search

A Timeless And Modern Residence Design That Opts For Sustainability | Studio One By Zero

A doctor couple who wanted to leave the hustle and bustle of Chennai city bought a 2 Acre parcel of land in the outskirts of the city. The clients approached us with a clear brief of having a 2-bedroom house, with vernacular building elements incorporated. Our intention was to create a sense of nostalgia. A timeless and modern residence design that opts for sustainability.

A Timeless And Modern Residence Design That Opts For Sustainability | Studio One By Zero

Visit : Studio One By Zero

A dual courtyard is the heart of the house along the east-west direction connecting one end of the house to the other.

The living and kitchen are placed on one end whereas the bedrooms are placed on the other which provides better privacy.

The dining is placed in between the two courtyards to accommodate large family gatherings. This means that the clients are constantly connected to nature and its conditions outside, be it the morning sunshine or the smell of the monsoon rains.

To invoke a sense of nostalgia for her childhood visits to her village, we decided to use exposed brick and cement plaster throughout the house. This makes the architecture and the interior of the space to be more symbiotic with one another. The natural finish and appearance of each brick varies from one another creating textures that age organically through time. 

The entrance of the house has a cantilevered slab which provides ample protection from the sun but lets in all the breeze that flows through the property. The living is planned in such a way that it overlooks the courtyard.

The grey oxide flooring with granite inlays along with the use of a filler slab in the ceiling ensures that the interior is kept cool throughout the day. Strips of 4mm glass break the monotony of the oxide flooring and also helps to avoid the floor from cracks.  The character of the house is enhanced with wooden and brass antiques that have been sourced from different parts of Tamil Nadu. 

We enter the dining room through a 9 feet wooden and glass door. The use of Athangudi tiles from Karaikudi adds a subtle traditional essence to the space. The courtyard on the west side has an intricate brick parametric wall flanked with tall plants on either side which balances the texture of the exposed brick, concrete, and lush green plants.

The positioning of this wall blocks the harsh light from the west. The projection and recession of the bricks create a wave-like pattern with varying light and shadow play throughout the day. The courtyard on the east has a Chinese Ficus tree as the central focus which gives a break from the brutalist brick and concrete aesthetic.

The folding gate opens to reveal the lush green lawn and the landscape on site providing endless views from the dining and courtyards. The courtyards create a passive cooling effect throughout the entire house. 

The two bedrooms, the master and guest bedroom are separated from the dining and courtyard spaces by a 9 feet glass door. The master bedroom is treated with wood and cane to bring in enough warmth and texture to the space.

Upon entering the guest bedroom, you are welcomed by a striking live edge wood headboard which always serves as a conversation starter. All the furniture, wardrobe, kitchen cabinets, and doors used in the house are made from reclaimed wood taken from different palaces and houses in various parts of Tamil Nadu.

Reusing wood has always been our priority, our aim is to decrease the usage of freshly cut trees and repurposing the ones that have been discarded.

Fact File

Designed by : Studio One By Zero

Project Type : Residential Architecture Design

Project Name : VIPA Farm House

Location : Sholavaram, Chennai

Year Built : 2022

Project Size : 2350 Sq.ft

Principal Architect : Deepak Sundaram

Interiors And Styling : Kavya Rajendra

Junior Architects : Prem Mohan & Tharunika Prabhuram

Photograph Courtesy : Yash R Jain

Firm’s Instagram Link : Studio One By Zero

For Similar Project >>> This Farmhouse Creates A Harmonious Blend Between The Interior And Exterior

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • The Office Space Promotes Functional Work Environment | Nine Cubes Interiors

    An Inviting, Approachable And Lively Home | Misa Architects