Timeless Residence With The Play Of Lights And Colours Amidst The Bustling Neighbourhood Of Bhopal – Between Lines | Tracing Edges

Rate this project

Nestled amidst the bustling neighborhood of Bhopal, lies a house that embodies Leonardo Da Vinci’s ethos of simplicity being the ultimate sophistication. Mr. Singh wanted his house to reflect timelessness and yet also identify with the contemporary.

Timeless Residence With The Play Of Lights And Colours Amidst The Bustling Neighbourhood Of Bhopal – Between Lines | Tracing Edges

Visit : Tracing Edges

The three-bedroom row house faces … East. It being a row house, the opportunity for light and ventilation was limited to two surfaces. The design has been carefully conceived around this challenge to weave a story that negotiates with the natural light. The spaces all flow into one another seamlessly with a concurrent visual language.


The colours and textures used throughout the house skilfully make use of hues of white, pastel undertones and wooden finish ceilings and accents to maximize the available space and retain its volume. The visual harmony is also reflected in the design details that use clean lines and grids to create dynamic elements on wall surfaces, in ceiling finishes and on furniture panels.

The smaller room sizes made the architect naturally opt for creating more impact with less. The golden accents on the furniture pieces, the bed back panelling in pastel shades and simple patterns, all echo a subdued elegance that gives the house its unique character. In the words of architect Manu Sharma “Play of lines, colours and creating space between them makes the space look more timeless.

The terrace space has been crafted to incorporate a variety of activities that shift throughout the day. The double height space makes use of a north sky light that floods the entire space with light throughout the day.

The interior space makes use of elements that are created for multipurpose use such as reading, unwinding, sleeping or entertainment. The seating at the periphery is a continuous horizontal element that traces the edge of the wall turning at the edges to incorporate seating, book storage etc. saving crucial space in a simple but effective manner.

The space is woven together by this shelf/seating in a creative way.

The house celebrates the luxury and elegance that is brought about by the careful moulding of spaces bringing in a vibrance through natural light.

FACT FILE :

Architecture Firm : Tracing Edges

Project Type : Residential

Client : Mr. Singh

Type : Interior and architecture

Location : Bhopal

Project Name : Between lines

Year Built : December 2021

Duration of project : 1 year

Plot Area : 1400 sqft

Built up : 2260 sqft

Project Cost Appx : 70 lakh

Principal Architect : Ar. Manu Sharma

Write up credit : Chaitali

Photograph Courtesy : Studio New Folder

Products | Materials | Vendors : Brand Website and Brand Name :

Finishes | Wallcovering : Cladding Construction Materials Lighting | Furniture : Studio Indivano Flooring.

Firm’s Instagram Link : Tracing Edges

Firm’s Facebook Link : Tracing Edges

Leave a Reply

Your email address will not be published.