search

An office building charting its way to a sound working ambience | ma+rs

This project came to our studio in 2018 as a refurbishment, extension & interior modification project. A single storey old house on a plot size of 50’ x 80’ that was being used as an office building. The entrance patio was the reception, bedrooms were meeting/discussion/conference rooms and the store room worked as server room. The brief was to rework the interior & add one floor to function as extra workspace and a cafeteria. However when we did a structural assessment of the building, it was discovered that the slabs rested on columns, there were no beams! The decision to bring down the old building and construct a new one was taken.

An office building charting its way to a sound working ambience | ma+rs

The design process led us to some pivotal questions. Why are office buildings in India/tropical context a certain type mimicking the glazed facades of the west? Why are the designs/facades of these buildings so ubiquitous? Why are office buildings never climate/context responsive? Why are the choices for materials always driven by what’s swankier?

The 50’ x 80’ plot is landlocked on two sides by residences and a commercial building on the third. The front faces a service road attached to the outer ring road with a green buffer in between. The approach for the architecture of this building is a response to its surroundings. It is the reinterpretation of the forms of living, of the domestic in its built form and blend in to create a cohesive environment.

The biggest challenge in institutional spaces like this one is the demanding equation of the diverse flows that cohabit within it on a daily basis. To manage within a spatial order the building has been divided into three volumes – public, private & collective.

It was necessary to completely redefine the spatiality inside the building to meet the new program and all the functional aspects of the company. The basement and ground house public programs like parking, reception & visitor waiting area.

The first and second floor were allocated to staff areas, workspaces, discussion rooms. The third floor houses the collective functions like cafeteria & a multipurpose room. The terrace acts as a decompression area with an amphitheater nestled within an urban garden.

The building structure, a slab-beam-pillar system with stiffening cores, which allows for great flexibility in use and characterizes the appearance of the new building. The facades are designed differently according to their orientation.

The sides & the rear facades, the most sensible thing was to separate them from their adjoining neighbors and have only strategic openings for light & ventilation. The front however is punctured completely with a grid of windows.

The windows are setback by 600mm into the floor plate. The displacement in plan thus giving us space to build planters all along the front of each floor. It’s rational to recognize the context that it sits in and responds to by creating a second skin to the building which reduces the heat hitting the glazed façade.

Fact File

Designed by: ma+rs

Project Type: Office Architecture & Interior Design

Project Name: Grid

Location: Bangalore

Year Built: 2023

Duration of the project: 3 Years

Plot Area: 4000 Sq.ft

Built-up Area: 15000 Sq.ft

Project Cost: 5 Crore

Principal Architects: Ar. Anisha Menon & Ar. Sabyasachi Routray

Design Credits: Ar. Indulekha Paul

Photograph Courtesy: studio suryan//dang

Products / Materials / Vendors: Finishes – Exposed concrete ceiling and Structure / Doors and Partitions – Merino (toilet doors), Kubix (Internal glass partitions) / Sanitaryware – Jaquar / Windows – ALUK Furniture – IKEA, BOSQ & Featherlite / Paint – Asian Paints / Hardware – Hafele, Hettich, Ozone

Consultants for the Project: Landscape Architects – Sreedevi Mohan / MEP & HVAC Consultants – Yash Consultants / Structure Engineers – Radins Engineers / Contractors – Solid Ground Constructions Pvt. Ltd

Firm’s Website Link: ma+rs

Firm’s Instagram Link: ma+rs

Firm’s Facebook Link: ma+rs

For Similar Project >>> The Connection Between Internal And External In Nahid Office And Commercial Building






Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • This beauty salon appeals to curved surfaces and warm yellow | Living Earth Architecture Studio

    The Rise of Graffiti in India: 15 Street Stories