Void: A Tropical Modern Home celebrating Raw Luxury amidst Lush Greens | i2a Architects Studio

 
4.6/5 - (7 votes)

Text description provided by the architects. In the lush green 34-cent site it is located, this abode belonging to Mr.Sajeevan Thriprayar can be spotted only in a fleeting glimpse. This modern home welcoming elevation reflecting tropical modernism seamlessly blends into the landscape, creating a sense of curiosity in the observer as to what lies beyond while maintaining the privacy of residents. Jhallis and water bodies at the entrance set a calm and soothing mood for visitors. This humble east-facing house is heavily shaded and holds courtyards within to facilitate the free flow of air across the site. Porosity is maintained at all sides to ensure easy flow into the residence. VOID derives its name from this porosity.

Void: A Tropical Modern Home celebrating Raw Luxury amidst Lush Greens | i2a Architects Studio

Visit: i2a Architects Studio

Separated from the central area, the family living area is located at the southwestern end of the house, adjacent to a linear double-height courtyard with patterned jhallis. Apart from the living area, the parents’ bedroom also has views of the garden, while the master bedroom has access to the double-height courtyard via sliding windows.


The planning concerts with the site, explicitly protecting maximum trees within this green landscape. Upon entry to the house, one is amazed by the grandeur of the interior spaces. One is welcomed into a well-lit guest living area with courtyards abutting it on the southern as well as the northern side of the house. These niches of courtyards are engaged for leisure during the morning or evening hours by the residents and guarantee cross-ventilation across the lower part of the house with the public areas like living area, double-height dining and kitchen area, wash and circulation cores along with private areas – two bedrooms.

The upper floor comprises a library alongside the double-height courtyard and two bedrooms. One of the bedrooms has access to the linear courtyard, ensuring the presence of nature at every corner while the other has views into the south side courtyard. The shadows perpetuated by the jhallis vigorously change throughout the day with varying intensities and colors of light streaming in. This reposeful experience is unlike any other and accentuates modern minimalistic architecture.

Light permeates through the patterned jhallis of the house idling through. Dynamic shadows adorn the interiors with their patterning. As the hot air escapes easily through the jhallis on the first floor, a constant flow of cool air is abundant. The single slope of the house further reduces the overall temperature within the interiors. This approach maximizes air circulation and minimizes the use of artificial lighting and air conditioning, making it the most ideal and ecologically sensitive abode.

It maintains a simple yet vibrant color as well as a material palette consisting of wood, concrete, and natural stone. The staircase is positioned centrally to the plan along with a green mass within its core allowing for a soothing visual transition from lush green views of the ground floor to the first floor. The courtyard void between the mass of the building allows a harmonious visual and acoustical connectivity between the two floors. The design, from planning to interiors insists on a single idea of blurring the boundaries between interiors and exteriors, fostering a reciprocal relationship with the landscape it accommodates.

Fact File

Designed by: i2a Architects Studio

Project Name: Void

Client Name: Mr.Sajeevan & family

Year Built: 2022

Project Size: 5110 Sq.ft

Location: Thrissur, Kerala

Principal Architect: Manuraj C R

Design team: Albert Jose

Photograph Courtesy: Running Studios

Firm’s Website Link: i2a Architects Studio

Firm’s Instagram Link: i2a Architects Studio

Firm’s Facebook Link: i2a Architects Studio

For Similar Project>>Merging Rooted Indian Heritage and a Contemporary Guesthouse

Leave a Reply

Your email address will not be published.