search
  • Instilling Collaboration and Cooperation with this Contemporary Office Space in Vadodara | Manoj Patel Design Studio

    Birthed out of a need in the recent past, pre-covid office spaces functioned significantly as modern or contemporary office spaces, assimilating people, following the schedules, and achieving planned numbers and targets. The need for collaborative and cooperative workspaces has tweaked the systemic design process of designing an office. The MPDS office not only revives the freedom to choose among various seating arrangements but is also synonymous with comfort to keep the creativity abuzz. Being appreciative of these often muted factors that are of supreme importance stimulates a varied way of using the space for every employee, visitor, and entrepreneur.~ Yamini Vaswani (Editor)

    Instilling Collaboration and Cooperation with this Contemporary Office Space in Vadodara | Manoj Patel Design Studio

    Visit: Manoj Patel Design Studio

    Manoj Patel Design studio’s new workspace spreads over a plot area of 1350 sqft. surrounded by the urban fabric, revolves around the play of volumetric masses juxtaposed with colorful graphics. To create an experience of material palettes, touch, feel, and understand them in detail was the main idea to create a co-working studio space.

    Façade explores another surface treatment of the studio’s hand-crafted material details. Strips of vernacular material are oriented to form free floral forms that change accordingly. Overlapping them with subtle blue color and balcony canopies pops out for the façade volume.

    A giant translucent metallic door welcomes within the main office space. An elongated spatial arrangement of reception and an informal waiting area signifies an open feature of welcome lobbies.

    The backdrop mural’s aspiration was to craft clay into delicate wall hangings that are based on curves and create curiosity from around when passersby visit. The lift wall is embodied with clay tile and the mosaic tiles cluster highlights the variants inside the space.

    On entering, the studio greets with bold adaptive artworks on the entry gateway from clay tiles infused with stone work and colors. A studio’s facelift seems to be a metaphor for the natural habitat around. Floral variations seem to be a sculpturesque line between studio space and art installations.

    Connecting amphitheater inside has a bespoke feature wall with a minimal ceiling that sets to enjoy the celebrations of making an avenue connecting, the design community and becoming a place for experiments, learning, and sharing ideas together.

    The convertible principal architect’s cabin into a conference area collaborates with a sit-out space to have informal conversations and meetings as part of a different experience. Spaces are arranged as pockets of open and enclosed around the central waiting lounge on the first floor.

    The visual identity uses bold polychromatic shades with voluminous spaces to convey a vibrant visual of youthfulness and story tales inside the workspace.

    This waiting lounge is based on the idea of creating a place with unique combinations of organic shapes, neutral colors, and curved graphics on the wall.

    A series of intensive design layouts gave rise to creating an entertaining triple-height corner of pockets with activities, 3D metal murals, and clay modules on the perpendicular wall. One can visually feel this connectivity through barrier-free openings. Horizontal and vertical curving geometry of colors meticulously introduces a new form of material palette collection on the wall. A new ideology is taken into consideration while designing the triple-height mural wall, which can evolve over time with new ideas exploring fabric for new generations.

    The studio is always willing to experiment with new things and continuously develop them into executions. For this, the office came up with an in-house material studio where the manufacturers can directly interact with the project leads and integrate collaborative processes. 

    Considering new perspectives and technological upliftments in the same sector, digitalization has also been added into this space. Cantilever balcony projections ensure safety and generate curiosity of communications with one another in the open air. 

    Co-Working space divides functions based on public and private intervention in the building on the above floors. Barrier-free studio living encompasses open-minded spaces yet caters to private needs. An informal high chair seat out on the terrace garden has green and self-sufficient biophilic designs that breathe natural light and ventilation.

    Thinking out of the box, the studio incorporated a penthouse on the last 2 floors that serve to be a relaxing zone for the staff alongside introducing the clients to the technologies and layout orientations fitted inside.

    On the above floors for the staff’s work desk, a thoughtful intervention has been added. A bridge with double height connections within the above 2 floors, to connect with fellow teammates and gets to learn or pass on learning easily without any barriers.  A series of different visual working pockets turn out to be a combination of work, interaction, and relaxation for the staff as well as the clients who visit.

    Fact File

    Designed by: Manoj Patel Design Studio

    Project Size: 1350 Sq.ft

    Project Type: Office Architecture & Design

    Built up: 4500 Sq.ft

    Year Built: 2022

    Location: Vadodara, Gujarat

    Principal Architect: Manoj Patel

    Team Design Credits: Aishwarya Gupte, Bhavik Shah,  Prachi Dubey, Pooja Jangid, Bhumi Patel, Maria Vahora & Shraddha Gharte

    Consultants of Project

    Structure Engineers: Swati Consultants

    Clay tiles craftsmanship: Dinesh Prajapati and Team

    Aluminum sections: Sai Alumina

    Furniture: BE Comfort

    Automation: DTI

    Photograph Courtesy: MK Gandhi  Studio

    Firm’s Website Link: Manoj Patel Design Studio

    Firm’s Instagram Link: Manoj Patel Design Studio

    Firm’s Facebook Link: Manoj Patel Design Studio

    For Similar Project>>Residence that Exudes Glamour with Classic Design and Abstract Accents

    Unveiling the Magic of Conceptual Architectural Design

    The conceptual architectural design phase is not merely a preliminary step in the design process; it’s a crucible where ideas are forged into tangible forms. At this stage, architects embark on a conceptual architectural design journey of exploration and innovation, seeking to encapsulate the essence of their vision in a cohesive conceptual framework. This conceptual […]

    Read More

    50 Best Wall Moulding Design Inspirations For Your Interiors

    Wall Moulding Design is a great way to amp up your space and elevate the overall look of your home. There are a wide range of moulding designs that can add a distinct character to your space. Wall moulding design comes from different kinds of materials, such as PVC, plaster, wood, etc. The right choice […]

    Read More

    A Colonial House Nestled Along The Enchanting Thoroughfare Of Ivy Lane | Furbishy

    Welcome to the stately Ivy Lane Estate, a distinguished colonial house nestled along the enchanting thoroughfare of Ivy Lane. This splendid property stands as a testament to the grandeur of a bygone era. A Colonial House Nestled Along The Enchanting Thoroughfare Of Ivy Lane | Furbishy It boasts a symphony of architectural marvels and an […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    20 Types of Balcony That Redefine Outdoor Spaces

    Different types of balcony, with their ability to extend indoor living spaces into the open air, have become an essential feature of architectural design. Across the globe, architects and designers have embraced different types of balcony as a means to enhance both the aesthetic appeal and functionality of buildings. In this comprehensive exploration, we delve […]

    Read More

    A 2 Story House Design In Pondicherry Stays True To Its Identity | House of Design Stories

    Indie Tales, a 2 story house design in Pondicherry stays true to its identity stands apart with its unparalleled charm amidst a narrow conservative neighborhood. This abode embraces a quiet reflection of modern lifestyle and traditional nuances within a limited budget for an intimate family of 5 across 3 generations. The residence evolves as an […]

    Read More

    This Aesthetic Home Was Designed To Maximize Natural Light And Views | Chrysalis Designs

    Surrounded by lush greenery, this aesthetic home was designed to maximize natural light and outdoor views, resulting in a welcoming and airy atmosphere. Our latest project, ‘The Tranquil Home’ in Ahmedabad, is a stunning 5500 sq. ft bungalow that truly embodies the style and preferences of our client. This Aesthetic Home Was Designed To Maximize […]

    Read More

    This Renovated Triplex House Design Is A Celebration of Light | Yellow Architects

    This renovated triplex house design is a celebration of light. It is within the tranquil confines of the esteemed Maytas Hill County in Hyderabad. This further boasts a sophisticated design characterized by a harmonious blend of neutral materials and earthy hues. The understated elegance of this contemporary triplex house design exudes a sense of minimalism […]

    Read More

    This South East Facing House Is Next To An Old House Of The Client’s Parents | RP Architects

    The site of this south east facing house is next to an old house of the client’s parents. There are few farmlands and plenty of trees – neem and tamarind trees, surrounding the site area. This South East Facing House Is Next To An Old House Of The Client’s Parents | RP Architects Design Strategy […]

    Read More

    TADstories with Ar.Anup Murdia and Ar.Sandeep Jain | Design Inc.

    Ar. Anup Murdia and Ar. Sandeep Jain, the founders of Design Inc. share their journey of embarking architecture with the passion for understanding spaces. Design Inc. is an architectural firm situated in Udaipur, founded by Ar. Anup Murdia and Ar. Sandeep Jain in 2011. The firm believes in creating spaces with overall understanding of certainties […]

    Read More
  • IIDA SUMMIT 2022 : Re-Inventing Design Through Technology

    A Simple Architectural Design that Showcases Timeless Elegance | Artha Interiors