Treehouse Office Project | Flyyingseeds studio




Treehouse Office Project | Flyyingseeds studio

Head office for YADU corporation

In this Treehouse Office  Project, our traditional understanding of workspace and culture are being remodeled. The expectations, challenges, and lifecycles of our employees are changing rapidly; how do we empower our teams to pioneer into a better world and towards healthy productivity? Then, how are we nurtured within a comfortable work setting?

Workspaces today need to transform and evolve its pattern and conducts regarding spacial and personal hierarchy, inducing flexibility in program and systems. This is designed to help accentuate productivity and creativity at work environments. Further, evolving as a co-working space that instills impetus within the teams and heads respectively.

Project name: TREEHOUSE Office

Architect’ Firm: Flyyingseeds studio, New Delhi

Lead Architects:  Abhinav Chaudhary, Kakoli Bhattacharya, Harish Chauhan, Debopriyo, Chatterjee, Shubham Jain

Completion year : Feb, 2018

Gross Built Area (square meters or square foot):  15000 sqft

Project location: New Delhi, India

Photo credits:  Satish kumar

 

Here, When we observed the site with old existing trees we were totally aspired to design an organic eco-work space where all the existing trees become the pivotal nodes for the series of courtyards and atriums created around them for the free-flowing workspaces amidst the tranquil environment that participates with nature. With the intention of setting new standards for the company culture and creating a landmark and a sense of space through its organic architectural vocabulary and a stimulating green environment as well! The green design of the building combined with ecological concerns provides optimal environments essential for making a climatically responsive and energy efficient building.

The existing small built mass at the sunken site was conceived as the pedestal for the main reception lobby connected to the entrance through a bridge. Horizontal and vertical planes were juxtaposed strategically to inscribe trees creating the large central court, series of small internal courts with skylights and double heights atrium workspaces with amplifying the open-ness inside out.

 

The Central court offers immense opportunity to create an interactive open softscape with extensive landscape design and superimposed seating arrangements comprising of a large edge pool, constantly flowing water stream, flora-fauna amidst tactile and visual frames of nature to enhance the concept.  Both formal and informal spaces integrated together through the landscape formulating the design with a conscious transitional circulation.

For Delhi, which experiences the hot and dry summers for six months, the central and other courts act as local oasis humidifying all the hot air arriving before entering the workspaces.

In addition to this Green terraces, Insulated Cavity walls, Thermal break DGU glass windows in conjunction enhance the energy efficiency of the building enormously.

 

We also intend to break open from the walled-system-arrangement of areas into an open-office system. This invigorates transparency and organizational clarity.

The idea intends to make a conscious step towards face-lifting office environments and focus on ecological green practices at work, their habits and the long-term environmental impact; Delivering an avant-garde design scheme!

Here We learned to compose sublime polyphonies of affable office space around the trees, with the trees and for the trees.

The climatically responsive design comprising of a series of multiple covered and open to sky courtyards housing the existing trees, keeping the indoors cool and bringing an abundance of daylight for entire working hours. The lean, light and resilient steel structure is used to occupy least space around trees and maximum flexibility.

 

One thought on “Treehouse Office Project | Flyyingseeds studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *