature wall give the foyer a serene ambience. 

The staircase and lift connects all the floors. The walls are done in beige texture with black tiles  for steps along with glass railing and wooden handrail which gives the staircase a modern look.  All the landings have wooden clad beams with different art products on each along with vertical  wooden strips cladding.

First floor – Office : The staircase leads to the first floor entrance lobby of the office area. The office is segregated  into three prime zones – the main office cabin, display area and workspace for staff. The cabin is  separated from display area with a glass partition which helps in keeping the visual connectivity. 

Cabin : The interior of the office is done in rustic tones using earthy materials like exposed brick, wood  and RCC. The furniture is made in wood. The exposed brick cladding done on the wall behind  the customised executive desk is given for adding color to the cabin. Raw MS plate in the front  of the desk is designed using all the brand names the client is dealing with. A sofa is given for visitors opposite to the desk. Wall adjacent to the desk is designed as a showcase for all the  achievements likes trophies and certificates. The flooring and walls are kept in a neutral shade  of grey to highlight the furniture.

Display Area : The client had the requirement of a display area for kitchen appliances like chimneys, hobs,  microwave and oven etc. The display area has major display of chimneys and hobs. The space  is divided in two platforms made of wood to highlight all the appliances. The central platform can  accommodate 6 sets of chimney and hob with 4 wall mounted chimneys and 2 island chimneys.  The side platform can accommodate 2 sets of wall mounted chimneys and hobs. The drawers  below the platforms provide ample amount of storage space. A standing unit in the corner is  given for display of built-in oven and microwave. The whole office area is designed as a single  space and given minimalist look by keeping the decor simple and minimum.  

RESIDENCE : The upper two storeys are the residence. The entrance lobby has a louvred shoe rack-cum bench and set of framed brass Buddha in bright blue colour fabric. The main door is again made  of wood with an oval metal plate inlayed in it which has laser engraving work done on it,  reflecting the overall concept of common areas.  

The second floor consists of living room, with an attached balcony facing the road, kitchen and  dining area, common bathroom, wash area and master bedroom with attached bathroom. The  interior is done in tones of brown and beige as the basic palette with splashes of various vibrant  colours. The flooring, walls and ceiling are kept plain off-white to create the backdrop to accentuate the furniture.

Living room :

The living room has a linear orientation. The lounger sofa along with a two sweater sofa provide  adequate seating. The upholstery of the lounger sofa is kept brown with beige textured as well  as floral printed cushions. The wall behind sofa is adorned with exquisite replica paintings from  M.F. Hussain’s portfolio which adds liveliness to the living room. The decor is selected in red,  green and yellow colours to compliment the colours in the paintings. The wooden louvred handing lamp and designer octet fan with wooden blades establish balance. The T.V unit design  is kept simple with light grey wallpaper at the back. The center table is made up of oval metal  top to keep maximum circulation space near the sofa and also reflecting the oval concept of the  door metal plate. 

Kitchen and Dining area : This whole area is designed in contemporary way keeping it simple with minimal  embellishments. The black imported granite platform, plain gray laminate shutters and grey  textured tiles as backsplash gives the kitchen an elegant look. The dining table has the same  top as the kitchen platform with wooden legs maintaining uniformity. The veneer panelling  highlights the dining table. The green chairs compliment the colourful palette knife painting thus  adding element of freshness. The black metal hanging lamp provides with the option of having  meals in dim lighting. The dining area also has a crockery unit with glass sliding shutters. The  brown roller blinds are chosen for the kitchen windows to compliment the wood furniture.  

Master bedroom : This bedroom is given different feel than the rest of the house. The overall concept of the room  is kept ethnic. Materials like wood, ventura and metal are used to give the room brown and grey  tones. The bed is made of wooden strips with random metal strips in between having ethnic  patterns engraved on them. The same concept is reflected on the sliding shutters of the  wardrobe. The wall decor is kept minimum with framed wooden blocks with intricate patterns  engraved on it. The adjacent wall has a diamond shaped metal wall clock. The walls are kept  plain accentuating the furniture giving it a warm ambience.  The attached bathroom is designed in monochromatic tones. The black and grey matt tiles are  fixed in linear and square patterns to give the bathroom a modern and minimalistic look. The  shower area has a niche highlighted with indirect lighting. The huge wall length mirror is given to  make the bathroom look spacious.

Top floor : The top floor has 2 more bedrooms and a huge lower terrace. One of the bedrooms is for  guests while the other is for client’s son.  

Guest bedroom : We chose pine wood as the main material for this bedroom to make it different than the brown  tone of the rest of the house. The light green textured wallpaper was chosen to accentuate the  pine wood furniture. The scenic watercolour paintings in pastel shades of green, blue and peach  were chosen to give the room a soothing and warm ambience. The attached bathroom is designed in the same tone of the bedroom with beige and blue tiles.  

Son’s bedroom : The layout of this room is linear so we segregated it in two parts giving a huge bed and tv unit  along with a seating area which can be used as a reading corner as well. Lines are used as  design element along with a monochromatic color palette adding splashes of vibrant colours in  the form of decor. The angular play of lines on the wall in the form of grey cladding creates a  perfect background for accentuating the furniture as well as the decor. The furniture is made in  black following the monochromatic theme of the room. The similar concept of lines is followed in  the design of tv unit as well as ceiling . The bright and colorful acrylic paintings depicting the  scenes of morning and evening adds color to the room. The yellow ceramic vase in the corner  compliments the paintings. The two seater sofa in the corner, a side table adjacent to it and the  study lamp makes it a cosy spot for reading or working. The bright lemon yellow color of the  sofa adds more color to the room. The industrial metal wall clock adds to the tough look of the  room. The tv unit wall is treated with a rough texture again in grey tone which creates a perfect  backdrop for highlighting the various art products kept on the shelves. The light grey and white  vinyl flooring gels very well with the overall monochromatic concept of the room. All the  elements in the room come together to give the room a masculine feel. The attached bathroom is done in classic combination of black, grey and red in the form of  mosaic tiles along with black and grey matt tiles giving the bathroom a rich look. 

FACT FILE

Designed by : Jihan Associates 

Project Type: Residential + Office 

Project Name: Swastik 

Location: Karelibaug, Vadodara, Gujarat 

Year Built: 2019 

Duration of project: 2 years 

Built up Area : 4250 sq ft

Principal Designer: Minesh Shah 

Team Design Credits : Kamlesh Mistry, Kaushik Joshi, Devang Darbar , Shweta Shinde, Ar. Ashna Mistry 

Site co-ordinator – Yatin Chauhan

Photograph Courtesy: Tejas Shah  Photography

Products and Materials : Furnishing – V9 Home Decor | Metal Art work – The Art Room | Picture frames – Harmony Arts 

Firm’s Website Link : Jihan Associates 

Firm’s Instagram Link : Jihan Associates 

Firm’s Facebook Link : Jihan Associates 

Email Id (For any inquiry): [email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *