search
  • “Workers of Art” Office Design Is Built Like The Second Home | Workers of Art

    Tucked away in a quite side street in Kochi, Kerala, where “Workers of Art” office design is built like The Second Home. The team agreed very early on that the key was to not be an office but a “second home” where they spent most of their time in —working, sharing, collaborating, growing. The limited material pallet which consisted of Cement concrete, High density fiberboard and matte PVD coated Mild steel rods which were all chosen for its versatility, makes their appearance in various forms and functions throughout the space.

    “Workers of Art” Office Design Is Built Like The Second Home | Workers of Art

    Visit : Workers of Art

    Micro cementing was used for flooring, to fill in the cracks in the old existing tiling by introducing a Clever play of Subtle graphics derived from the visual identity of the studio. Occupying the backdrop of the atelier space, the peg board wall is a dynamic surface of constant change and adaptation as the studio starts to grow and evolve.

    The potential to create an ideal micro-climate within was leveraged to its maximum, with techniques to enable cross ventilation and air circulation which resulted in maintaining a relatively cool temperature within.

    The space consists of experimental lighting for light testing, grow lights as supplementary light for indoor plants , as well as architectural task lighting that doubles up as supports for the plant vines. Blackout curtain in the break out space in the studio lets the space to be converted into a lighting experimentation room, as well as allow enough privacy for lounging.

    The studio space is planned favouriting views towards the foliage integrated into the workstations, ensuring uninterrupted views and scenes of life and growth. The design of the table gives members their own area of private space to focus on their work whilst keeping a sense of community.

    Over a 100 potted tropical local species of plants have been installed along the eastern side of the office, along which the workstations are arranged shared by members. The tables are units, measuring 240 cm by 120cm made of ferrocement and finished in a cement oxide finish, meander through the shared workspace and are intended to encourage members to collaborate. We wanted to maintain that inherited idea of one single open space.

    The overall floor plan is divided into two distinct areas, creating one zone for working and another for socialising. We understand that in modern work environment , the demarcation between work and life is breaking down.

    Greenery is a big part of the design of the office. It is not simply an aesthetic addition, but the greenery is integrated in such a way that it completely transforms and enhances the work experience of the people inside.

    How can plants become protagonists of the workspace you ask. We creatively integrate them in favourate of the well-being of the members, to give privacy, elevate the moods by having something that is growing and thriving in front, creating a personal relationship with the surroundings and at the same time provides better quality of air. They also help to absorb and cancel out the natural sound of a workday.

    The limited material pallet which consisted of Cement concrete, High density fiberboard , and Mild steel which were all chosen for its versatility, makes their appearance in various forms and functions throughout the spaces. HDF ; used as peg boards, lockers, sample drawers and a few table tops, finished with just a top coat helps add warmth to the space.

    The creative direction of the project was driven by all these sensibilities— A concrete landscape within, solid and stable yet subjected to growth and adaptation by the changes in the foliage and lighting creating different moods that appeals to different functions, making it dynamic, inviting and inhabitable. Each space is considered keeping in mind the scope for experimentation, constant learning and collaboration.

    Fact File

    Designed by : Workers of Art

    Project Type : Office Interior Design

    Year : 2021

    Location : Kochi, Kerala

    Project Name : Workers of Art Offices 

    Area : 1450 Sq.ft

    Principal Architects : Ar. Rahul Mathew & Ar. Priya Rose

    Photography Courtesy : Ishita Sitwala

    Firm’s Website Link : Workers of Art

    Firm’s Instagram Link : Workers of Art

    Firm’s Facebook Link : Workers of Art

    Source : Office Snapshots

    For Similar Project >> OFFICE SPACE THAT INTEGRATES VISUAL VIBRANCY AND SPATIAL HARMONY

    Unveiling the Magic of Conceptual Architectural Design

    The conceptual architectural design phase is not merely a preliminary step in the design process; it’s a crucible where ideas are forged into tangible forms. At this stage, architects embark on a conceptual architectural design journey of exploration and innovation, seeking to encapsulate the essence of their vision in a cohesive conceptual framework. This conceptual […]

    Read More

    50 Best Wall Moulding Design Inspirations For Your Interiors

    Wall Moulding Design is a great way to amp up your space and elevate the overall look of your home. There are a wide range of moulding designs that can add a distinct character to your space. Wall moulding design comes from different kinds of materials, such as PVC, plaster, wood, etc. The right choice […]

    Read More

    A Colonial House Nestled Along The Enchanting Thoroughfare Of Ivy Lane | Furbishy

    Welcome to the stately Ivy Lane Estate, a distinguished colonial house nestled along the enchanting thoroughfare of Ivy Lane. This splendid property stands as a testament to the grandeur of a bygone era. Editor’s Note: “The harmonious blend of vintage sentiment with modern functionality adorns this residence in Bangalore. With the quiet opulence of antique […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    20 Types of Balcony That Redefine Outdoor Spaces

    Different types of balcony, with their ability to extend indoor living spaces into the open air, have become an essential feature of architectural design. Across the globe, architects and designers have embraced different types of balcony as a means to enhance both the aesthetic appeal and functionality of buildings. In this comprehensive exploration, we delve […]

    Read More

    A 2 Story House Design In Pondicherry Stays True To Its Identity | House of Design Stories

    Indie Tales, a 2 story house design in Pondicherry stays true to its identity stands apart with its unparalleled charm amidst a narrow conservative neighborhood. This abode embraces a quiet reflection of modern lifestyle and traditional nuances within a limited budget for an intimate family of 5 across 3 generations. The residence evolves as an […]

    Read More

    This Aesthetic Home Was Designed To Maximize Natural Light And Views | Chrysalis Designs

    Surrounded by lush greenery, this aesthetic home was designed to maximize natural light and outdoor views, resulting in a welcoming and airy atmosphere. Our latest project, ‘The Tranquil Home’ in Ahmedabad, is a stunning 5500 sq. ft bungalow that truly embodies the style and preferences of our client. Editor’s Note: “The solids of the abode […]

    Read More

    This Renovated Triplex House Design Is A Celebration of Light | Yellow Architects

    This renovated triplex house design is a celebration of light. It is within the tranquil confines of the esteemed Maytas Hill County in Hyderabad. This further boasts a sophisticated design characterized by a harmonious blend of neutral materials and earthy hues. The understated elegance of this contemporary triplex house design exudes a sense of minimalism […]

    Read More

    This South East Facing House Is Next To An Old House Of The Client’s Parents | RP Architects

    The site of this south east facing house is next to an old house of the client’s parents. There are few farmlands and plenty of trees – neem and tamarind trees, surrounding the site area. Editor’s Note: “Enveloped by a thick blanket of bricks, this residence in Tamil Nadu is a fusion of aesthetics and […]

    Read More

    TADstories with Ar.Anup Murdia and Ar.Sandeep Jain | Design Inc.

    Ar. Anup Murdia and Ar. Sandeep Jain, the founders of Design Inc. share their journey of embarking architecture with the passion for understanding spaces. Design Inc. is an architectural firm situated in Udaipur, founded by Ar. Anup Murdia and Ar. Sandeep Jain in 2011. The firm believes in creating spaces with overall understanding of certainties […]

    Read More
  • A Modern Luxury Home Designed With Rich Materials And Aesthetics | KK DESIGN STUDIO LPP

    3BHK Bungalow Interior Design With A Modern Style And Traditional Elements | SUNRISE GROUP