This Mumbai home has an Earthy palette bathed in Hues of Natural Light | Spaxis Design

 
3.3/5 - (3 votes)

Text description provided by the architects. The existing layout of this mumbai home was of two 3bhks which we had to combine. It took a lot of planning and going back and forth to decide how to create one harmonious space out of the two apartments keeping in mind the client’s requirements and functions. Also to cater to the choices and requirements of the different age groups in the family and blend them well and connect them in our overall design with a basic concept was a task.

This Mumbai home has an Earthy palette bathed in Hues of Natural Light | Spaxis Design

Visit: Spaxis Design

Also, we are a Vadodara-based studio, so this was an outstation project where we had to finish the whole house in a time limit of 6-7 months with very minimal site visits, including selections and explaining the laborers, carpenters, etc. since each and everything including every piece of furniture was designed in house and made on site.


The living room also has an office space with fluted sliding glass shutters. This not only gives the benefit of providing complete privacy and solitude for all the work-from-home sessions but can also be opened up when entertaining more guests. A true form of work-life balance!

The ceiling that connects the living room and the dining area has also been given character by adding a wooden detail. The planked wood ceiling feature draws a bridge between two separate spaces of the house, creating a symbiosis of design and space. “We wanted every nook and corner of the house to have a personality – to have something that draws people towards it while still maintaining the calm environment that the house has been tied into,” Helly and Sanjana reflected.

It has to be the crockery unit and the wooden ceiling in the dining/living area. Since the huge and spacious living room is sprawled horizontally without any walls and with big openings. The wooden ceiling that connects the living room and the dining area has been given character by adding a wooden detail. The planked wood ceiling feature draws a bridge between two separate spaces of the house, creating a symbiosis of design and space.

The focal point of the master bedroom is the teal headboard of the bed. As soon as you enter the room, it is the first thing that you take in. It then draws your attention to the elegant line-folded walls behind it. The neutral palette of the house continues in this bedroom as well. The almost-circular mirror with the dresser overlapping is another chic element in this room. The dresser, with its checkered wooden detail, takes inspiration from the ethnic trunk and sets off the design of the wall and the bed.

The sliding windows open up completely to let the homeowners enjoy the view of the majestic sea. The design of the room has been inspired by this view, offering tranquility in all its elements.

The parents’ bedroom is again kept in the warm neutral tones of whites, blues, and browns. The bed frame is kept simple and minimalistic. The paneled woodwork on the wall draws one’s attention to the bed and the coziness that it offers. The room door is disguised as a part of this wood paneling and gives the space a continuity that makes it look spacious and seamless.

A comfy lounge chair, with its warm patterns, breaks the monotony of the room and gives the parents an opportunity to enjoy the breeze and the fantastic sea views. The cane detailing on the wardrobes, the dresser, and the side tables ties in the whole room with a look of comfort and serenity while also adding a touch of tradition to the otherwise modern room.

The guest bedroom has been decorated in a way that it can be later converted into a kid’s bedroom. The sofa-cum-bed offers to keep a lot of open space in the room for any recreational activities. The battleship grey of the bed and the sage green of the curtains create a lively and bright room.

“This was a special project because we worked on the planning as well as the execution of clubbing two homes. It took a lot of planning and going back and forth to decide how to create one harmonious space out of the two apartments that we were tasked to combine. The interior was, as always, a reflection of the life that the clients aspired with a touch of their unique personalities. If all homes tell a story, this one tells the story of calm in chaos,” explained Sanjana and Helly of Spaxis Design.

Fact File

Designed by: Spaxis Design

Project Type: Residence Interior Design

Project Name: The Aracadian Apartment

Location: Mumbai, Maharashtra

Year Built: 2022

Duration of project: 7 Months

Project Size: 2200 Sq.ft

Project Cost Appx: 80 Lac

Principal Architects: Sanjana Kantawala and Helly Shah

Photograph Courtesy: Pixellus Photography

Products & Materials: Paint: Dulux | Flooring tiles: Nexion | Bathroom Tiles: Samir Ceramics, Saral Tiles and Glitorium | Lights: Hybec | Sanitary ware: Kohler | Modular kitchen: The Kitchen Artisan | Hardware: Hafele | Furnishings: Chunilal Mulchand & co. and Magnolia | Paintings: Best of Bharat

Firm’s Instagram Link: Spaxis Design

Firm’s Facebook Link: Spaxis Design

For Similar Project>>> Reimagining Contemporary Architecture with Elements of Indian Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published.