search
  • This 5000 sq.ft House Offers a Solace Reflecting The relentless shoreline of Tuticorin | STO.M.P

    Sited on the outskirts of a port city, Tuticorin, the 5000 sq.ft house offers solace reflecting the relentless shoreline. The house, The Billy O’ Tea,” is personified as a docked ship over the parcel, homing the residents to balance the synergy between the East Indian cultural background and the coast.

    Editor’s Note: “This residence in Tuticorin is personified as a docked ship over the parcel. With a delicate balance between East Indian culture and the coast, the abode unveils magical realism. Each design element, from the rustic bricks and stunning Kota stone to the exquisite Udaipur pink marble and delicate fenestrations, is thoughtfully integrated to enhance the overall concept. This thoughtful blend crafts a holistic living experience, enveloping the residents in an enchanting fusion of tradition and coastal allure.”~ Simran Khare

    This 5000 sq.ft House Offers a Solace Reflecting The relentless shoreline of Tuticorin | STO.M.P

    Design Philosophy

    The core intent of the 5000 sq.ft house cascades throughout the spaces, symbolising magical realism as an extension of its personality, delineated through seashell inlays on the rustic slabs, a flooring pattern impersonating the waves and the rippling water, and an amphitheatre personified as a rowing vessel with a seat for the oarsman. 

    5000 sq.ft house

    The cladding bricks on the facade add antiquity to its rustic personification. The creepers are flowing jewels up as weeds to the abandoned vessel. The metal canopy with a water spout ensembles the overflow drain of the ship. 

    Amphitheatre

    The amphitheatre, shut from its immediate atmosphere, evokes the mood of the sea with a boundless sky. Sailing into the space, we sang the shanty (a traditional folk song of sailors) reflected through the material, detailing, patterns, and elements that sowed exuberating rhythm and energy.

    5000 sq.ft house

    The brief resonates maximum alignment with the exterior, unveiling the need for multiple spillover areas to cater for the seasonal themed parties the family hosts, thus unwinding the spaces with seamless flow into one another through extending the lawn, the front yard, and an open-air theatre.

    5000 sq.ft house

    5000 sq.ft house

    Micro-Climate Enhancement

    The site has an urban prairie over the north that contributes to the microclimate, enhancing the wind flow towards the plot. 

    The planning is straightforward, with four bays of alternating widths. The composite configuration punctuates the paths of movement with multiple exits and entries to a single node, providing pause, rest, and reorientation. 

    5000 sq.ft house

    5000 sq.ft house

    Courtyard

    The heights of the floor plates are generous to dissipate heat. The courtyard is scooped out of the mass, which blurs the boundaries between the living and the den. All the private spaces are positioned around the core, with all their services allocated to the periphery.

    Sprawling through, the kitchen extends to the front yard, quaint aesthetics of erstwhile. The court space exudes warmth and sophistication, acquitting the adjacent spaces with light and ventilation.

    5000 sq.ft house

    Sunlight envelopes the entire environ through the east-facing courtyard lighting up with palpable energy. Tall punctures positioned on all edges facilitate constant wind movement through the spaces.

    5000 sq.ft house

    5000 sq.ft house

    Curated Design Interventions

    The design intervention briefs the architectural narrative by creating a space where no detail is small or inconsequential. Sleek lines, bold hues, and an exquisite material palette with calcium-based stones, Kota, Udaipur pink marble, Indian Arna marble, Jaisalmer yellow marble, terrazzo on the floor, and fenestrations create a holistic living space that muses the mood and spectrum of sea-serene and mischievous. Sunlight shimmers on the windows and doors, featuring wood and Indian marble.

    The Indian marble on the intricate wooden joineries glorifies the twilight. The shimmering Indian marble on the wooden joineries glorifies light and life.

    Stacking over the habitable spaces of diverse functions, the living and the amphitheatre, aligned with a parallel thought, establish cohesiveness where their volumes mutually complement each other. 

    During rain, water cascades through the seaters, channelling the runoff into the floor drain. The amphitheatre accommodates different ergonomic flexibilities while screening movies and stargazing.

    The house depicts a ship in remembrance of the city’s Horcrux. Manifesting “The Billy O’ Tea” to sail into the sea. Yes, it sails. 

    Fact File

    Designed by: STO.M.P

    Project Type: Residential Architecture Design

    Project Name: Billy O’Tea

    Location: Thoothukudi, Tamil Nadu

    Year Built: 2023

    Built-up Area: 5000 Sq.ft

    Principal Architect: Vignesh Sekar

    Project Architect: Karthik Vasuki

    Team Design Credits: Karthik Vasuki, Shamini Vignesh & Abishek

    Photograph Courtesy: studio.f8

    Text: Abinaya Somasundharam

    The Firm’s Website Link: STO.M.P

    Firm’s Instagram Link: STO.M.P

    Firm’s Facebook Link: STO.M.P

    For Similar Project >>> This Aesthetic Courtyard House With Lush Landscape Design Offers A Calm Aura To The Users

    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • The Orchard House Is A Weekend Retreat For A Family In Pune | Ipsa Design Consultants

    Content Development Strategy and BIM Workflows by Neha Sadruddin | BIG Architects