4 BHK Bungalow In Ahmedabad Evolved Harmoniously With Nature | Shayona Consultant

4 BHK Bungalow In Ahmedabad Evolved Harmoniously With Nature | Shayona Consultant

The client had a simple and clear brief of 4 BHK Bungalow and was seeking a lifestyle that evolved harmoniously between man and nature. They wanted the house to have a connection with the garden, plenty of natural light, and lively interiors.

Visit: Shayona Consultant

As one enters the house, the built form reveals its framed facade closely. This concept of frames is introduced with the intent to maintain the privacy of the user.   The planning allows for integrating a linear parking area. Since the house shares a common wall with an adjoining bungalow on the south, a beautiful garden has been provided in the north. A hierarchy of three frames creates an interesting mass of volumes.

The ground floor is an exciting and cozy space with prudent openings.  The first frame marks a refreshing entry to the garden as well as to the house with double-height volume, with fresh views of the garden & lots of natural light and air. One lands into a vestibule that gives a glimpse of the spaces leading to the drawing-room.

The drawing room opens to the views of the garden and has a swift connection and a nature-inspired theme. The dining and kitchen space are placed opposite to each yet allows significant visual connections with the main entry and drawing room as well. What I love most about this house, is a stunning family sitting with a huge void space above connecting the ground floor to the highest ceiling of the house.

With an artificial vertical garden in its backdrop, this space becomes even more appealing and colorful. This volume creates a drama of light and shadows throughout the day across the interiors with the triple-height window.

The parents’ bedroom is drawn towards the south and has its own garden with pergola. The journey to the upper level happens through the circulation facilities like the staircase and a lift, placed towards the south.

The first floor is a brightly lit space with the natural light striking the passages that lead to the master and son’s bedroom. The passage overlooks the vertical garden wall &   the family sitting below.

The master bedroom expresses the warmth of the wood and the combination of a bronze mirror with white MCM cladding material and its significantly large size allows visual connections with the ground floor entrance and the garden below. An elevated garden facing west has been provided on the first level, being enclosed directly by the highest façade frame,    it becomes a double heightened garden. The son’s bedroom towards the south displays a blend of dark earthen elements.

On the second floor, a guest bedroom and a compact leisure room are placed adjoining to a vast elevated party lawn.   This terrace garden gives the users a chance to get closer to the ultimate height of the uppermost frame.

The materiality of the house is vibrant in every space. Combination of stone, wood, Italian marble for flooring across the house, and the contemporary furniture pieces, add luxury and comfort to the spaces. This Urban Frame House is a   unique combination of spatial planning; extensive spaces and expressive lights helped visualized the dreams of our client.

FACT FILE:

Firm Name – Shayona Consultant

Project Name: Urban Frame House

Location- Ahmedabad

Plot Area – 3600 SQ.FT.

Built Up Area – 5000 SQ.FT.

Completion Year– 2019

Principal Architect – AR. Prashant Parmar

photo Credits- panjwani.vinay

Website: http://www.prashantparmar.com/

Instagram: https://www.instagram.com/architect.prashantparmar/

Facebook: https://www.facebook.com/prashant.parmar.71868964

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *