search

Responding to the Clients’ Desire For A Minimal And Tropical Aesthetics | Bani Architects

“Tropical Incline,” is designed for a teacher’s family. Responding to the clients’ desire for a minimal and tropical aesthetics, we seamlessly integrated modern elements into the project, resulting in a residence that harmoniously blends modern and tropical aesthetics for the family.

Editor’s Note: This tropical abode in Kerala is immersed in a lush landscape and facilitates an open layout, enticing fresh air within. The sloped roof pierces the sky and contributes to a balanced facade. The earthy home has plenty of lightwells and courtyards, which fill the interiors with positive energy and natural light. Double-height walls create a sense of spaciousness and volume. – Gopika Pramod

Responding to the Clients’ Desire For A Minimal And Tropical Aesthetics | Bani Architects

This home tells a story of how a contemporary flat slab residence has been reimagined for a tropical style dwelling by interrupting the conventional four walled blocks-by adding tropically adaptive inclined canopy over it, which makes it unique in its own way.

Positioned away from the hustle and bustle, the home creates an oasis of peace inside while also offering effective screening against noise and sound pollution. Vertical jaali on SW side allow maximum air flow, a water feature proposed adjacent to it facilitates the circulation of cool air, enhancing internal thermal comfort.

A narrow linear driveway leads to the square plot creating a sense of curiosity.

A narrow linear driveway leads to the square plot creating a sense of curiosity.

A linear sit out featuring a floating slab supported by four steel posts, ensuring a seamless visual continuity without disrupting the appearance of the laterite wall behind.

Since western and southern part of this site hold thick vegetation, large windows are integrated on North and east façade to enhance wind flow.

The core area of the residence sustains its temperature by expelling hot air through large opening on the northern side, thereby allowing the influx of cool air to take its place.

The drama of the laterite wall in the minimalist sit out beckons the guest to the surprise.

The core space with library receives maximum wind and rests under the linear skylight. A voluminous double-height space is crafted on the northeastern side, and the windows on the northern and eastern facades create a play of light within this elevated volume.

The clerestory window on the northern facade and the large window on the eastern side flood the whole area with natural light and ventilation. Beyond this, these windows enhance the exterior aesthetics.

Allowing maximized airflow and adequate lighting and minimized excessive heat gain by strategically placed windows, which is also creating an ease on airflow across the pathways are one of the distinct features of the design

Seamless connectivity between the dining area, reading space, and kitchen fosters an interactive and dynamic environment.

A well-balanced use of materials such as natural kotta stone, brick cladding embraces an earthy – rustic tone which creates a cozy interior-a fulfilment of the client’s preferences.

The space tries to breath fresh air and joy with its playful and quirky interiors into its inhabitants.

Fact File

Designed by:
Bani Architects

Project Type: Residential Architecture Design

Project Name: Tropical Incline

Location: Malappuram, Kerala

Year Built: 2022

Duration of the project: 2018-2022

Plot Area: 14 Cents

Built-up Area: 2850 Sq.ft

Project Cost: 85 Lacks

Principal Architects: Ar. Shajabeen & Ar rizwan riyaz

Products / Materials / Vendors: Finishes – cement texture, exposed natural stones / Wallcovering / Cladding – RR stone, Laterite stone, teracotta bricks / Construction Materials – laterite, rcc, steel structure Lighting – dom lights, cob lights / Doors and Partitions – wood / Sanitaryware – Jaquar / Windows – steel windows / Furniture – wood and plywood / Flooring – kotta stone, teracotta tiles / Kitchen – plywood and laminate / Paint – asian paints

Firm’s Instagram Link: Bani Architects

Firm’s Facebook Link: Bani Architects

For Similar Project >>> Various Sensory Experiences are Enhanced in this Kerala home


Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Greeted By An Open Airy Space As You Step Inside The Foyer Area | LSM Architects

    Music and Architecture: The Artful Fusion