Idea of Sustainable Architecture by Understanding and Responding to Climate and Context | Aangan Architects

4.5/5 - (6 votes)

Sustainable architecture is now an evolving field of practice and what better than making one’s own residence a structure of successful experiment? It’s contextual alignment with immediate environment, user beliefs and activities is evident with the space planning and structural materials. The concrete portrait in the double height is a sight of absolute delight when the morning sun, from the slanted windows creates dramatic shadows, brave with wood furniture and accents speckled with greens makes way for an aura of positivity. This earthy palette forms a specific aesthetic taste that constantly changes with time, with the growing greens and changing seasons. As for fair analysis, increasingly vernacular practices do not seem to be just another trend for the gram but are evolving with interaction between space and people, hence leading to responsive architecture. ~Yamini Vaswani

Idea of Sustainable Architecture by Understanding and Responding to Climate and Context | Aangan Architects

Visit: Aangan Architects

Samrudhhi is a House nested in Surat city’s lately developed suburban residential neighborhood. Samruddhi, a Gujarati word meaning prosperity, is a house for a family of three prospering generations with a mutual inclination towards having a ‘Home’ that feels ‘Homely’. Design ideas attempted to creatively address very simple yet essential needs of a functional and sustainable abode with the help of sustainable architecture. The design nurtures the idea of a sustainable dwelling by understanding and responding to the climate and context in the best of its spirit by the use of Courtyard, Natural light, and a permeable façade as key components.

 

Since it’s a small piece of land of 190 Sq.Mt. with requirements spanning to accommodate around 10 different spatial functions, the building footprint had to be maximized. While the limitation of plot size clearly indicated that the bungalow would rise up to four stories, it was a challenge to retain its humble scale and discouraging an outlook of a low-rise apartment. All the more, it was quite challenging to integrate a double-height courtyard in the residence, as a source of Natural light and air, along with it being a cohesive family space. Vastu compliance being the client’s primary insistence, all the services had to be placed on the front (entry) side, eventually, complicating the visual and experiential connections that an architect desires to achieve. 

The spatial configuration revolves around the idea of placing functional spaces around the Courtyard aiming to extend their physical and visual association across three stories. The arrangement also prioritizes privacy as a concern in arranging private and semi-private spaces around the court  The Open-to-sky courtyard is strategically positioned on the North-East side connecting the Living space, Dining space, Pooja space on the Higher Ground Floor and study area & home office on the upper floors. Considering norms of ‘Vastushastra’, Kitchen and living room are placed on the Southern side of the bungalow with a buffer space with utilitarian activities. This created buffer is enveloped with a Brick Screen offering desired privacy, ventilation as well as passive cooling for the Southern façade. 

Opening up to outside and bringing the tree inside the house signifies the design intent of integrating nature as an indispensable part of the living experience. A very simplistic material palette of Brick and exposed Concrete is explored in the truest of its spirit to address the structural, climatic as well as aesthetic needs of this humble abode. Albeit a conventional palate, it is played around by exploring variations in forms and surfaces such that they become an aesthetical canvas for inside as well as outside. One and a half brick Flemish bond was one such conscious decision to achieve passive cooling through its cavity as well as thickness. 

The use of Indian white stone flooring gives a traditional as we as modern feel owing to its textures and colors also adhering to sustainable architecture elements. Brick being such an important part of elevation also plays an important role in shaping a number of interior elements such as door handles and louvers. The huge ventilated Northern façade of the courtyard has a resolved mechanical system to make it efficiently operable. This large window system with glass multiple louvers is operated through hand gear having a bevel gear and fork-swivel opener technique.

Fact File

Designed By: Aangan Architects

Typology: Residence Architecture and Design

Project Name: Samruddhi

Size: 4628 sq.ft.

Location: Surat, Gujarat

Year Built: 2021

Photography Credits: Pratikruti

Products and MaterialsTechnal | Kohler | Legrand | UltraTech Cement | Armano Tiles | Astral Pipes | Futura Lights | Jay Jalaram Brick Works | Mitsubishi | New Age Lifts | Rajveer Corporation | Solarium Green Energy LLP | TechnoFab | Telesia WindowsYale Locks

Firm’s Website Link: Aangan Architects

Firm’s Facebook Link: Aangan Architects

Firm’s Instagram Link: Aangan Architects

Source: Archdaily

For Similar Projects >> Organic, Natural and Sustainable Store

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *