search

Introducing the Jiangyin Greenway Designed by BAU Brearley Architects + Urbanists.

Introducing the Jiangyin Greenway |BAU Brearley Architects + Urbanists.

weaving and stitching

The Jiangyin Greenway belongs to a growing movement in China towards healthy, sustainable transportation and urban enjoyment. The infrastructure of this scale has an opportunity, or more correctly a responsibility, to create meaningful places in the city. It is also seen as an opportunity for Jiangyin to assert itself as a creative, progressive and livable city.

Consequently, it will consist of four clearly identifiable segments, each with a unique response to the spirit of the place in which it is located. The north segment of the loop has already been built and passes through the docklands parks. It responds to the history of shipbuilding and its port function. This project, the eastern segment of the loop, leads to the Yangtze River, the river to which Jiangyin owes its existence. Consequently, this segment will respond to the significance of the Yangtze River.

more than a path

This project is more than just an elevated walkway, it seeks to generate better urban spaces, order previously random and disconnected decision making, engage with the best of contemporary aesthetics; solve problems, extend local iconography, be poetic, be cost-effective, and open up social opportunities.

    

the river story

The Yangtze River is a remarkable natural phenomenon. Like many natural phenomena, the hustle and bustle of everyday life of the city can mean this remarkable piece of the landscape can often be taken for granted. This new piece of urban infrastructure is a great opportunity to remind the public of the extraordinary aspects of this mighty river. The greenway path has become a scaled model of the Yangtze River with the cities and tributaries along it length becoming plazas and balconies along the greenway. At these locations, visitor information boards place these events into the larger river story.

stitching

The freeway is lifted off the ground for its entire length of the site. Contrary to what one would think, and thanks to this enlightened engineering decision, the freeway is not a barrier in the city. However, the park in which it sits is not as helpful in keeping the city well connected. In fact, this linear park with its emphasis on a major north-south connection becomes a frustrating barrier to east-west circulation.

A careful analysis of desire lines and shortcuts can rejuvenate the park with activity, make the park safer, and make the city more efficient. The stitching paths also ensure that the greenway is connected to the rest of the park and to the adjacent streets and pedestrian circulation networks.

responsive AND surprising

The path provided in the brief was a thoughtful and gentle response to the existing paths and the substantial well established planting material. The design of this project is a clear and legible response to this path, with: solid and transparent balustrades providing privacy or views; sound walls near the freeway for the comfort of the pedestrians; arbors to provide shade and enclosure; widenings with seating at locations overlooking lakes and canals; landmark bridges with sculptural trusses framing views for pedestrians; stairs located at street intersections to link existing pedestrian paths to the new greenway; and surprising additional programs that make the adjacent city programs work even better.

placemaking AND programming

It is said that place is space with memories attached. And that memories can’t be attached without articulation. Consequently, the journey along this greenway is articulated with a number of variously scaled events; an amphitheater for performances or relaxing on; a raised plaza with permanent sound instruments for all to play; an exercise playground with nets, slides and a gentle climbing ramp for all ages, to name a few – all providing the clarity and legibility to become memorable places.

full of potential

This design also locates key places for optional programs and the building envelopes of these options describe how best to take advantage of their location adjacent to both the existing road and pedestrian system and the new greenway. These optional programs can assist in making place and also generate more activity in key locations making the greenway a safer place to be. Rent from these commercial programs could also contribute to the running costs of the greenway. Potential programs include bicycle hub for repair and sales; café-bar-restaurants; market; and gym sports shop.

an integrated kit of parts

There are two fundamental ways to generate large-scale forms and spaces – by adding small things together or by starting with a large thing and extracting pieces from them. The addition process often leads to an aesthetic of accretion, which has at its core the idea of the articulation of different elements. This can lead to a non-integrated result. The subtraction process leads to an integrated approach because every element is either the result of the subtraction of something or it is itself the subtracted element. It is the subtraction process that this project explores.

The design of this project is based on a kit of parts, but parts of an integrated whole not an assemblage of disparate elements. This kit of parts allows diversity but retains construction simplicity and cost control.

structure
The entire greenway is built in steel and utilizes pre-fabricated to reduce the impact on the park.

greenway deck
A steel structure with a colored bituminous concrete screed gives the greenway both the potential for prefabrication and a durable low-maintenance, long-wearing surface.

column spacing
Columns supporting the greenway are at 16-meter centers in areas where there is no head height for human activity (under ramps, etc.). When there is the head height the column spacing has been increased to 32 meters, to make the space under the elevated more flexible for community activities.

membranes, trusses, and cradles
Bridge spans vary and can exceed the efficient 32m span of the greenway. To deal with this issue, the bridges explore three structural principles: perforated membranes, trusses, and suspension systems.

There are two membrane options: one where the greater mass sits mid-span and acts as an arch; the second option has a mass at the supports and acts as a tensile structure. The truss system turns the familiar Warren truss into a series of inclined membranes, and the suspension option explores a propped cradle dynamic. These options provide a variety of combinations to assist in making each bridge a unique landmark in the city.

 

Project Data

Project Status: Invited competition, 1st prize. Construction completion in December 2019.
Location: Jiangyin, Jiangsu
Year: 2017-2019
Client: China Construction City Development Ltd in Jiangyin
Construction Cost: RMB372 million
Typology: Public infrastructure, landscape, transport.
Program: Elevated walkway, pedestrian bridges, playgrounds, amphitheaters, cafes, bike shops.
BAU Project Team: Guo Liexia, Gao Weiguo, Wu Xiaojian, Pan Linglu, Li Zheng, Yu Zhirui, Rong Yu, Lei Tao, Pablo Jimenez, Manuel Jose Godoy Alvarez, Fang Qun, Huang Fang, Steve Whitford, Peter Felicetti(Concept stage engineer), James Brearley
Contractor: China Construction City Development Ltd in Jiangyin
Engineering: Shanghai Lin Tongyan Li Guohao Civil Engineering Consulting Co., Ltd.
Video: Derrick Wang
Photography: Pavel Shubskiy – Egghead Photo

About BAU (BREARLEY (AUSTRALIA) PTY LTD)

BAU is an architecture, urban design, urban planning, and landscape architecture practice driven by values embedded in progressive eastern and western philosophies. Our design processes, practice, and projects include an understanding and appreciation of international design practice and culture. Founded in 1992 in Melbourne Australia, today BAU has offices in Australia and China.

Led by partners James Brearley and Fang Qun, BAU is a multi-disciplinary team integrating all aspects of the built environment. At BAU we are focused on innovative solutions to contemporary built environment issues to achieve multi-dimensional design outcomes that are not only environmentally sustainable but, culturally, socially, and economically sustainable as well. Cost-effective built environments that promote the engagement of its citizens, not only with all the city has to offer, but also with each other.

More info: https://www.bau.com.au

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Architecturally Beautiful Home Design Tips For New Home Builders

    Contemporary Design For A Classy Apartment | 4th Dimension