The Primary School In Gurugram Counters The Natural Angle With Soothing Environment | Urbanscape Architects

The Primary School In Gurugram Counters The Natural Angle With Soothing Environment | Urbanscape Architects

The SIS School, Gurugram is a primary institution that aims to promote the holistic development of a child. It is conceived as an environment that nurtures and shapes the personality of children through their formative years. The school seeks to immerse children in a creative milieu, building new relationships and ways of engaging with the external environment.

Visit: Urbanscape Architects

Giving the users (young children, in this case) foremost importance, the process begins by centering around them. The form-al development of the building counters the natural angle of the site- the sharp angles are molded to carve out a fluid, turning form, representing a soothing and seamless fostering environment for the children.

Spaces with no restrictions are thereby conceptualized, for users to move freely between the various programmes/portions of the building. While light, colour, and pattern are developed as educational tools, extending the classroom curriculum into the spatial environment. The resultant form engenders an interplay of light, shadow, and porosity enabling the ‘outside’ to flow inwards into the spaces. Balconies are extruded across the kids’ areas to extend physical access to wide views. The composition of the building mass, openings and voids generate interior spaces that allow for effortless and uncomplicated movements within.

As a response to the climate, the south façade is entirely closed while the west façade is strategically designed with all the services, screened by louvers. An exposed concrete and glass edifice represents honest materiality. A sunken open-air theatre towards the east facilitates the process of evaporative cooling. A juxtaposed central atrium brings in natural light, ventilation, and visibility. Owing to the conception of collaborative activities, the atrium is constructed across various levels with unconventional and playful architectonic features.

The raw material palette applied remains consistent with the idea of user-centricity. Built for a peer group that perceives openly, free from the worldly constructs – the spaces provide an experiential environment in soft, earthy, natural tones with green terraces alternating along the implied ‘front’ to induce an organic character and ‘soften’ the form’s edges. A consequence of the adaptable and fluid form is the interior spaces; the spatial organization conforms to the needs and movements of the children.

The intention of the overall process echoes through the child-centric environment that is ultimately created – one that youngsters can explore and call their own. Adhering to a process-driven methodology from conception to completion, the SIS School offers an uncomplicated captivating ambiance.

FACT FILE:

Architectural Firm: Urbanscape Architects

Client: The Balaji Group

Name of the project: Singapore International School

Interior Designers: PAL Design

Location: Gurugram

Design Team: Dinesh Panwar, Dheeraj Jha

Site area: 9432 sq. ft / 875 sq.mt

Year of completion: 2018

Photographer: Suryan//Dang

Website: https://www.urbanscapearchitects.com/

Facebook: https://www.facebook.com/architectsdiary

Instagram: https://www.instagram.com/urbanscape_architects/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *