Mangalam: Minimal Home In conversation With Nature | JGP Consultants

 

Mangalam: Minimal Home In conversation With Nature | JGP Consultants

Client brief :

The client is 55 by age an industrialist by profession. The client was expecting a life journey which depicts a simple life-style which can be also a relaxation point after the hectic work schedule of his own profession. Through a modern simple family, they have a modern contemporary style of roots. The brief was to have well lit and ventilate the house with private space for each member of the family.

Visit: JGP Consultants

Challenge :

The design of the personal residence is always one challenge. The main challenge of the project was that the plot was linear narrative where we just had a good scope to design is in front side and backside with a linear form where one side is an adjacent plot and the other is with a common compound wall. The challenges of making a very simple residential space both efficient and interesting without disturbing the other spaces.

Project Detail:

The designing of “मंगलम” was started with the concept of separating public and private spaces on the lower and upper levels. Solids and voids in the form of protruding spaces and terraces are introduced to create an interesting play of levels, almost like stacked up blocks. The focus is on bringing the outdoor into the living spaces. All public spaces open outwards, blurring boundaries. the residential house has been designed by analyzing, exploring, and thinking about a lifestyle.

Tonal variations, within the monochromatic palette of grey, maintain visual interest. The house with modern contemporary touch serves as an example of a home that deftly fuses the past and future in a contemporary language that is respectful of history.

The open or semi-open spaces are kept flexible in nature; mostly empty, except for a planter and occasional chairs. The water body plays a very tremendous role for other family members.

The main entrance itself is struck by the vastness of the foyer and parking level which leads towards the staircase that it formally connects to the living area and a beautiful pause of the porch and inside the foyer. The landscaped garden creates a permeable transition to the outdoors and lush tree-scape again adding a good freshness to a house.

The living room has warm shades of furniture fluting on the linear wall, a 7 seater sofa set against a wooden center table and staircase, and a small inner court sitting at the other side to the entire space of living.

All living spaces directly or indirectly open onto the lush terrace garden with a beautiful sunrise or sunset view which is a warming view for the client when he starts or ends with his day. Looking towards the linearity of site no barrier is given to the whole plate of the living kitchen floor.

Beautiful Service Island is planned in custom made in kitchen with clean cube which can be use  in service table as well as breakfast table also. Modular kitchen gives you a beautiful modest look to the whole space with fine and clearest lines of all the elements merging with each other.

Temple’s minute details have its own story crafted in natural wood reflects the client’s humble nature and modest lifestyle.

The tone of the house is warm and every room is given its own individuality. Every room and space plays a very important role in each and every individual’s life with an age cycle.

The music studio is designed as beautiful as the user’s depth of interest towards his passion. Specific emphasis is laid on getting every piece of furniture and decor to be custom made- from the wardrobes to the table, to the handle.

FACT FILE:

Firm: JGP Consultants

Project Type: Residence

Project Name: Mangalam

Area: 9900 sqft

Year of Completion: 2020

Project Location: Surat

Design Team: Jigar G Patel, Satish Kadiwala, Tanvi Mistry & Honey Gandhi

Photography : Nikhil Patel

Facebook: https://www.facebook.com/jgp.planning

Instagram: https://www.instagram.com/jgpconsultants/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *