search
  • Penthouse apartment | Conarch Architects

    (1 Votes)

    Penthouse Apartment | Conarch Architects

    Penthouse apartment Pāfekuto is a pied-à-terre for a family, a resting place to facilitate their frequent visits to the city. Designed as a lively and a sensual world, it is a multi-level penthouse apartment with 8000 square feet of indoor area and 6000 square feet of outdoor space spread across three levels. The design vision is centered on transforming generic apartment units into a functional, versatile and inspiring living space that honours client specific needs and reflects their lifestyle.  

    To create a spacious home, two separate apartments on top of one another were combined into this luxury penthouse apartment and ownership rights were acquired to the high rise tower’s terrace above for private use.  One apartment is primarily designed as a master suite, private workspace, a guest bedroom and sit out area. The second apartment, internally connected with the first one, includes a spread out indoor & outdoor living area, a kitchen and three bedrooms. Connecting the two units internally has a major advantage- passive ventilation.

    The staircase opening between the levels acts as a chimney and helps release hot air from the window openings at the upper floor, inducing natural air moment in the apartment. This restricts the need for mechanical air conditioning to extremely hot days.

    The focal point of the space is the cantilevered floating wood steps with the artistic fall protection in a Prussian blue backdrop. Created in a simple style that belies its complexity, this protagonist of a staircase is meant to sit lightly to let light and conversations through, emphasizing the interconnected relationship between the levels.

    The spatial form in the project has emerged from a host of variables and constraints, such as the needs of a family with teenage children, structural limitations of the high rise building and limited flexibility in relocating plumbing and electrical services. We ripped down the walls, overhauled the space custom designing the penthouse  apartment in its entirety with the melody of balance, contrast, proportion and colour while grounding every move in logic and aesthetic precepts.

    High rise living is synonymous with a detached and siloed existence. We sought to change that for our client. We laid out the spaces such that bedrooms, living areas and even kitchen, have a visual connection to the ‘green’ outdoor terraces. Some of the areas open directly to these staggered, double height open spaces located at two levels. Imagine the feeling when you rise from your bed in the morning and the first thing you see is about 50 feet of extended green area. Research shows that encounters with nature help alleviate mental fatigue by relaxing and restoring the mind. Well now, the occupants can experience these benefits.

    As evident in the circular niche in the office lobby or the kitchen partition, we have been to great lengths to establish this connection to outdoors, even in the spaces deep inside the unit. Crucial to the story of the home, this link to the outdoors invokes a feeling of ‘front yard’, a rarity in high rise setting. The connection to the outdoors has another benefit- daylighting.

    The entire unit is effectively illuminated with natural light, eliminating the need for artificial lighting throughout the day and significantly reducing energy loads. The exterior glass letting in the light remains shaded due to deep overhangs of the outdoor terraces. Since there is no direct incident solar radiation on the glass, the heat gain is minimal, resulting in low cooling load requirement.

    To establish a sensorial connection and meet the human necessity to connect with natural systems, both the levels extend into double height outdoor areas. The upper level leads to the tower’s roof level terrace, unfolding into a place for gathering, refuge and play.

    At a time when birds are becoming increasingly scarce in the city, the roof terrace with its hydroponic ‘Living wall’, Plumeria & bonsai trees, Ficus trees, flowering plants and water feature can be seen attracting migratory birds. The resulting benefits are two prong- a well-designed green roof is slowly becoming an ecosystem for bird-habitat regeneration and now, the kids in the family can emotionally and physically benefit from spending more time outdoors interacting with all things natural.

     

    FACT FILE:

    Project name: Penthouse Pāfekuto

    Architect’s Firm: Conarch Architects

    Project location: Ghaziabad, Uttar Pradesh, India

    Completion Year: 2018

    Gross Built Area:  18,900 Square Foot

    Principal Architect: Ar. S.K. Goel

    Project Lead Architect:  Ar. Nitish Goel

    Project Team: Pushplata Dinkar, Tanya Kumar, Usha Narain, Suman Singh.

    Photo credits: Vibhor Yadav, Conarch Architects

     

    Fusion Design Aesthetic Is Refreshingly Simple Yet Carefully Designed | Studio Living Stone

    The interior design of this home embraces and blends different styles, while incorporating customized furniture for a unique and personalized look. The fusion design aesthetic is refreshingly simple yet carefully designed to create a welcoming atmosphere. Fusion Design Aesthetic Is Refreshingly Simple Yet Carefully Designed | Studio Living Stone Entrance As you enter the home, […]

    Read More

    Foyer Area Design Of This 3 BHK Apartment Has Veneer Finished Main Door | HV ASSOCIATES

    “Aashiyana”- meaning “Home”, the foyer area design of this 3 BHK apartment has veneer finished main door beautifully fitted in exposed brick walls. When we peep in, a simple partition screen greets the visitor housing a Ganeshji illustration in glass. Foyer Area Design Of This 3 BHK Apartment Has Veneer Finished Main Door | HV […]

    Read More

    Natural Materials, Artisanal Craftsmanship, And Sustainable Living | 1 POINT SIX 18

    Embarking on a luxury interior design journey for a discerning young couple with toddlers, our exclusive design atelier aimed to cultivate a home exuding refined sophistication. Grounded in a passion for natural materials, artisanal craftsmanship, and sustainable living, we embraced the ‘Japandi’ design philosophy, seamlessly merging Japanese minimalism with the warmth of Scandinavian style throughout the […]

    Read More

    Design Effortlessly Blends Architectural Elements Like Arches And Latticework | MS Design Studio

    In this inviting living space, Scandinavian-inspired design takes centre stage, embracing natural materials and a soothing colour palette. With an emphasis on openness, the design effortlessly blends architectural elements like arches and latticework, enhancing the flow between spaces. Anchoring the room is a captivating wall panel, lending an air of sophistication to the ambiance. The […]

    Read More

    Carving The Aesthetics of an Urban Dwelling | KASA 11 Architects

    Working on the blank canvas is always an exhilarating experience. However, confining in accords to the existing is always a challenge. Carving the aesthetics of an urban dwelling resonating with the family’s integrity and personality is never an easy task. Carving The Aesthetics of an Urban Dwelling | KASA 11 Architects The living room is […]

    Read More

    Abode of Hues: an apartment in Bangalore with a serene and joyous mood | DNC Studio9 LLP

    Nested within eastern Bangalore’s mushrooming residential landscape, this dwelling gracefully demonstrates the gusto with which colour can tint a home’s persona! Fittingly dubbed ‘Abode of Hues’, colour poses as an effectual thread which stitches a delicate map through the residence, tingeing each room with an individualistic identity while cohesively weaving the vast blueprint. This apartment […]

    Read More

    This Mumbai apartment is part sassy part classy | Space Care Design

    Welcome to Harmony Haven, a 3BHK Mumbai apartment located in Dadar. This is home to a loving family of 5. In the realm of interior design, this residence stands as a testament to refined aesthetics and thoughtful functionality. The living room, bathed in a palette of muted and earthy tones, embodies modern sophistication. The design […]

    Read More

    Elegance and Harmony: A Modern House Interior with a Natural Touch | V Shah Design Studio

    A 2200 sq. ft. small plot is transformed into a functional home tailoring to the needs of an IT professional husband and his homemaker wife. Nestled in Vadodara (Vassar) this residence is a testament to contemporary design and harmonious living. Designed with a keen eye for aesthetics, the modern house interior seamlessly blends modernity with […]

    Read More

    Earthy toned and neat: Inaayat is swathed in warmth | Urbane ivy

    This 3BHK interiors in a luxury villa project situated in Trivandrum, Kerala was designed for a techy couple with their 2 kids and their grandparents who leads a retirement life. The design brief was majorly to create spaces which are earthy-toned and breathable that also fits into their modern lifestyle. So the design revolved around […]

    Read More

    15 Hot Interior Design Trends 2024: Never Going Out Of Style

    Interior Design Trends 2024 will give valuable insights for creating spaces that truly resonate with your unique personality and lifestyle. As we step into 2024 in 3 months, the interior design world will be abuzz with fresh ideas and innovative concepts. Similar to this year, Interior Design Trends 2024 will witness a convergence of timeless […]

    Read More
  • 4 Tips To Saving Money On Your Garden

    Are you Guilty of Making These Mortgage Mistakes