search
  • A Home With An Open Floor Plan Harmonizing Space And Connection | architecture.SEED

    A family of five embarked on a journey envisioning a home with an open floor plan harmonizing space and connection. The guidelines provided by the client were ‘an open, light-filled house with 4-bedrooms’. In response, Float-en-Fold House was born as a celebration of transparency, weaving together the realms of indoors and outdoors, where natural light and ventilation dance effortlessly throughout. This personal abode is located amidst the picturesque charm of Punnayurkulam, Trissur district, Kerala.

    Editor’s Note: “An open, light-filled residence with a playful combination of volumes and planes embraces the ‘Form Follows Function’ concept. With skylights, double-height foyers and courtyards, the residence celebrates transparency whilst maintaining privacy. A neutral colour palette of white, brown and beige creates a soothing aura for the users.” ~Simran Khare

    A Home With An Open Floor Plan Harmonizing Space And Connection | architecture.SEED

    open floor plan

    The plot is south-facing, spanning 27.70 cents and situated between two houses owned by brothers.
    The trapped nature of the site presented a major challenge, as a significant portion had been allocated to the approach road from the main road in the west.

    open floor plan

    open floor plan

    The team also innovatively solved the problem by removing the compound wall and implementing a shared access path shaded by a large tree. Further, it gives a welcoming atmosphere and gradually reveals the house as one approaches.

    open floor plan

    open floor plan

    The origin of the basic concept of the house evolved from the 3-axes at three entry points, framing sneak-peeks that generate the anticipation of ‘what lies beyond’. The car porch offers a framed glimpse of the landscape, which eventually unfolds from the internal spaces.

    open floor plan

    open floor plan


    We further planned the spaces by analyzing the sun and wind directions. By integrating a water body in the north-eastern quadrant, we completely opened up the area to tropical landscapes and meticulously placed a courtyard in the north. This helps pull the cool breeze in while pushing out the hot air with the help of well-placed openings. 

    open floor plan

    The design emerges with a 4-bay plan: An extroverted sit-out; the living area, foyer, and guestroom as semi-public spaces. While the dining, ladies sitting and kids play area are semi-private; the bedrooms and kitchen are private spaces.

    open floor plan

    open floor plan

    Despite the whole house is open and interconnected with different levels, the design ensures privacy that each space demands.

    The house is reputed for its uneven volumes and playful stripes of lights and shadows all over. Uneven volumes became a playful design experiment that now fits perfectly with the home’s aesthetics while respecting the humid environment it sits in.

    open floor plan


    Upon stepping through the front door, the ground floor dedicates its space to a master bedroom, guest bedroom, living spaces, dining area, and kitchen.

    open floor plan


    The low-height pavilion sit-out and skylight courts immediately welcome visitors with a double-height sky-lit foyer. This further leads to a skylight courtyard, positioned as a focal point, which can be viewed and experienced from every angle of the house. This serves as a perfect example for different volumes, with play of lights and shadows.

    Varied sections across the spaces gives unique living experiences. The open floor plan ideally connects all the spaces with private outdoor landscape area. Moreover, The inside looking windows maintains a sense of proximity and accessibility.

    open floor plan

    The dining space is followed by double height volumes on either side. It links with the kids play area and ladies sitting with a sight of courtyard.  The staircase is partially concealed, and it helps to create the split level notion within the space.

    Split levels and double heights contribute to the seamless interaction and visual connection, no matter where one is standing. The staircase further connects to the second floating level of a family area and a small study where double heights still play the game of volumes. Two bedrooms with balconies are also encompassed in this level.

    open floor plan

    Selection of the materials played a key role in the development of this project. Majorly the flooring is done in beige which is mixed with both leathered and flamed black granites. Thus eventually, making the flooring highlights the entire space.

    open floor plan

    The clubbing of white walls with teak wooden frames and panels, along with grey walls binds throughout.

    Apparently, the alternative arrangement of white walls with stone cladded walls gives a layered sensation. Externally, grey tandoor stone was casted for approach road with in-between greening.

    To derive the form of the building climatic adaptations were included by incorporating a detached floating pavilion, sit-out and a car porch with tropical plants and screens to cut down on harsh light from the South.

    open floor plan

    While strategically placed court in the master bedroom, toilets and storage help to reduce heat from the West.

    Significantly, polished and rough Eta gold stone wall cladding without openings aesthetically attracts the views by wrapping in and around the house, meanwhile repelling the heat. Large overhangs also protect the house from heat and rain.

    Following the quote: ‘Form Follows Function’, this house is a conscious construct to blend the nature and climate together with functional spatial arrangements. The integrated floating and enfolding elements create a serene atmosphere.

    Hence, Float-en-Fold house, a union of planes and floating cubes; took its name from the ideal notion of a contemporary house embodying the perfect blend of form and function.

    Fact File

    Designed by:
    architecture.SEED

    Project Type: Residential Architecture Design

    Project Name: Float-en-Fold house

    Location: Kerala

    Year Built: 2023

    Built-up Area: 3661.23 Sq.ft

    Principal Architect: Fazil Moidunny

    Photograph Courtesy: Running Studios & LINK studio

    Clients: Abinavas & Afshin

    Civil contractor: Mohandas

    Landscape Contractor: Green Planet

    Structural Engineer: MIGCS

    Firm’s Instagram Link: architecture.SEED

    Firm’s Facebook Link: architecture.SEED

    For Similar Project>>> A Climate Responsive Courtyard House In Kerala With An Earthy Palette And Natural Materials

    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • The Tints and Hues of Grey Embrace this House in Mumbai | Conceptual Design Studio

    Innovations in Modern Mailboxes: Enhancing Security and Convenience