A Residence Design Emphasizing On Natural Light And Ventilation | Crest Architecture

A Residence Design Emphasizing On Natural Light And Ventilation | Crest Architecture

Located within a gated community in North Bangalore, the square-shaped plot of this residence abuts the road on the southern and western sides.

Visit: Crest Architecture

Based on the client’s requirements, our approach was to design a modest house with a specific emphasis on natural light and ventilation. The design process and choice of materials for construction were influenced by a cost-effective budget.

 

Our approach was to create a compact layout that accommodated the requirements of the client while also establishing a sense of spaciousness to create a balance of connectivity and privacy. The south–western façade was kept almost entirely plain with narrow slit windows to avoid the harsh sun.

These windows are accentuated with Sadahalli stone chajjas which frames compelling views of the surrounding landscape. The open floor plan which consists of a living, dining, kitchen, puja, and three bedrooms is spread across two floors.

The double-height living and dining spaces are opened up to get a view of the landscaped garden and glazed skylights allow ample natural light to infiltrate the open scheme of the house.

The exposed concrete finish and white plastered walls induce a subtle ambiance in both the interior and exterior. The design language throughout the house is intended to be simple that reflects the lifestyle of the client.

Fact File:

Designed by: Crest Architecture

Project: Framed House

Project Type: Residential

Year of completion: 2020

Area: 2300 sq.ft.

Location: Bangalore, India

Design Team: Vikas and Vishwas

Client: Mr. Chenappa

Photography: Shamanth Patil J

Source: ArchDaily

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *