Re-evaluating Education and Interaction with this Institution Design | Forumadvaita

 
5/5 - (2 votes)

A gradual transition is seen in institutional buildings and institution design post pandemic and one such atypical perception is The New Public School. Every spatial division opening into a central outdoor court space becomes a foreground design element that speaks of interactive and inclusive learning environment. Exposing learners to natural light, air and outdoor spaces prioritizes effective learning environments. The focal point here is not a specific space or element but the orientation of spaces that facilitate easy transition, wellness and mental well being of students. ~Yamini Vaswani

Re-evaluating Education and Interaction with this Institution Design | Forumadvaita

Visit: Forumadvaita

PHASE 01 BLOCK –
So as to create spaces where a student and teacher can come together and interact , we decided to anchor the new proposed blocks along the periphery of the space and orient them towards the central larger gathering space making it a holistic institution design. A series of courtyards were perceived such that one big space gets sub volumes and the journey from one space to another is like unfolding of spaces offering discoveries of new elements , each time a student or a teacher moves from A to B . This series of unfolding volumes retains the child like curiosity inside a student.


COURTYARD AND THE PAVILLION SEATING

This block was planned around a courtyard in such a way that all the classes look into the court space becoming one of the most attractive elements of institution design . To encourage the students interaction two classrooms were shifted at the upper level offering a shaded verandah space which we transformed into a pavilion gathering with theatrical experience having a stage on one end . This is a part of circulation in order to create actor spectator relationships in the space . The transition from the shaded verandah into the classroom is through these raised seating where the kids can sit and play . These raised steps move inside the classroom and also become part of the formal seating arrangements.

CLASSROOM ARRANGEMENTS – SERVED AND SERVANT SPACES

The kindergarten kids activities inside a classroom is very diverse , The activities varying from physical to formal seating demand arrangement and re arrangement in the space . So as to declutter the space we decided to reduce the formal chairs to half and incorporate permanent civil seating with broken tiles finish. This not only allows freer space but also introduces textures to the kids as an informal learnings . The storage space requirement from regular books to bigger toys demanding larger storage areas were planned in such a way , that they move out of the edge of the space , hence a 2’6” deep cantilever from 18” above floor level was planned that incorporates all storages. This projection also help create the form of the building . Also we introduced recessed square openings at lower heights for kids to peep out and see the outer world their own way . These openings got natural rain water projections because of the form . These were aesthetically treated from inside and given colors as per the classroom type that helps kids identify there spaces and also leaves a larger impact into their memories with the classroom .The window opening towards the other side is raised above 7’-0” and received natural light from the ventilator above.

PHASE 02 BLOCK  – SENIOR BLOCK AND THE LIBRARY

Stepped courtyard – The second block has class rooms for the senior children , as a result the courtyard space in this block behaves differently . The lower level has a staffroom and classrooms together , hence the connection to the upper level is via a stepped staircase that encourages students and teachers to sit and discuss on subjects informally . This access leads to the outdoor informal seating at the upper level connected to the Library block.

LIBRARY BLOCK

– The 10,000 books archive was arranged in such a way that the lower 5’-0” high space was used to incorporate the Library books and the upper level was to connect with the trees outside . This was there is enough natural light in the space and there is a sense of enclosure encouraging focus . The space connects directly towards outside where an extended curved free wall envelopes you like a protecting teacher offering you connect witj the open sky and trees around . This is where kids participate in art activities.

STAGE – The stage anchored towards the third vertex is shaped in a quadrant circle form so that the performer can connect to the intermediate spaces between the blocks , forming space for formal gathering during school events .The stage is made to appear like a floating plane connected the new ramp extending the idea of curvilinear layers . The back drop of the stage is done as a curved wall aligning with the existing old block form to merge with the surroundings.

RAMP – The new ramp of 150 ft length was accommodated in the central space in such a way the it is made to appear as if wrapping itself to conceal the huge length of the ramp . The old material palette of brick and textured plastering is continued , hence the stage and ramp together form an enclosed form.

STRAMP – Rear side stramp was created to create a story of a snake crawling on the steps, hence on step ( number 4) extends from one end to the other connecting the amphitheatric steps on one side to the stramp on the other. Broken tiles step no 4 breaks the grey tone of Jeera Bajri on the steps.

Designed By: Forumadvaita

Typology: Institute Architecture and Design

Project Name: New Public School

Location: Chandigarh

Year Built: 2021

Duration: 3 Years

Plot Area: 5300 sq.ft.

Built Up: 10000 sq.ft.

Project Cost Appx: 2 Crore

Principal Architect: Aman Sohal

Design Team: Shikshit, Niharika, Arshjot , Mashara , Gurpreet

Photography Credits: Purnesh Dev Nikhanj

Products and Materials: Finishes: Nexion | Wallcovering / Cladding: SKK | Lighting: Philips | Sanitary ware: Grohe | Hardware: Hettich

Consultants for the Project

Civil: Mr Mangal, Mr Hareraam

Structure Engineers: Mr Deepak

Firm’s Website Link: Forumadvaita

Firm’s Facebook Link: Forumadvaita

Firm’s Instagram Link: Forumadvaita

For Similar Projects >> Cuts And Curls : A Modern Salon Design

Leave a Reply

Your email address will not be published.