search
  • The Weekend Home Was Conceptualized To Provide An Experience Of Living In The Palms Of Mother Earth | RAIN Studio of Design

    Karai, the weekend home was conceptualized to provide an experience of living in the palms of mother earth. Built hands-on this residence located in the serene vicinity of coastal Kuvathur, about eighty kilometers from Chennai, was conceived as a simple experiment with techniques that felt native yet contemporary to the region. Sequestered from civilization, the lashing of the waves and the persistent stillness prevalent on site was an inspiration dictating the design ideal from the early stages. Therefore the built layer intentionally allows exposure to the elements, to achieve an innate presence in the surroundings.

    “Grounded by its architectural identity and heritage, this weekend home is an earthy embodiment, extremely respectful towards its natural landscape, architectural elements, and sustainable practices.”- Nishal Sevak(Co-Editor)

    The Weekend Home Was Conceptualized To Provide An Experience Of Living In The Palms Of Mother Earth | RAIN Studio of Design

    Visit: RAIN Studio of Design

    Set within proximity to the sea, the living unit was envisaged to remain hidden within dense verdure and framed by reflection pools. A contemporary take on the traditional ‘naalukettu’ house form, the courtyard breathes life into the home, apart from playing a passive role in adjusting microclimate. The clients’ programmatic requirements included four rooms with attached baths with a guaranteed view of the sea. The rooms and other living spaces such as the dining and kitchen are organized around the linear brick-laid court. The lounge on the upper level sets a stage to gaze at the sea and the horizon beyond. The ‘mutram’ or the court with the corridor hugging its perimeter acts as a multifunctional space, to rest, to pause, to look at the sky above.

    Fixtures have been custom-detailed to complement and contrast the space. Items of significance in the South-Indian domiciliary such as the brass ‘kuthhuvilakku’ (traditional oil lamp) and the ‘kudam’ (pot used to transport and hold water) have been transformed playfully to fulfill the same purpose it was originally meant for i.e. the former as a light fixture and the latter as a spout filling water into the lotus pond. In theory, a tapered intricately carved column that supports the roof of the Outram is represented as an abstract Mild Steel version staggered in sections. The ‘vilakkumaadam’ or the mandatory placeholder for lamps, is playfully cast in colored­ concrete and encapsulated in the tiled walls, creating niches of delight.

    The bath areas are illuminated by the natural sun that flows into the space brightening the hues of the pigmented oxide surfaces. The pre-chromed brass faucets have been installed without the factory castored coating, the absence of which allows oxidation and the natural formation of patina. A kitchen utility aluminum vessel replaces the basin which sits on a colored oxide counter, the colors of which vary for each room. The exposed GI (Galvanised Iron) pipes in the shower area and the loose Cudappah rubble flooring further heighten the bucolic feel.

    Four-directional sloping roofs composed of the standard interlocking Mangalore tiles cover the rooms extending onto corridors. The sloped ceiling is interspersed by inverted U-shaped flat roof junctions, which are embedded with glass strips forming kaleidoscopic patterns of sunlight. The dining and ante space leading to the staircase allows the breeze to flow through to the upper level and are housed within a filler slab roof with earthen pots as infill enabling passive cooling. The painted Mild Steel columns support the roof connecting to beams that double up as gutters collecting rainwater. Pre-used Mangalore tiles in arbitrary permutations were placed to form the rugged walls. Colored oxides namely red, blue, green, and yellow mark a different tone for each room, which is connected by the central courtyard, and appear to be identical to a ludo board game in the plan.

    The tactility of the materials used comes through in the larger sense from the many smaller elements that have been carefully manicured from reclaimed objects. Close to sixty-two window shutters from demolished houses have been repurposed and used as a module in varying combinations to create new doors and windows. Twenty such smaller small wooden shutters make the leading entrance door, each of which is dotted by brass knobs from household brassware. The threshold on the rear is marked by a simplified imitation of the traditional wooden carved door, seen in the typical South-Indian house, but with a dash of blue.

    A hand-in-hand process involving the design team and the construction team led to innovation on many fronts. One of the design intentions was to explore regional traditional techniques and reuse of reclaimed construction materials in unconventional ways. A Tetris of old window shutters that form the doors and flooring composed of a mosaic of discarded stone pieces is a testament to this. Consequently, on-site training of local labor in the usage of long-established techniques such as mud mortar, oxide finishes, and Mangalore tile roofing was a mutually beneficial process for the studio as well.

    A keen eye was provided to the detailing to showcase the materiality and textures in their raw form. Tessellations of pre-used Mangalore tiles sandwiched together by mud mortar form a majority of the walls, creating earthy volumes that contrast the green lush backdrop. The CSEB (Compressed stabilized earth blocks) procured from Auroville were made to match the height and proportions of the Mangalore tiles. In an attempt to achieve sprinkles of the summer sun into the spaces, cut toughened glass pieces have been used as inserts in portions of the roof.

    Fact File

    Designed by: RAIN Studio of Design

    Project Size: 8200 Sq.ft

    Year Built: 2022

    Principal Architects: Sriram Adhitya & Vamsi Krishna

    Location: Kuvathur, Tamil Nadu

    Photograph Courtesy: Yash R Jain, Ekansh Goel

    Team Design Credits: Ankita Alessandra Bob, Gokulraj Vijayakuma

    Source: ArchDaily

    Consultants for the project:

    Structure Engineers: Pentalpha Consultants

    Project Manager: Vinod

    Mep & Hvac Consultants: Pentalpha Consultants

    Firm’s Website Link: RAIN Studio of Design

    Firm’s Instagram Link: RAIN Studio of Design

    Firm’s Facebook Link: RAIN Studio of Design

    For Similar Project>>>This Brick Abode Has Been Inspired By The Clients’ Longing For An Earthy Home

    Redesign of 125-year-old Generational House Blends Modernity and Heritage | The Saar Studio

    The redesign of the 125-year-old generational house strikes a delicate balance between honouring and preserving its rich history and embracing modernity. The fact that it’s nestled in the heart of a planned British residential area makes this project have deep significance. Redesign of 125-year-old Generational House Blends Modernity and Heritage | The Saar Studio The […]

    Read More

    Modern Design House Is More Than Just A Space to Stay | seeders: biophilic architecture studio

    From just being a space of stay, this modern design house has become a space of work, rejuvenation, and retreat. This can be achieved by bringing in nature through the design of livable biophilic spaces, which is our firm’s core philosophy and hence the name “seeders I biophilic architecture studio”. Editor’s Note: “This introverted residence […]

    Read More

    20 Modern Texture Paint Designs to Elevate Your Home Decor

    Looking to add a fresh, dynamic touch to your interior design? Modern Texture paint designs is your answer! Unlike traditional flat paint, textured paint brings depth, interest, and personality to any space. Whether you’re aiming for rustic stucco finishes or sleek metallic accents, its versatility lets you customize your walls to match your unique style. […]

    Read More

    This Villa in Bangalore Has A Unique Take on Modern Japandi | InterioArch Design Studio

    The villa interior in Bangalore beautifully combines Japandi aesthetics with modern design elements. The TV unit features elegant wooden panelling that complements the room’s earthy tones. A PVD-coated glass partition adds a touch of sophistication and subtly separates the living space. The furniture is contemporary, with clean lines and soft curves, creating a cosy yet […]

    Read More

    Drawing Room Interior Design: 20 Classic Ideas for Indian Homes

    Have you heard of ‘Thinnai’? The evolution of withdrawal space has drastically changed from past decades to today’s decade with drawing room interior design. To all of you who don’t know what ‘thinnai’ means, it is a raised platform structure adjacent to the entrance of South Indian homes. It resembles charpai, chabutra, or manchaha in […]

    Read More

    This 10 Bedroom House Design is for a Joint Family | NEW DESIGNER WEB PVT LTD

    The entire family had been living in an old 10 bedroom house design in the same location which had grown organically as the family had grown in the past 2 decades. Built for a large Joint family consisting of 3 generations spanning from Grand Mother, 3 brothers with their wives, 2 teenage boys and one little […]

    Read More

    Guest Bedroom Ideas: 10 Tips for A Welcoming Indian Home

    Guest bedroom ideas should focus on creating a comfortable, functional, and aesthetically pleasing space that is also very minimal and easy to maintain. Selecting an appropriate layout, optimizing the space, choosing the right furniture, color palette, or material – each detail should cater to comfort, convenience, ambiance, and of course, a personal design approach. Ideas […]

    Read More

    The Fluid Form Flows From The Exterior To The Interior Walls | Treelight Design

    The fluid forms of Aqua Pool and Spa flow from the exterior to the interior walls, creating movement between different spaces. It is a modern cave that blends cohesively with the overarching hills, perfectly interacting with nature on one side while still allowing for privacy. Aqua preserves and nurtures the locals with its choice of […]

    Read More

    This Hyderabad Home was Built on the Backyard of the Property | Dev & Kaushik Architects

    The idea for this Hyderabad home was to use the backyard of the property to construct this structure and make use of the backyard more appropriately. To design a space that houses in a small party yard, an office space, and a gym integrated with a staff quarter housing a small family. Also, to functionally […]

    Read More

    Kitchen Island With Seating: 15 Design Ideas for Indian Interiors

    Kitchen island with seating truly serve as a family anchor in the home. They are more than just practical fixtures; the kitchen island with seating is the cornerstone of the family’s structure, fostering connection and unity. Its layout allows multiple people to move around the kitchen island with seating easily while working, enhancing spatial comfort […]

    Read More
  • Unveiling the Gothic Gems of Barcelona: Exploring the Magnificent Architecture of the Catalan Capital

    How To Maximize Your Outdoor Space With Custom Deck Design