Elegance

The Vora’s Penthouse Exhibits Elegance, Lavishness And Modernist Features | ARCHAIC DESIGN STUDIO

 
Rate this project

The Vora’s Penthouse exhibits elegance, lavishness and modernist features of the design. This renovated adobe at the city of Ahmedabad is consciously curated with elegant choices of materials and subtle details. The client brief was straightforward and the requirement was to achieve a contemporary look while having an open and spacious layout. Prime material choices by the client were inclined towards rich and polished finishes such as Italian marble, back-lit marble & a warm welcoming, light color palette. A grand shrine was another major requirement on Vora’s part. The shrine had to be aesthetically pleasing and calming at the same time evoking the sense of devotion. This family of four included two young girls who had their own taste preferences for their personal space, and expressing their personalities via design was one of the challenges that this project showcases.

The Vora’s Penthouse Exhibits Elegance, Lavishness And Modernist Features | Archaic Design Studio

visit : Archaic Design Studio

Living room is designed with minimal furniture and dominating grey palette. The TV unit has veneer, PU and grey mirror which adds to the spacious look. The 3+2 seater sofas have light beige grey color upholstery and contemporary form. Two contemporary sofa chairs placed on the opposite sides add brownish tinge to the otherwise grey living room and makes it blend well with the overall subtlety.


Center table has white satvario marble top and rose gold finish metal base. Sofa Corner makes the space beautiful and creates soothing ambience with pendant lights. To define the living and dining space round metal form is used to work as a partition and segregates the spaces neatly. The round metal wall clock is also the dominating décor part in this living room. The Living room opens into a balcony which is a source of natural sunlight during the day and source of soft breeze at night.

Welcoming vestibule houses an earthy–gray couch, a credenza, veneer-clad false ceiling with diagonal details driving the eye to the opposite side of the space. The accent wall is treated with bronze mirror paneling giving the space a grandeur and spacious look. The metal and marble, floating staircase is the statement element of the space. Backlit marble-clad temple space is the grand feature of the penthouse. The recessed ceiling mimics the elemental shikhar detail.

Kitchen platform is having granite finish on top and contrasting look has been created using PU finish drawer with black profile handles and black glass with profile shutters for overhead storage.

Dining space is the center of the house. The silent grey wall on one side and warm yellow wall on the other side makes the dining space warm and lively. The crockery unit adds to the utility of the space and up & down light – wall sconce adds to the overall charm.

One of the existing bedrooms is switched to a work/study room. Previously enclosed space has its masonry walls torn down to open up the space and let more light into it so as to aid the user with ample light required to work efficiently. This space is adjacent to the spiral stair-well appreciating ample amount of daylight. 

Master bedroom has a lot of playfully used geometry – use of semicircles on the wardrobe, circular wall frames above headboard and the circular pattern on the TV unit wall.

The wooden flooring makes the room distinct. Headboard has white leather finish, wall has zink texture and wardrobe has veneer and PU finish.

The sleek working desk adds to the utility of the space. Hanging wardrobe unit makes the bedroom space look wide and open.

The daughter’s room has a darker color palette in gray and the accent being a lady’s face fixed into the nano-coated exposed RCC bed-back. A comfortable chair and a small coffee table are put together to create a cozy nook inside the room.

The guests’ bedroom is designed in a warm and light color palette with ivory diamond patterned head-back as the key feature of the room. The bathroom door is blended with the wall paneling.

Parents’ bedroom has grey wardrobe and brown upholstery. This simple dual tone colour theme is apt for parents room. The vibrantly painted frames add character to the wall above the headboard. The room has a full mirror placed to work as a dressing mirror as well as to create a feel of larger space.

The upper level consists of a home theater adjoining the lounge space. The room is an enclosure of glass partitions with curtains over them that act as an acoustic measure for the space. Lounge style L-sectional sofa and few cozy recliners convey a sense of comfort as one cherishes the cinematic experience.

The adjoining spaces can become one huge space that communicates indoors with outdoors upon stacking the sliding doors open. This home theater breathes up an enormous gathering space when open. Such transitional terrace space accommodates a semi-covered patio- an intimate seating zone shaded with pergolas

The open terrace is a treat for the eyes and has a calming aura aided by the generous inclusion of plants. The therapeutic elements include planter beds and seatings, while the key attraction of this recreational space is a stone-clad waterfall feature offering a sense of calmness throughout the day. Overall the view is a beautiful intersection of the skyline and the city scape.

FACT FILE :

Designed by : Archaic Design Studio

Project Type : Apartment Interiors

Project Name : The Vora’s House

Location : Ratnakar-3, Satellite

Year Built : 2022

Duration of project :  9 Months

Built up : 5000 sq. ft

Project Size : 5000 sq .ft

Project Cost Appx :  1.2 Crore

Principal Designer : Kalpesh Mewada

Team Design Credits : Priyanka, Raj

Photograph Courtesy : Inclined Studio

Products/Materials/Vendors : Wallcovering / Cladding – Veneer and PU / Sanitaryware– Jaquar and Cera

Flooring–  R K Marble / Paint – Asian Paint

Firm’s Website Link : Archaic Design Studio

Firm’s Instagram Link : Archaic Design Studio

Firm’s Facebook Link : Archaic Design Studio

For Similar Project>> INDIAN BUNGALOW DESIGN

Leave a Reply

Your email address will not be published.