A Utilitarian House Transformed Into A Tropical Living Space | NO Architects Designers 

A Utilitarian House Transformed Into A Tropical Living Space | NO Architects Designers 

This subtle addition of nature-inspired aesthetics has transformed a contemporary utilitarian house into a tropical living space, with a unique Indian identity.

The project is a climatically efficient home rooted in the cultural context of India, which is the result of several iterations and explorations through a continuous design process. The house is built on a West facing site, with a remarkable old Bead tree, commonly called ‘Manjadi’, right at the entrance. This leguminous tree with rough-textured bark, bright polished red seeds, and vibrant green leaves inspired the project, from the inception of design.

Visit: NO Architects Designers and Social Artists

 

It has an open plan with freely flowing spaces and connected volumes to overcome the limitations of a linear footprint. The green court and water garden added for passive cooling acts as an open to the sky, family space protected from the harsh tropical weather.

 

The interior of the house is defined by an interplay of light, darkness, and colors. The master bedroom on the first floor opens to a linear balcony with a slidable wooden partition, for protection from the afternoon heat. It also has a weathered steel jali on the outer façade, with an intricate water cut pattern, that filters the twilight sun. It resembles a lantern at night, paying homage to the rich craft heritage of India. The kitchen is a more utilitarian version of a traditional Asian kitchen, in pastel shades.

The color palette displays a sharp contrast of earthen tones with different hues of blue, accentuated by a combination of warm and white lighting. Both the exteriors and interiors show hints of the magical blue, in varying shades.

The landscape design for this house introduces varying colors and textures to the native lush green flora of the tropics. The plants are individually picked to create a unique sustainable combination, that requires minimal maintenance.

Anyone who has spent their childhood roaming the green and verdant landscape of rural Kerala would have fond memories of collecting the seeds of the Manjadi tree that resembles rubies. The wild beauty of these seeds, combined with their relative rarity made them coveted objects to kids. This tree also forms an integral part of the cultural landscape of India depicted in many folktales and stories. This subtle addition of nature-inspired aesthetics has transformed a contemporary utilitarian house into a tropical living space, with a unique Indian identity.

Fact File:

Architects: NO Architects Designers and Social Artists

Project Location: Kollam, Kerala

Design Team: Harikrishnan Sasidharan, Neenu Elizabeth,

Akhila Menon, Babin Babu, Robin Joseph, Mayuresh Muley, Jasmin Khatun, Sonali Nath

Clients: Sini Jayachandran and Jayachandran.G

Landscape:  NO Architects Designers and Social Artists

Consultants: Varun Baby, Educe Consultants

Photo Credits: lal @redzphotography

Email: noarchs@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/architectsNO/

Instagram: https://www.instagram.com/noarchitects/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *