Juxtaposition of boxes creating a unique residence | Charged Voids

Juxtaposition of boxes creating a unique residence | Charged Voids

 

To design a Residence 35 for a 3-generation joint family, charged voids came up with a concept as a juxtaposition of 4 layered boxes with a parasol roof covering the space in between. This space transpired into a series of central volumes of the house, connected to each other in section.

  • Architects: Charged Voids
  • Location: Panchkula, India

  • Category: House interiors

  • Lead Architect: Aman Aggarwal

  • Design Team: Swati Agarwal, Mehak Mahajan

  • Photographs: Javier Callejas

  • Source

 

The ground level housed the oldest generation’s master bedroom, a guest room, kitchen, etc. along with the public areas.

The puja was placed at the central vertical axis directly opposite the entrance. The entrance was through a double height wooden screen where the main doors were a combination of multiple shutters thereby allowing varied opening sizes depending on the use.

The second level housed the 3 bedrooms for the 2 other generations while the third level housed the entertainment zone and the domestic help quarters.

The interconnecting volumes allowed for a connection between the various generations & also lent grandeur to the interior space since the cross axes became free in the section.

The house is designed as a strong response to the extreme climate of Chandigarh since the large glass openings are only oriented to the northern side while the openings to the southern and western side are shaded by deep overhangs and vertical shading devices. Two terrace gardens on the second & third level reduce the heat gain from the roof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *