search
  • User-Friendly Design For Dr. Ranade’s Dental Clinic And Implant Centre In Thane | Pahi Asotech : Flash – Creative Works

    (26 Votes)

    As the designing architect, this was one project which needed a complete 3D visualization of the space only on the content of its discussion while it was yet conceptualising in the mind of the client as a narrative. It was felt like the project was erected from the day one and now we were building, analysing the concept which was spatially already at work for this user-friendly design for Dr. Ranade’s Dental Clinic and Implant Centre in Thane.

    User-Friendly Design For Dr. Ranade’s Dental Clinic And Implant Centre In Thane | Pahi Asotech : Flash – Creative Works

    Visit : Pahi Asotech : Flash – Creative Works

    Minimalistic, hygienic surroundings with ease to maintenance, quality spaces with multiple activity usage and user-friendly movement with inter-connectivity for the state-of-art Dental Clinic and Implant Centre, Botox & Fillers Spa was the basic brief received from the client Dr. Akshay Ranade for his dream project. Also, being one of the most established impantologist of the lake city of Thane, a central suburb of Mumbai, the overall set-up would look like a proto-type to inspire technical perfection with digital intelligence to give the patient a perfect line of treatment with the latest technology.

    Built in a space designed for semi-commercial use, the biggest challenge was to meet the technical specifications for installing highly advanced instrumentations for the Restorative and the Operative sections of the clinic set up. We knew we had limitations with the height on this partially erected site and the aim here was definitely to retain all that was already existing.

    The corporate outlook of the Clinic is to make the space feasible to imparting lectures, education and live skills or hands on experience for high end treatment programs. This required proper space management along with high-end interlinking digital connectivity between spaces.

    Every inch of this Waiting cum Reception cum Connectivity Area were pre-conceived for its multiple utility with a completely minimalistic approach. Storage was confided to utilities with a bright white to allow it merge with the overall interior space and make it look light.

    Effective use of articulation with wall highlights, paintings and the motivational phrase depicts the very sense of the space and was one way to make a direct impact on the visitor. Soothing lighting systems, clear texture and material colour pallet of pink, yellow, grey and black made a significant impact on the overall neutral colour scheme.

    The common spaces like entrance and the semi covered terrace are carefully designed to impart the character to the space with a social cord and blending with the nature. Greens are a highlight of the semi-covered terrace adding recreation with the surroundings, place for discussions and coffee breaks.

    The Client’s Consultation is a small breathing space which has a line work of simple geometry, giving the much-needed character to the area. Absolutely private yet open to all, this space makes a significant impact with display, artefacts, high-end table touch-screen for the client to explain the patient their line of treatment. The wall art work speak clearly of the way this multi-disciplinary clinic operates.

    The parameters to meet the norms of the dental set-up move around the accessories like the compressor and the suction units with highly efficient plumbing work, which was a huge struggle to match on the expectations and the required perfection for uninterrupted and maintenance free functioning of the spaces.

    We further to this, opted to work with simple geometry to create a clear interior rhythm with use of bright colours on a monochromatic colour theme and glossy finishes for the creating reflecting images and made aesthetics move around the making of this technically influenced project. T

    he design process revolved essentially between the Operational room called Sterilization room and the operative units hosting instruments and material carefully nomenclated in the drawers. The hygiene norms require fumigation for which the walls were highlighted with glossy finish use of vitrified tiles.

    We had to consider every constraint at site with actual mock up measurements until we ascertained to meet the technical expertise of the dental chair selected by the client according to the high-end treatments conducted as their routine work.

    Fact File

    Designed by : Pahi Asotech : Flash – Creative Works

    Project Type : Office Interior – Healthcare Centre

    Project Name : Dr. Ranade’s Dental Clinic and Implant Centre

    Location : Thane

    Year Built : June 2022

    Duration of the project : 3 months

    Project Size : 680 Sq.ft

    Principal Architect : Ar. Dhanashree Dangarikar

    Team Design Credits : Surabhi Amre

    Photograph Courtesy : Ashish Bhonde

    Products / Materials / Vendors : Finishes – Laminates in Glossy, Acrylic and Matt Finish / Wallcovering / Cladding – Vitrified Tiles in gloss Finish / Doors and Partitions – combination of glass, framed in aluminum section for support and elaborated with laminted frame work / Furniture – in BWP ply laminated on all sides for fixed furniture in various finishes, customized Sofa set for utility as per space management / Flooring – Vitrified tiles in grey colour as the base concept of neutral colours / Kitchen – used largely as a Sterilization space for equipments with pantry as a utility as well. / Paint – Asian Royale.

    Firm’s Instagram Link : Pahi Asotech : Flash – Creative Works

    Firm’s Facebook Link : Pahi Asotech : Flash – Creative Works

    For Similar Projects >> This Dental Clinic Design Breaks The Stereotypes Of Clinical Spaces By Providing A Chic Look





    Classic 4BHK Minimalist Apartment Penthouse Is In The Heart Of Ahmedabad | Space Studio

    This classic 4BHK minimalist apartment and penthouse is located in heart of Ahmedabad. The path taken for the project was tailored as per the requirements of the clients. The owners of this house are a couple in their mid-forties living here in Ahmedabad. I tried to translate the emotions of the client into a striking living […]

    Read More

    15 Wood for Construction Suitable For Indian Homes

    In the vibrant palette of Indian interiors, the choice of wood for construction plays a pivotal role in shaping both aesthetics and functionality. Teak, revered for its natural resilience, stands as a durable and weather-resistant option, though it comes at a higher cost. Shesham, undergoing protective treatment, strikes a balance between sturdiness and elegance, catering […]

    Read More

    Embraces Minimalistic Aesthetics And Exposed Concrete Ceilings | Studio Deshi

    The architectural shell embraces minimalistic aesthetics and exposed concrete ceilings with expansive glass pane windows that provide a clean and contemporary foundation. Yet, it is within this backdrop that a captivating contrast is born like a symphony, of colors and of shapes. Within a 1500 sq.ft apartment, a captivating living space unfolds, embracing the personalities […]

    Read More

    Dream Home That Takes Inspiration From European Interior Design | ReCreo

    Welcome to the design story behind DLF Capital Greens, step into a dream home that takes inspiration from European Interior Design at our home! The Client was mid aged couple with two kids, daughter who is 13 years old and son who is 9 years old. The family in total is very fond of European […]

    Read More

    Louvers Design: Definition, Purpose, Materials and Applications

    Louvers design is about an integral element called a “louver,” which is a term derived from the French word “l’ouvert,” meaning “open one.” It is a fundamental architectural and engineering element designed to balance the ingress of air and natural light with the need for privacy, weather protection, and aesthetic considerations. Typically consisting of angled […]

    Read More

    Blends Modernity With Tranquility Using A Light Color Palette | Nikunj Sharma Design Studio

    Recently, our interior design firm undertook a residential project in a vibrant urban setting, where our objective was to craft a space that seamlessly blends modernity with tranquility using a light color palette. Blends Modernity With Tranquility Using A Light Color Palette | Nikunj Sharma Design Studio Living Room The focal point of our endeavor was […]

    Read More

    Fusion Design Aesthetic Is Refreshingly Simple Yet Carefully Designed | Studio Living Stone

    The interior design of this home embraces and blends different styles, while incorporating customized furniture for a unique and personalized look. The fusion design aesthetic is refreshingly simple yet carefully designed to create a welcoming atmosphere. Fusion Design Aesthetic Is Refreshingly Simple Yet Carefully Designed | Studio Living Stone Entrance As you enter the home, […]

    Read More

    An Abode With A Haveli Design Away From The City | Reflections Designs

    ‘NEHMAT’ is an Arabic word which means “From God’s Abundance”. The clients’ ancestors lived in a Haveli with the same name, and those fond memories of growing up in sprawling homes, close to nature. Thus, the family urged the clients to create an abode with a haveli design away from the city and give the […]

    Read More

    Material Arrangement Welcomes One With Wooden Fluted Panel | Shreesh Design Studio LLP

    Residential designs have an impending effect on not only the inhabitants but the designers as well. 36 Avenue residence by Shreesh Design Studio LLP seems to be a testament to that. Ways of functional, pleasant and efficient design are thoughtfully explored here. The entrance to this apartment itself is thrilling. An organized materials arrangement welcomes […]

    Read More

    This Residence Was Deeply Inspired By Korean House Design and Minimalism | Eijya Designs

    The clients had returned from Korea after 8 years and were very clear about their vision of their dream home. They wanted an open, clutter-free layout with abundant natural light maximizing the available space. Their vision for this residence was deeply inspired by Korean house design and minimalism. They sought functionality in all spaces with […]

    Read More
  • This Apartment Showcases It's Design Prowess With Pastel Pops On Monochrome Colour Scheme | Concepto Studio

    Royal Style Of Design Blended With Modern Elements For The Client's Dream Home | Golden Bricks