Outdoor Spaces

Refreshing Outdoor Spaces Creating A True Urban Oasis | STUDIO HASTA

 
5/5 - (2 votes)

This project in Juhu, for a three-generational family, called for a complete revamp of an inadequately used ground floor and the lawns of a bungalow. The space was rejuvenated into an easy, comfy lounge-dining area and lots of refreshing outdoor spaces creating a true urban oasis. The challenge lay in re-routing and rezoning, right from the entrance to the end, to extract the full potential of the spaces and corners, without dismantling too much, all the while keeping in mind the client’s sentimental attachment to the existing furniture, nooks, and plants in the space.

Refreshing Outdoor Spaces Creating A True Urban Oasis | Studio Hasta

visit : Studio Hasta

The main entryway to the lounge was rerouted with statuary marble and a Burma teak door having brass details, hiding the lawn with a tall, dense foliage of bamboo. It opened into a Verandah with teak wood rafters on the ceiling, decked with cane lights and a swing at the end.


The entrance to the house was given an upliftment, conceptualised as a black trough holding the space. The old brick pattern tiles and white marble flooring were removed carefully and upcycled to create shapes for the new flooring. A Moroccan patterned carpet using black granite and white marble octagons was laid on the floor. The black skirting demarcated the ground and the plinth, accentuating the white mosaic walls, further enhancing the space with art deco wall lights.

The under-utilized barren lawns around the bungalow were brought to life by planting shade-loving plants, a bamboo-frangipani-bougainvillea screen, and a philodendron-fern-filled green canopy. Many old plants were replanted along with new ones to create this private botanical garden that filters sunlight perfectly, creating a well-shaded outdoor space.

The garden edge of the lounge is fitted with large paned glass windows that blur the edge between the inside and the outdoors. The windows, when opened, allow for heaps of cross ventilation which keeps the space fresh and comfortable. This edge itself, serves as a space for solitude but transforms into a social space when put together with the lounge area. An easy and elegant lounge space, designed with a huge sofa seating around the carpet-like, fading layered marble inlay, looks towards a large screen. The old wooden door frames were repurposed into phallic-shaped coffee tables. The dusky grey walls hold the room together.

The bar & dining room was scooped out from a redundant room. The old teak sliding doors were repurposed to replace the small casement windows. The versatile, patterned walnut flooring and seamless marble counter, against the smoked oak cabinet provide a strong backbone to the space.

A multi-colored, mustard-toned marble dining table with cane-backed chairs, is placed in the centre of the space, topped with a cluster of intricate gold mesh chandeliers.

An easy and elegant lounge space was designed with a huge sofa seating around a fading marble inlay pattern imitating a carpet, looking towards a large screen. The old wooden door frames were repurposed into coffee tables and grey walls complete the look.

FACT FILE

Designed by : Studio Hasta

Project Type : Residential

Project Name : 37 Surupam

Location : Juhu, Mumbai

Year Built : 2021

Duration of project :10 Months

Project Size : 3500 sq.ft

Project Cost : 1.5 Cr

Principal Architect : Nishil Shah

Photograph Courtesy : Mohitt R Gogia

Firm’s Website Link : Studio Hasta

Firm’s Instagram Link : Studio Hasta

For Similar Projects >> A COLOUR PALETTE OF SOOTHING PASTEL HUES FOR THIS FAMILY HOME



Leave a Reply

Your email address will not be published.