Reimagining Contemporary Architecture with Elements of Indian Architecture | Studio DSA

4.7/5 - (3 votes)

Text description provided by the architects. We are Studio DSA discussing the project Samyak built on a plot area of 5,700 sq. ft. The project is ideally located in a local area called New Alkapuri in Vadodara, Gujarat. The plot is rectangular in shape with a length of 80’9” and width of 71’4.5”. A main 7.5m approach road follows an internal street of 6m, the east-facing plot is drafted with a climactic appearance with a Vastu-oriented indian architecture design.

Reimagining Contemporary Architecture with Elements of Indian Architecture | Studio DSA

Visit: Studio DSA

In Samyak, the house is distributed on two levels and involves a living for 3 generations; the ground floor accommodates their elderly parents. The street-facing front side of the house is sheathed by bold exposed concrete masses. Submerged into exposed brickwork and hints of whites on the facade the windows and the open volumes are brought up in a way that allows the house to breathe and respond to the flows of nature, daylight, and conditions outside.


The daytime volumes, including a formal and informal living area, are oriented towards the eastern street side of the site, filtered by the screen of greens and masses shading the whole structure in itself, while the private spaces overlook a lush garden.

Moving ahead to the informal living area again planned in the sun-ward direction is kept cool with the prominent use of blue and grey. The masses were placed in such a way that the garden came out to be a good sit-out extension with pergolas placed at a 20’ height playing with the sunlight all day also the use of exposed brick produced the whole space an earthy effect.

To make it more eye-catching, green and blue colors were gently hinted at with the plush upholstery. For an open and arid illustration with a contemporary look, the white walls typically add to the whole project so the house plays with crude lights throughout the day.

On the first floor, the bedrooms were laid in the sunward direction with the children’s room opening up in the south directing the wind into the house, the master bedroom was facing the garden and had a play of light all day with the movement of the sun.

A home theatre was laid on the back side avoiding the harsh sun exposure and was allocated with a bar table.

It is a house with a colour palette of warm grey and hits of blue and green keeping the rooms lively, an interactive play of a hue was intentionally introduced via grey Italian marble flooring. Adding to the palette and aesthetic appeal, copper inlays and brass murals provide an interactive environment.

Fact File

Designed By: Studio DSA / Dilip Sharma & Associates

Project Type: Residence Architecture & Design

Project Name:  Samyak

Location: Vadodara, Gujarat

Year Built: 2021

Built-up: 6000 Sq.ft

Principal Designers: Rudhav Sharma & Dilip Sharma

Photograph Courtesy: Udit buch & Pixellus Photography

Firm’s Instagram Link: Studio DSA

For Similar Project>>Modern Design Apartment With Few Glimpses From The Past

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *