search

The Earth House | SAV Architecture + Design

The Earth House | SAV Architecture + Design

An expansive Bawa-inspired residence integrates water gardens, internal courtyards, sweeping gardens, and private river views to bridge aspirational living with eco-conscious design.

visit: SAV Architecture + Design

Terra or Earth House interprets home as nature. Nearly half of its 6,300 square foot expanse is dedicated to lush gardens that cascade into The Chapora River. Water gardens, internal courtyards, tree wrapped balconies, and canopied dining areas seamlessly blend indoor and outdoor spaces.

The home’s sandstone exteriors resemble wood and stand in deliberate contrast against the emerald green landscape that surrounds it. Its louvred teak entrance doors are flanked by an extended, shallow water garden that flows adjacent to the reception foyer. The water body and louvred walls ventilate the space with a cool breeze that flows across a large internal courtyard and down a curved hallway into the main living space.

A sculptural installation of refurbished teak-wood panels along the double-height main wall adds warmth and colour.  The otherwise minimalist room is defined by generously high ceilings and a breath-taking view of the infinity pool and the home’s sprawling gardens. Customised modular furniture in teak wood and muted accents face the accordion glass doors leading outside.

One side of the immense living room extends into kitchen and dining spaces. The dry kitchen by Euromobile features in-built top-end appliances by Siemens and hand-painted Mediterranean tiles typical of Indo-Portuguese homes. It leads into a discreet wet kitchen by Miton. The kitchen and dinette flow into an indoor dining room and extended gazebo.

The other end of the living space opens into another water garden and detached bar. Furnished with a curation of customised art deco furniture, the stylish pool side bar extends into its own gazebo and outdoor seating area. The width of the home’s vast garden stretches from the pool bar to the formal dining room and the living room sits nestled in the center. Each space flows into the other and each space allows dedicated access to the outdoors.

The inner foyer stretches from the lush internal courtyard forward towards the living space. At its center is an ambient lit elliptical staircase that spirals along the length of the courtyard’s glass walls leading to two top floor master bedrooms and their attached living spaces.

Both masters have their private balconies with a view of Chapora River, a peppering of red tile roofs and the farmlands beyond. An entertainment room accessible through one master bedroom includes a billiard table designed in contemporary fashion and customized for space.

Although the master bedrooms are especially generous, all of Terra’s four bedrooms are over 550 sq. feet large with walk-in closets, verandahs, patios, and a view of water bodies.

The larger bathrooms at Terra feature ultra high ceilings and sunroofs that inspire both indulgence and tranquility.  The powder room or guest bathroom in the home is an avant-garde, monolithic space featuring concrete walls, diffused lighting and industrial fixtures.

Terra or Earth House is one of three bespoke, eco-conscious residences called the Si-Oul Villas. All three homes, Sol (Sun House), Lua (Moon House) and Terra (Earth House) are designed to be inventively eco-conscious. They include water-efficient plumbing.

Their angular roofs harvest rainwater, which is treated for reuse by an underground tank. Sky-roofs, curved hallways, louvred panels and fluid layouts are carefully planned to increase ventilation and distribute natural light, making the homes inherently energy efficient. Balconies are built around pre-existing trees and the gardens include ecologically viable plants. 

FACT FILE:

Architects : SAV Architecture + Design

Project Name: Terra-Earth House

Year : 2020

Location : Goa

Plot Area: 1460 Sq.mt

Design Team : Amita Kulkarni, Anna Musychak, Dhrumil Mehta, Vikrant Tike

Landscape : SAV Architecture + Design

Developers : Kriss Real estate

Photographs : Fabien Charuau

Website : http://www.studioamitavikrant.com/

Facebook : https://www.facebook.com/studioamitavikrant/

Instagram : https://www.instagram.com/studioamitavikrant/

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • In.X-Hale Residence | architecture.SEED

    Metal Container Office With A Series Of Inward Looking Courts | Studio Infinity