Exposed Brick and RCC creating Compositional Structure of the Residence & a Multilevel Altitude | The Interior Workshop

4.5/5 - (2 votes)

Specialising in exquisite taste, unparalleled service and unmatched quality, we at the interior WORKSHOP lend our collaborative expertise and passion to design each project with utmost dedication and uniqueness, turning any space into a powerful expression of the client’s personality. Our firm believes in delivering a reliable and comfortable
experience combining enthusiasm and innovation. We try to strike a balance between form and function and make the design process exciting.

Exposed Brick and RCC creating Compositional Structure of the Residence & a Multilevel Altitude | The Interior Workshop

Visit : The Interior Workshop

Our recent residential project in the city of the rising sun, Surat was a delightful experience where we challenged our potential to a new level. Sticking to the area constraints with plot dimensions of 50’ X 48’, a lot of thought went into creating the best out of the space. Since, there was a lack of open and breathing spaces with only built mass around, the client wanted us to create something magical that suits their requirement of greenery and gives them a sense of belonging. Daylight, ventilation, interconnections and privacy thus inform the design of this house with the layout being organised such that the private zone is on the inner side and the family spends most of their time in the area in the front.

 

A combination of exposed brick and exposed RCC along with large sized glass windows, we have channelized our efforts into making of the main compositional structure of the house and created a multilevel altitude. The blocks have varying heights according to the function. The welcoming zone is the double heighted living space, with bedrooms on the middle floor and the service zone being the lowest, thus making the whole structure three- storeyed. The client’s belief in the vastu led us to construct the built mass on the eastern side and leave the west direction open and beautiful with green spaces.

The contemporary Rustic-Expose Style was our go-to design style for this residence because of its simplistic charm balanced with a combination of the modern aesthetic. These characteristics long for the use of natural unfinished materials, hence persuading us to use brick. They display a soft-mellow aged tone on their regular faded edges. A free space plan was employed that was logically divided into zones to make it accessible and safe at the same time.

To complement the exposed brickwork, the public spaces have been completed with autumnal-toned furniture. Natural-colored finishes feature throughout the rest of the house , with wooden cabinets and tables teamed with stone flooring and areas of exposed concrete. The thinnest, deepest and most beloved part of this project is the hallway and the staircase area. There are two different staircases from the ground to the first aiming to create a real piece of art. To do this, we did not only combine several natural materials that are complex in their union but also gathered contractors who had to think like real artists. Wood and metal have been brought together in an interesting and captivating way to build the staircase.

The Open concept allows natural light from floor-to-ceiling windows to illuminate every part of the space. The calm palette in the interior is equipped entirely with a variety of iconic Italian furniture. This includes a luxurious corner sofa and armchairs in the mustard color which makes it look trendy along with a classic coffee table placed in the living room. As far as the master bedroom is concerned, a bed-sculpture has been imported which has great volume and proportion; with an incredibly soft headboard that makes it comfortable to lay on. The island kitchen is both stylish and functional completing the aesthetic of the cooking area. An elegant amalgamation of warm and cool colors has been used in different bedrooms to make it lively for the young family.

We serve a walk-in-wardrobe in every bedroom with a huge bathing space making it looking grand. The earthy color palette makes it look rich and enhances its grandeur. The timeless black and white paintings cover the entire space making it a fascinating element for the members of the house. The different shades chosen for this project create a complete picture and mood for this residence. Quality textiles and soft leather upholstery along with artificial lighting enhance the details and make it feel like ‘Home’ for anybody who comes to visit.

The most attractive and fun part of the entire house is the terrace floor comprising the Jacuzzi bathroom and a home theatre along with an open terrace garden allowing free movement of air. This makes it look spacious and perfect for an amazing weather day.

The main challenge for us was to be raw with exposed material and the client did not want any offset of any beam-column in an eye attraction. But challenges help us perform the best way. Maximum care was taken to allow the flow of daylight into the spaces. Another challenge for us was to look at the placement of the lift and use the spaces around it in an efficient way to avoid any wastage. The family seating which acts as a welcoming space on the ground floor stays lit throughout the day giving out light and makes it airy .The whole space has high automation with centralised air-conditioning with an everlasting feel good factor.

The freedom given to us by the client led us to experiment and explore the different possibilities and really understand the potential of the space. The designing helped us to test our abilities and create the right kind of potential which helped us deliver the home of dreams. It was a wonderful experience to have taken up such a project that helped us grow as a firm and individuals in general.

Fact File:

Designed By : the interior WORKSHOP

Project Type : Residence

Project Name : The Infinite Frames

Location : Surat, Gujarat

Lead Architect : Tejas Mistry

Photographer : Nilkanth Bharucha, Noaidwin_Sttudio

Firm’s Website Link : http://theinteriorworkshop.com/

Firm’s Facebook Link : https://www.facebook.com/Interiortejas

Firm’s Instagram List : https://www.instagram.com/theinteriorworkshop/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *