search

Quartz Office In Poland | Easst Architects

Quartz Office In Poland | Easst Architects

The plot, with which the client came to our studio, is located on the outskirts of the city of Poznań. Until recently, it was a post-industrial district, poorly urbanized and with low land value. It would seem that the city had absolutely no concept for this district, leaving its area development to chance. Fortunately, a local spatial development plan has been adopted for these areas. In our opinion, the aforementioned plan is perhaps not the most sophisticated way of planning space, but it allows you to organize accidentally developing buildings. Thanks to such plans, it is possible to give character to post-industrial districts.

Visit: Easst Architects

We often observe such changes resulting in crowding various functions out e.g. from industrial to office ones. This also has happened in this area. Therefore, our building had the opportunity to begin a process, the consequences of which are quite a rapid transformation of entire districts. Our investor’s plot was on the outskirts of an industrial zone. This space is unusual because it is surrounded by greenery and at the back of the plot there is a wetland with a small water reservoir. Historically, those areas were not very urbanized and the water reservoirs were used for the production of brickyards located there in the 19th century. Thus, despite the fact that the district itself seemed quite neglected, the qualities of space, due to nature, had very high potential.

After getting to know the character of the district, it was necessary to start analyzing the local plan. Only then did we have a great surprise here. The triangular shape of the building is unusual and characteristic. Despite the significant plot area (6800m2), the local (zoning) plan allowed us to build up only 390m2. In addition, the plot area intended for construction was marked out by the local plan as a triangle with a one-pointed corner. At this stage, a lot of concepts were created that assumed the maximization of usable space but also had to answer the question of how to fit into the area visible from so many places and which building perception point is the most important? Carrying out these analyzes, we came to the conclusion that the triangular shape will cause interesting and unpredictable visual disturbances of the object, along with approaching it from different angles (there are viewing spots from which the building seems to have a square base!).

In order to alleviate these unexpected effects, we decided to divide the building into two parts separated by a glazing band. This effect gave the opportunity to create a more subtle body of the building. The upper part is somewhat suspended in space. In the evening, when the band of windows separating the solids shines, the effect gains strength. The ground floor and the first floor are placed on poles, thanks to which two upper floors seem to be detached from the base and cause a dynamic impression of a building body that breaks away from the ground. Due to this, a dynamic form was created directed towards the national road nr 5.

The building, located on a low base, has only 4 floors. Arranging the interior spaces in a functional and profitable way for the investor was a major design challenge. Here, in places of narrowing, we focused on open spaces, in order to give with the clever arrangement the possibility of maximum use of space. In the wider part, regular office spaces have been created. All these offices are well connected to the staircase and elevator. The facade is made of fiber cement boards. The windows of the upper floors have decorative elements that provide protection against direct rays of light. The building is equipped with a lift and a modern air conditioning and ventilation system.

The upper floor has a balcony, from which there will be view on the ponds situated in the greenery and the panorama of Poznan but you will also be able to experience green spaces with small water holes. The building, thanks to the fact that local plans have been adopted for local areas, has become an element that organizes space. Soon, the entire district began to undergo a transformation. Newly built office buildings have caused demand for flats. Residential buildings diversified the district and completed it functionally. A new urban quarter was created, which, thanks to the fact that it is being rebuilt, has had a chance to create a complementary urban whole. The proximity of apartments, offices, warehouses means that communication in this area is not overloaded.

FACT FILE:

Architects: Easst architects 

Principal designers: Lukasz Sterzynski, Marcin Sucharski

Design team: Magdalena Majewska

Project name: Quartz Office

Location: Poznan Poland (Europe)

Numbers of stories: 4

Usable area: 1278,7 m²

Building area: 387,3 m²

Photographs: Przemyslaw Turlej

Facebook: https://www.facebook.com/easst.architecture/

Instagram: https://www.instagram.com/easstarchitects/

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • How to Design the Perfect Outdoor Dining Experience

    Glamorous Interiors Balancing Functionality And Aesthetics | Design Ethics Architecture Studio