search

“The Envelope”, A Contemporary Luxury Home In New Delhi | Studio IAAD

Nestled in the leafy bylanes of an urban pocket in the heart of New Delhi, “The Envelope”, a contemporary luxury home in New Delhi for a respected luminary in the cinematic industry, is one that is contemplative in nature with a sleek iconic profile reflecting its metropolitan city character. The house is distinctly private in its appearance, with a sheer monolithic wall screening the approach, strategically punctuated by minimalistic punctures within. Due to its location in a densely populated neighborhood, it was essential to the client to create a clear visual and perceptual distinction between the interior dwelling spaces and the external built fabric. Consequently, the heart of the home is securely ensconced within an envelope of screens and flora.

“The Envelope”, A Contemporary Luxury Home In New Delhi | Studio IAAD

visit : Studio IAAD

Studio IAAD has recently augmented its existing structural and architectural framework. Added as part of the conceptualized refurbishment is a second floor and remodelling of the entire interior design scheme. The underlying design concept of the existing home has been extended while conceptualizing the new spaces, thematically maintaining the sanctity of the overall design vocabulary. Even after a volumetric addition to the home, the massing and character of the prototypical built form remain unchanged.

An unobtrusive entrance peeks from behind the punctured front facade, with a deep, shaded front porch accented by a warm timber-clad canopy. This projecting cantilever spans across the porch, resting at last at the main door. Almost injecting itself into the ground floor living spaces, the iconic canopy dramatically draws the eye inwards all the way from the outside. The house opens up, transforming into a home.

The discreet exterior envelope submits to engaging interiors, with living spaces suffused with natural light filtering through various articulations. Rectangular punctures in the shell are reminiscent of picture frames designed to capture the outdoors as idyllic vistas pictured from within.

A warm, timber-clad canopy spans across the porch, almost injecting itself into the ground floor living spaces. Dramatically drawing the eye inwards all the way from the outside, the canopy opens the house up, transforming it into a home.

The conscious positioning of art dotting the formal living space on the ground floor is not merely incidental : the homeowner is an avid collector with a distinctly global, refined taste for art pieces and sculpture.

The ground floor space is primarily reserved for social, formal functionality — with the ground floor layout encompassing a formal living and dining area, the kitchen, an open court, and a bedroom tucked away in the rear quarter of the house.

The design brief stems from selected artworks often forming the focal point around which each space has been conceptualized, with the dining area being no exception.

The conscious positioning of art dotting the living space is not merely incidental/situational: the homeowner is an avid collector with a distinctly global, refined taste for art pieces and sculpture. Staying integral and instrumental in helping craft a cohesive design scheme for the entire home’s interior strategy, the design brief stems from selected artworks often forming the focal point around which each space has been conceptualized.

In the contemporary bar, a playful, eccentric collage surrounds the counter — the artwork features a montage of framed shots from the movie Breakfast at Tiffany’s, densely arrayed to bracket the seating space across.

It serves as a nod to the owner’s association with the cinematic arts — he wanted a place within his home to reflect his enthusiasm for world cinema.

With a perfectly balanced mix of customized and upcycled furniture and luxuriantly finished interiors, the lower ground is a cohesive convergence of art, architecture, and recreation spaces.

It houses a spacious den and entertainment area, with a quirky, contemporary bar bringing the place together.

A terrace opens up towards the sky, encompassed by a horizontal skylight fabricated using laminated wood panels with rhythmic perforations forming a trellis.

A solitary, verdant “Champa” tree blooms at one end, framed under the trellis, forming patterns in the light.

The existing first floor comprises a master bedroom, a kids bedroom, and a family lounge. The resulting approachable and liveable spaces effortlessly achieve the delicate, elusive balance between a house and a home.

In the bedrooms, large mirrors have been strategically placed facing the window openings to enhance the perception of space and reflect the outdoors.

Fabricated using laminated wooden panels with rhythmic perforations, the trellis emerges as a unifying element for the residence, essential in defining its architectural character. It takes the form of a horizontal skylight along the path of the staircase and spreads to encompass the terrace, transforming vertically as a screen to afford a degree of privacy to the second-floor bedroom.

The family lounge is replete with custom-designed furniture, soft furnishings, and art pieces.Monolithic wooden flooring spans extensively across most rooms for visual and material congruity, tying together various spatial characters. All floor furnishings, including carpets, have been customized specifically for the house.

The lighting scheme, too, is bespoke and customizable, featuring floating ceilings fitted with automated mood lights for controllable environments. Lighting fixtures positioned to be accent-oriented rather than ambient create intentional pockets of bright spots —perfect for highlighting artwork and bespoke, premium luxury furniture elements. Meticulous, understated detailing of the most miniature fittings — such as the door handles, customized in metal and polished to a champagne//brass sheen — adds a unique cachet to the attentive designing at play throughout the residence.

Monolithic wooden flooring spans extensively across most rooms for visual and material congruity, tying together various spatial characters. All floor furnishings, including carpets, have been customized specifically for the house.

We have established a balance between retaining existing finishes and introducing newer additions to each space.

For instance, while reimagining the ground floor washroom, we chose to retain the white statuario walls to contrast with the wood-clad vanity console and mirror, thus uplifting its experiential quality.

FACT FILE

Designed by : Studio IAAD

Project Type : Residential

Project Name : The Envelope (Vasant Vihar Residence)

Location : New Delhi

Year Built : 2020

Built-up Area : 12,000 sq.ft

Principal Architect : Rachna Agarwal

Photograph Courtesy : Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Products / Materials / Vendors : ACP / Glass / Concrete – Window-Anta (Mixx window) / Sanitary ware / Fittings – Alape, Gessi, Arco, Fcml, Viega, Valdama / Furnishing – Wallpaper-Arte / Furniture – (Imported – Flou, Lema wardrobe, Boca de lobo), (Indian Customized furniture-Urbanist) / Lighting – (Lucent, Deltalight, Raybright, Iguzzini).

Firm’s Website Link : Studio IAAD

Firm’s Instagram Link : Studio IAAD

Firm’s Facebook Link : Studio IAAD

For Similar Projects >> MUNDRA VILLA IN BILASPUR : A CONTEMPORARY VILLA DESIGN 

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • 4BHK Contemporary House With Classical Aesthetics In Mumbai | STUDIO PRIYANKA RAJGURU

    Chirag Shah’s Studio, An Ethnic Wear And Fashion Design Studio In Vadodara | ALTER ARCHITECTS