search
  • A Minimalist Interior Design With Elements That Soothe And Calm | The Design Chapel

    Our brief from the clients for this project was to achieve a space that is calm and neutral, fresh and well lit, open and unrestricted in its function. We were approached to design a haven; a minimalist interior design with elements that soothe and calm rather than excite and stimulate.

    “Bianca defies as being pure, something that is reflected in the house at every niche and corner. The designer has paired and presented shades of blue with materials and details that neither overpower the space nor shy away from its appeal.” – Nishal Sevak(Co-Editor)

    A Minimalist Interior Design With Elements That Soothe And Calm | The Design Chapel

    Visit : The Design Chapel

    When it comes to typical Mumbai apartment layouts, the clients put forth two main requirements: one to make the space feel as large and visually expansive as possible and two to maximize storage space. We figured that with the use of the right materials, colours and elements we could create an illusion of expanse and spatial volume. Our task was to make the most of the floor space of this typical 2.5 bhk compartmentalized apartment with minimum turnover time and budget.

    We started by stripping the house to its bare shell. The decision was to retain none its existing elements but to remodel the entire space as per the new brief. The home needed to make the occupants feel at ease. It was to be converted into a welcoming sanctuary. Our design team tried to represent and replicate the simplicity and peace we felt within the client’s own nature.

    The living room has a long continuous wall which was panelled with pop mouldings and painted in a bluish grey tinge allowing it to become an understated backdrop for the furniture pieces

    The in house custom designed shoe rack flanked by wall lights and art gives way to a bought out console cum bar unit topped with a wooden carved mirror reflecting the passage and the space beyond to add the illusion of length.

    While the flooring and the ceiling were kept humble in design, the elemental additions have been done with restraint so as not to overpower the subtleness of the overall space.

    The fluted wooden panel and a simple black glossy Tv unit are accompanied by art showing a floating cloud in a bright blue sky duplicating the sense of lightness we wished to bring to the home. Art adds life to any space. It’s that final ingredient which makes the dish whole. We cannot imagine designing spaces without giving art its due place and importance.

    We explored minimal layering coupled with a play of understated materials. This created a controlled muted environment interspersed with colours, patterns and textures.

    The aim was to create a visual dichotomy across the space with the use of blues and greens, a plethora of patterns through wallpapers and tiles, textures through rattan and terrazzo alongside a calming neutral palate. The balancing act was important in this project.

    The dining space was conceptualized to add some textural play to the elemental designs. With grey, and wood brown as the primary players, the prints of the tiles, the irregularity of the terrazzo table top, the texture of the rattan sheet and the dining headboard fabric along with the colours of the vintage bird art all create a measured drama of layers.

    In terms of spatial realignment of the floor plan, we made 2 major changes in the layout. The first included the unused duct area beyond the kitchen to be taken in to make the kitchen larger.

    We divided the kitchen into the wet zone which contain the washing and drying activities and the dry area where the cooking and storage happen. The entry of the kitchen was modified and a sliding glass door added which allows privacy and visual access whenever needed.

    The second change was to break the wall between the passage and the balcony taking in the balcony space and converting it into a work from home office. This alteration suddenly made the passage area visually lighter and brighter.

    As we look from the passage into the work from home space, we can’t help but appreciate the ample amount of light filtering in through the huge window and washing over the previously dark and dingy passage. This well designed home office space now becomes a motivation for our client to work from home successfully.

    The mother’s room was homage to her love for nature. My love for prints is drizzled in here by the inclusion of floral wallpaper with birds perched on branches with flowers from the Payal Singhal collection of Marshalls wall coverings and the foliage art by Calcuttan gallery.

    These perfectly complement the base colours in grey and sea green. We also brought in the duct space in the mother’s room to make a walk in wardrobe accessible from the bedroom.

    The spatial aesthetics for this home are all about continuity in elemental language, colours, textures and materials that create a uninterrupted spatial flow and visual expanse. Every design decision, material and colour choice has been derivative of this thought.

    For the master bedroom, we continued with rattan sheets on wardrobe doors with wood and grey again forming the primary base. The wooden flute flanks the grey fabric headboard intersecting with an arched mirror.

    Since the husband was wary of floral and nature inspired prints, we went ahead with a checker wallpaper from Nilaya. 

    With ample light washing in through the window, this wallpaper becomes the piece de resistance of this otherwise simple and muted bedroom. But the true hero is the light which makes the space look expansive.

    Not shying away from colour with the addition of a royal blue curtain along with hints in the soft furnishings and the fabrics

    The washrooms are designed with terrazzo tiles accompanied by blue and ochre tiles that like the rest of the host stimulate with muted colour and pattern. We have designed this home not to just add pomp and luxury but invite peace and quietude. Not a house with sensory overload but a home which allows you to listen to your own silent musings. Less is more here as we successfully balance the scales of various elements to create harmony.

    The design of this house is an effort to be sensitive and responsive to all dimensions of body, mind and spirit. We will always strive to design with a sense of authenticity. Being true to our design aesthetics and the client’s requirements and choices will always be a tightrope we have learnt to walk with ease.

    Fact File

    Designed by : The Design Chapel

    Project Type : Residential Interior Design

    Project Name : Bianca Residence

    Location : Yari Road, Andheri West, Mumbai

    Year Built : 2022

    Duration of the project : 5 months

    Project Size : 1050 sq.ft

    Principal Designer : Preshita Shah Gupta

    Team Design Credits : Kajal Kamath, Anjali Khandelwal & Tanvi Kirve

    Project Managers : Kajal Kamath

    Photograph Courtesy : Biju Gopal 

    Firm’s Instagram Link : The Design Chapel

    For Similar Projects >> A Nuanced Creation Of Elements All Works Together With Seamless Cohesion In This Elegant Home Interior 







    The Idea of Designing a Home That Gives Clients an Identity and Canvas | Mercury Architects

    With the idea of designing a home that gives the clients an identity and canvas, a home for joint family of 6 by combining their two adjacent flats was designed by Mercury Architects. The project ‘Evolve’ delves into where the clients can add their touches to their project. Altogether, without undermining the cohesion of the […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    A 2900 Sq.ft House in Pune Completed Under A Span of 4 Months | About the Space

    Its not everyday you get a brief of completing a 2900 sq ft house in Pune under a span of 4 months. Taking this up as a challenge, the architects knew they had an exciting time coming up. Nestled in the heart of Pune, this apartment by About the Space is all things serene wrapped […]

    Read More

    This 4BHK Takes Inspiration From The Iki In Japanese Aesthetics | Spaxis Design

    The beautiful design of this 4BHK takes inspiration from the Iki in Japanese aesthetics, which express carefully calculated simplicity. It encompasses ideals of spontaneity and originality, lacks self-consciousness, and is naturally casually chic. Although not directly inspired by Japanese architecture or style, “Iki Home” draws inspiration from its core concept. A home that is not […]

    Read More

    This Multi Family Home Accommodated Members Of All Age | Midas Luxury Interiors

    We had to match up with everyone’s expectations since this multi family home accommodated family members of all age groups from 75 years old father to 3 year old grandson. One common point among them was the sense of luxury. This Multi Family Home Accommodated Members Of All Age | Midas Luxury Interiors Client Mr. […]

    Read More

    The Space is Organized Without Compromising On The House Theme | go Beyondwalls

    The strategic design of the space is organized without compromising on the house theme or aesthetics. Signature ceiling light fixtures, colourful display art on the side wall and a foyer table with a free standing umbrella and accessory holder along with storage drawers make the entryway warm and welcoming. The large white main door and […]

    Read More

    This Architect’s Home Exhibits The Requirements Focusing Accessibility | Architects at Work

    This architect’s home exhibits the essential requirements focusing on accessibility, where the brief and approach seemed minimal. It was therefore decided to let the exposed concrete ceiling explore its individuality and materiality. This Architect’s Home Exhibits The Requirements Focusing Accessibility | Architects at Work Design Approach The idea of this architect’s home in physicality differs […]

    Read More

    A Vision For A Beautiful Home Design That Exudes An Ethereal Charm | SPACESTRY

    From the outset, the clients articulated a vision for a beautiful home design that exudes an ethereal charm yet remains firmly rooted in a sense of practicality and warmth. Fresh, clean, and simple, with a choice of great colors that add warmth and plushness to the interior, SPACESTRY embarked on a journey to craft a […]

    Read More

    Distinguished Interior Design Firm In Mumbai Curates A 2BHK Jodi Flat | The Design Ellements

    The distinguished interior design firm in Mumbai curates a 2BHK jodi flat and an elegant 1BHK unit in Western Line by the name of The Lucent House. The house by The Design Ellements boasts an entire floor lobby, meticulously designed to captivate residents and visitors alike. Distinguished Interior Design Firm In Mumbai Curates A 2BHK […]

    Read More

    Fusion Design Aesthetic Is Refreshingly Simple Yet Carefully Designed | Studio Living Stone

    The interior design of this home embraces and blends different styles, while incorporating customized furniture for a unique and personalized look. The fusion design aesthetic is refreshingly simple yet carefully designed to create a welcoming atmosphere. Editor’s Note: With a balance of simplicity and conscious design, the interior of this residence in Surat offers a […]

    Read More
  • A Modern Minimalist And Functional Home In Contemporary Settings | Interiors By Ashwiinii Dongare

    This Exquisite Bungalow Design Boasts Of Luxury, Drama, And Simplicity | Interior Era