search
  • A Studio Design that Harmoniously Integrates with the Landscape | Studio Saransh

    Instead of a single studio design, different smaller building blocks are planned to create multiple landscaped courtyards. These are connected by open walkways, creating a seamless transition between different levels.

    Editor’s Note: “This architecture office in Ahmedabad transcends the conventional confines of workspace, embracing the soul and experience of place. With thoughtfully designed courtyards, open walkways, interconnected building blocks, and a lush, verdant landscape, the studio fosters collaboration and human connection. The neutral tones of black stone walls, concrete bands, and earthy terracotta bricks harmonize with the surrounding greenery, evoking a profound sense of calm and creativity.” ~Simran Khare

    A Studio Design that Harmoniously Integrates with the Landscape | Studio Saransh

    studio design

    Thoughtful Planning

    Studio Saransh has completed its architecture office in Ahmedabad, India. Known as Oasis, it attempts to build a studio design that harmoniously integrates with the landscape.

    Walkways through the landscape connect all the building blocks and courtyards, creating a seamless transition between different levels and encouraging people in the studio to step outside throughout the day.

    studio design

    These walkways not only facilitate movement but also serve as communal spaces, encouraging chance encounters and fostering spontaneous collaborations among the studio’s inhabitants.

    Central Courtyard

    The central courtyard formed by five surrounding building blocks, acts as a focal point, fostering collaboration and providing visual continuity. Whereas another court near the meeting rooms, surrounded by tall lemongrass, acts as a spill-out space for long discussions.

    studio design

    The site is modulated to incorporate sunken areas to soften the contrast between the towering blocks in the west and the shorter trio of buildings in the east.

    Studio Design

    This is not merely a sculptural endeavor, but a deliberate effort to increase the perceived height of the three blocks to the east while giving a sense of going deeper in somewhere far away from the chaotic streets.

    Visitors in the courtyards become active participants in this unfolding narrative of a day at the studio. People fill the various outdoor spaces throughout the day, discussing over coffee, having heated phone arguments, watching herons prey on tiny fish in the pond, or simply sitting and sketching.

    Mindful Selection of Materials

    A thin metal structure with glazing allows for this to continue in the interior spaces as well. Neutrals of the black stone walls, concrete bands, and gravel along with earthy terracotta tones of the brick pathways, plastered walls and corrugated roofs blend harmoniously with the diverse shades of green in the surrounding landscape, adding to this sense of calm which eventually helps foster creativity.

    Fact File

    Designed by: Studio Saransh

    Project Type: Office Architecture Design

    Project Name: Oasis Studio

    Location: Ahmedabad

    Year Built: 2023

    Project Size: 4897 Sq.ft

    Principal Architect: Malay Doshi

    Design Team: Vishal Gohel

    Photograph Courtesy: Ishi Sitwala

    Engineering & Consulting > Structural: Saksham Consultant

    Engineering & Consulting > Mep: Ravi Engineering

    Source: ArchDaily

    Firm’s Website Link: Studio Saransh

    Firm’s Instagram Link: Studio Saransh

    For Similar Project >>> Workspace With Unique Curves That Add A Contemporary Vocabulary To The Office Design

    This 10 Bedroom House Design is for a Joint Family | NEW DESIGNER WEB PVT LTD

    The entire family had been living in an old 10 bedroom house design in the same location which had grown organically as the family had grown in the past 2 decades. Built for a large Joint family consisting of 3 generations spanning from Grand Mother, 3 brothers with their wives, 2 teenage boys and one little […]

    Read More

    The Fluid Form Flows From The Exterior To The Interior Walls | Treelight Design

    The fluid forms of Aqua Pool and Spa flow from the exterior to the interior walls, creating movement between different spaces. It is a modern cave that blends cohesively with the overarching hills, perfectly interacting with nature on one side while still allowing for privacy. Aqua preserves and nurtures the locals with its choice of […]

    Read More

    This Hyderabad Home was Built on the Backyard of the Property | Dev & Kaushik Architects

    The idea for this Hyderabad home was to use the backyard of the property to construct this structure and make use of the backyard more appropriately. To design a space that houses in a small party yard, an office space, and a gym integrated with a staff quarter housing a small family. Also, to functionally […]

    Read More

    Kitchen Island With Seating: 15 Design Ideas for Indian Interiors

    Kitchen island with seating truly serve as a family anchor in the home. They are more than just practical fixtures; the kitchen island with seating is the cornerstone of the family’s structure, fostering connection and unity. Its layout allows multiple people to move around the kitchen island with seating easily while working, enhancing spatial comfort […]

    Read More

    A Studio Design that Harmoniously Integrates with the Landscape | Studio Saransh

    Instead of a single studio design, different smaller building blocks are planned to create multiple landscaped courtyards. These are connected by open walkways, creating a seamless transition between different levels. Editor’s Note: “This architecture office in Ahmedabad transcends the conventional confines of workspace, embracing the soul and experience of place. With thoughtfully designed courtyards, open […]

    Read More

    This House with Courtyard Aligns to the Principles of Nature | ESSTEAM

    The architects set out on a beautiful journey to realise their dream in this house with courtyard on this 1500-square-metre piece of land. It is part of a gated residential society in suburban Surat, developed by fourteen acquaintances and friends. The spatial requirement for this house with courtyard included four bedrooms, one for the mother, […]

    Read More

    This Modern Bungalow House Design in Nashik is Functional and Aesthetic | Studio Frozen Music

    This modern bungalow house design is situated in a rapidly growing urban neighbourhood in Nashik City. The plot measured around 191.00 sq. m, and being a twin plot in an approved layout, the western face of this plot had to be a ‘common wall’ with no fenestration permissible on that side. The requirement was for […]

    Read More

    20 Kitchen Floor Ideas: Guide to Stunning Flooring Options

    Choosing from various kitchen floor ideas is a crucial decision that impacts both the functionality and aesthetics of the space. With various kitchen floor ideas options available, each material offers unique benefits and characteristics. From the timeless elegance of hardwood and the budget-friendly versatility of vinyl, to the durable practicality of ceramic tiles, understanding the […]

    Read More

    This Luxurious Villa Design Meets The Client’s Desire For A Light-Filled Space | Devra Architects

    361 Villa is situated on a prime 6055 sq ft. corner plot in New Chandigarh. Cassia Omaxe is a luxurious villa design that spans a built-up area of 8,000 sq ft. The contemporary design also meets the client’s desire for an open, light-filled, and ventilated space. This Luxurious Villa Design Meets The Client’s Desire For […]

    Read More

    20 Kitchen Cabinets Design Style: Design Your Dream Kitchen

    Kitchen cabinets design are the hidden heroes of interior spaces, orchestrating a symphony of function and form. These adaptable pieces go beyond their practical foundations,. It becomes the canvas on which designers can sculpt the very spirit of a room. From the slick minimalism of a contemporary home to the warm, rustic appeal of a […]

    Read More
  • This Grey Abode On This High Rise Building Has Only The Bare Necessities | GA Design

    Architecting Wellness: Designing Workspaces that Promote Health