search
  • New Delhi School With A Unique Combination Of Concrete Finishes, Bright Colours And Brick Facade | Studio AVT

    Students spend the majority of their day in a school building during their most crucial developmental years. In this time of pivotal growth, schools must be a space for creative thinking, a source of inspiration, and a starting point for developing a sense of awareness and responsibility. With the same philosophy, we, at Studio AVT, planned this Sustainably designed New Delhi School with a unique combination of concrete finishes, bright colour and brick facade.

    New Delhi School With A Unique Combination Of Concrete Finishes, Bright Colours And Brick Facade | Studio AVT

    visit : Studio AVT

     A north-western, angular entrance has been aesthetically crafted to add significance without occupying more space or by compromising on natural light and ventilation.

    The colourful MS louvers boldly emphasise the stairs, thus making a statement. The front facade greets you with bold, exposed bricks- which gives a very natural effect and blends with the vegetation around.

    Concrete texture finish on a few surfaces readily complements the bricks and gives a warm, vernacular feeling. The MS louvers on the stairs and the window fins, add fresh splashes of colour to the building- thus revealing the function of the building; aesthetically.

    The colourful, triangular fins on the windows are inspired from decorative pennant flags- which add cheer and delight. This rightly complements the mood and energy of young minds. A sustainable school helps improve the health and energy of the students and staff, and thus care is taken to use various Energy Efficient Materials, including the interior spaces.

    The grand fly-ash brick and concrete texture facade welcomes the user, while stepping on to the Kota stone flooring. Minimal glass is used on the facade, so heat trapped inside is reduced. There is a fresh flow of ventilation and abundant natural light through brick jali walls.

    The window fins help in solar shading as well and ensure abundant sunlight inside the classrooms. Doors and furniture are made from particle boards. Johnsons cool roof tiles have been used on the terrace.

    There are solar panels placed on top of the Sports and Infirmary blocks, which constitute 25% of the energy consumption. Circular niches filled in with glass, are made on the walls along the corridor. These help the classrooms have a connect with the corridor on the enclosed side. Colour filled closed circles, alternate with the niches, and provide a decorative elevation.

    A rough concrete finish makes a subtle backdrop. The corridors are spaces where children readily play around and have the most memories about school with. The corridors have been planned in a linear manner connecting all classrooms at one go.

    It receives natural lighting and ventilation through the brick jali wall at the end. The corridors also make learning fun and interactive, with part blackboard walls- to doodle, draw or write.  

    FACT FILE

    Designed by : Studio AVT

    Project Name : Udaan

    Project Type : Play School

    Location : New Delhi

    Year Built : 2020

    Built-up Area : 6400 Sq.ft

    Principal Architects : Ankita Sweety & Pratyoosh Chandan

    Photograph Courtesy : Avneesh Kumar

    Firm’s Instagram Link : Studio AVT

    For Similar Project >> THE SCHOOL IS DESIGNED TO MAXIMISE MOVABILITY AND OPENNESS

    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • Luxury Interior Design Tips by Venicasa

    Ecoden 9B, A Modern 3BHK Apartment For A Young Family Of Four | N&RD