search
  • A Minimalist Aesthetic Where Nordic Design Blends With Wood And Brick | Studio Archaic

    The entrance represents a minimalist aesthetic where the starkness of Nordic design blends with organic wood panels and brick feature walls. The exterior feature wall uses a blend of geometrical patterns created with vertical and angular lines. A small garden bordering the edges and wall sconces mitigates the massive monolith-like feature while highlighting the design.

    A Minimalist Aesthetic Where Nordic Design Blends With Wood And Brick | Studio Archaic

    nordic design

    nordic design

    Design Strategy

    The entire Nordic Industrial office design maximises the use of light and space. Every cabin is furnished with a seamless desk and storage area. The neutral colour palette on the furnishings and walls offers a warm and organic feel to the space. This blends with the natural light streaming in from the windows.

    The clean geometric lines create a sense of organization and discipline generating an environment for enhanced focus and productivity. Coloured wood panels pop through the desk space to add an element of interest. Thus giving each cabin space a stamp of individuality.

    Triangular Motif

    The triangular motif is carried through the main office in the laminate pattern of the table, chair design, and feature piece on the desk.

    The neutral and warm colour tones continue in the furnishings and floral highlights. The exterior feature wall offers a shield of privacy for the interior cabins. Thereby allowing light and access to exterior views.

    nordic design

    Spacious Seating

    The main office features a spacious seating area that represents the green theme running through the work space. Wide and comfortable sofas in shades of mint reflect the hues of nature punctuating the corners of the office.

    The designers chose a center table in an organic shape and highlighted it with flower-shaped décor accents to generate an inside-outside feel.

    nordic design

    Neutral Shades

    The individual offices border a common central working space imagined as a continuous table with comfortable chairs that allow easy communication and collaboration. The neutral shades reflect in the furnishings, with vertical panels on the desk fronts and ceilings continuing the design theme of the space.

    nordic design

    Azure blue side panels to tables and accents bordering the top tie in the colour scheme of the entire workspace, adding vibrancy while also lending a calming effect. A wide aisle between desks allows for easy passage through the space without making it crowded.

    nordic design

    Reception Area

    The designers placed the reception area adjacent to a large entrance door that leads directly into the foyer. The foyer features a massive wall-size marble accent tying in the exterior with the interiors, giving a luxe feel to the space. A seamless blue and silver front panel at the reception desk hides the storage and seating area, giving the space a neat look. A screen for CCTV is installed on the opposite wall, allowing the desk manager to easily observe the functioning of the space. 

    A meeting or conference room borders the central wall of the workspace. Floor-to-ceiling glass walls offset the space, offering a spacious and comfortable setting for separate discussions without cutting off from the larger workspace. This allows a creative blending of privacy and transparency in the work approach of the company.

    A blue-and-white wall inlay feature breaks the monotony of the neutral shade with matching desk palettes on the corner desks. The soft shades are chosen to maximize the perception of light and space.

    Seamless Facade

    Ample lighting, soft accent features, and seamless facades of work spaces and storage units allow the design to blend discipline with interest, reflecting a workspace that encourages productivity and creativity in equal parts. The clean lines and colour palette offer a calming work ambience, while shades of wood and green create an impression of proximity to nature within an industrial area.

    The warm yellow light sconces placed strategically on the exterior façade and entrance walls generate a soft glow that not only offers ample light after dark but also highlights the symmetry and aesthetic of the design theme.

    Fact File

    Designed by: Studio Archaic

    Project Type: Office Architecture & Interior Design

    Project Name: Zest Marine Service Pvt .Ltd

    Location: Gandhidham, Kutch

    Year Built: 2023-2024

    Duration of the project: 16 Months

    Plot Area: 4500 Sq.ft

    Built-up Area: 3500 Sq.ft

    Project Size: 2000 Sq.ft Office Area

    Principal Designer: Dhruvil Shah

    Team Design Credits: Dhruvil Shah & Dhruvraj Patel

    Photograph Courtesy: DHRUVIL_TSP

    Products / Materials / Vendors: Lighting – Lafit / Doors And Partitions – On Craftemenship Basis Sanitaryware – Jaquar / Facade Systems – Terracotta Jali – From Local Vendoe / Furniture – Chairs –Hof, Chairs – Elanzo / Flooring – From Local Vendor / Paint – Asian Paints / Artefacts – West Side

    Firm’s Instagram Link: Studio Archaic

    For Similar Project>>>Seamless Blend of Traditional Indian Crafts for this Residence in Amritsar

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Step Inside […]

    Read More

    This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The Crossboundaries

    This sophisticated and comfortable home is a testament to minimalist charm. It embraces a harmonious blend of sleek, functional, and comfortable living. Upon entering, a sense of calm envelops you as the minimalist aesthetic continues to unfold, with each room showcasing distinctive, unique features. This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The […]

    Read More

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More

    The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture

    The earth-hugging inclined porotherm block jali wall act as an entrance portal, unveiling their welcoming stance as one approaches this one-acre farmland. These Porotherm Block walls seamlessly transition into the primary roof structure, exuding its subtle form. The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture Design Concept Nestled amidst sprawling […]

    Read More

    This Renovation Project Revolves Around A 20-Year-Old Residence | Studio Detail

    The renovation project revolves around a 20-year-old residence situated in Koramangala, Bengaluru, within the urban fabric. This transformation goes beyond reshaping physical spaces; it’s a profound endeavour to create a home that seamlessly integrates with its inhabitants, whether through the warmth of sunlight, the soothing presence of the wind, the flash of water, or by […]

    Read More

    This Modern Villa Is On The Outskirts Of Surat Diamond City | Ck Architect & Interior Designer

    Nestled amidst the tranquil expanse of lush landscapes, this villa on the outskirts of Surat diamond city by CK Architects is a prime example of modern elegance and serene living. Designed for a family of three, this idyllic retreat is designed to blend seamlessly with the natural surroundings while offering all the modern comforts. This […]

    Read More

    This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects

    We call this villa holiday home as the client stays in Mumbai, and this is his second home. This project is a 585 sq yds. villa with a total of 6300 sq.ft area. This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects As we enter, there is a huge lawn […]

    Read More

    The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors

    Nestled within an urban landscape, the elegant interiors of Travertine House is the perfect balance between modern aesthetics and natural elements. The House showcases a seamless fusion of indoor and outdoor living, ingeniously incorporating overhangs, lights. The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors Living Room This residence exhibits a refined beauty […]

    Read More
  • Energy-Efficient Lighting: Selecting And Interpreting Illumination

    The Interplay Of White And Black Accents Against Serene Greys | DG Studio Architects