search
  • While The Concrete Interior Walls Guide, The Wooden Walls Store | DOT

    The lift halts on the 11th floor, where a softly lit foyer features bright artwork on a grey concrete interior wall, a black terrazzo floor, and an eight-foot-wide door with a carved wood handle.

    While The Concrete Interior Walls Guide, The Wooden Walls Store | DOT

    concrete interior

    Living Room

    As the wooden door pivots open, a straight wooden wall directs one towards a large, curved cast-in-situ concrete plane. This draws the eyes towards a living room flooded with natural light and further to the landscaped balcony outside.

    The living room is tucked between three curved concrete walls. The first warps an existing shear wall, while the second and third cup the parent’s bath and kitchen store, respectively.

    concrete interior

    The layout of the apartment is left unaltered, with no inserts touching the peripheral walls or the ceiling. This is to let the natural light flow into the space, leaving no dark corners in the house.

    concrete interior

    Concrete Ceiling

    Moreover, we utilised the maximum available height by leaving the concrete ceiling exposed, with its beam grid juxtaposed against the planes resting on the floor.

    The solidity of concrete and wooden planes further accentuates the linear expanse of the apartment, with a large balcony and a clear opening.

    concrete interior

    Concrete Walls

    While the concrete interior walls curve and guide, the solid wooden walls store everything in the house. They hold items from handwashing to crockery cabinets to wardrobes to bedrooms. Additionally, the floor modulates towards a more private part of the house as one steps up from the living room to the dining room.

    concrete interior

    The shorter side of the house spans north to south. It has a dining window on the south and double height staircase to the terrace on the north. The southern window also brings in harsh light for one half of the year.

    concrete interior

    As one draws the curtains, the dining area becomes dark. Thus, they added a skylight above and a small green pocket below to keep the space lit. Thus inducing the feeling of dining and cooking with the landscape. 

    concrete interior

    Monochromatic Palette

    Within a rather monochromatic palette, some warmth from the wood adds elegance. Additionally, a splash of bright red from the kitchen dado and the metal legs of the dining table with a black lava stone top add a modern feel to the space.

    Curved Staircase

    The curved staircase to the north is a structural insert in the existing apartment. As the steps fold on the external side of the curve, the internal side holds a place of worship, lit with natural light from the terrace above. At the same time, the underside of the stairs becomes a cosy reading corner for the guest bedroom, a space nestled between the entrance wall and puja.

    On the western edge, overlooking the Tapi River and the cityscape, are the two bedrooms for the couple and their sons, connected by a sunken multipurpose space that serves as an extension from the kid’s room as the bi-synchronised doors pivot open.

    As the curved staircase in fair-finished concrete folds upwards, one departs from a rather calm and polished interior to a rustic ground on the terrace. Moreover, the smooth, fine black terrazzo from the lower floor turns into large pieces of randomly laid black limestone.

    Terrace

    The covered pause on the terrace is sort of a large glass gazebo, opening on three sides to three zones of the terrace. The curve of the stair within the glass extends into a low-height curved partition wall, forming a green pocket to the east; a large planter box along with a Spathodea tree, a screening wall, stepped-down seating, and a dense plantation edge punctuated with two planter boxes with trees on either side create an enclosure to the south; while a step-up zone to the west with a dining room gazes at the cityscape.

    The terrace is designed as a recluse for the clients on weekends, to brunch on the shaded west, nap in the tree house-like upper deck, read in the gravelled dense court by late afternoon, and dine with the sun set. It can entertain a small or large group of friends by providing comfortable areas to socialise and celebrate.

    Open Planning

    The house features an open plan, a bare slab, a modulating floor that offers variation in scale in space, fair-finished curved concrete walls and teak wood partition walls as planes that are capacitated with some form of housing within them, handmade IPS walls, and a terrazzo floor; all have been craftfully used to evoke the quality of being minimal, consistent, and extremely rooted in the naturalness of the space.

    The layout of the flooring, a 6’x6’ grid; the rested planes of concrete and wood on the floor; the exposed beam grid in the ceiling with skylights that extends the relationship of the landscaped terrace to the lower floor—all independent but harmoniously connected. The project is an overlay of multiple grids, while at the same time being off-the-grid.

    Fact File

    Designed by: DOT

    Project Type: Residential Interior Design

    Project Name: Off-the-Grid

    Location: Surat, Gujarat, India

    Year Built: 2023 

    Built-Up Area: 6996.54 Sq.ft

    Principal Architects: Krishna Mistry & Anand Jariwala

    Photograph Courtesy: Ishita Sitwala & Nikhil Patel

    Interior Styling: Samir Wadekar

    Text Credit: Krishna Mistry

    Landscape: Hemali Samant

    Onsite Team: Execution Team – DOT, Electrical-Crony Electricals / Automation –Littoria / HVAC-Jay air / Plumbing-Kamil Flooring- Mortar construction / Carpentry- Sohanlal Mistry

    Firm’s Instagram Link: DOT

    Firm’s Facebook Link: DOT

    For Similar Project>>> Barkat House Is A Reflection Of Modern Contemporary Design Blended With Timeless Elegance

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    While The Concrete Interior Walls Guide, The Wooden Walls Store | DOT

    The lift halts on the 11th floor, where a softly lit foyer features bright artwork on a grey concrete interior wall, a black terrazzo floor, and an eight-foot-wide door with a carved wood handle. While The Concrete Interior Walls Guide, The Wooden Walls Store | DOT Living Room As the wooden door pivots open, a […]

    Read More

    Contemporary Eclectic Interior Design – A Fusion Of Styles | P&T Design Studio

    The project epitomised a fusion of styles, best described as “contemporary eclectic interior design.” This eclectic blend harmoniously combined vibrant hues, sleek modern elements, and timeless accents to create a visually captivating interior narrative. The result was a Contemporary Eclectic Interior Design that not only resonated with the client’s lifestyle and values but also encapsulated […]

    Read More

    The Interplay Of White And Black Accents Against Serene Greys | DG Studio Architects

    The den is a masterpiece of contrasts, where the interplay of white and black accents against serene greys creates a visual symphony that captivates the senses. As you step inside, you’re enveloped in an atmosphere where every detail speaks volumes about the creator’s discerning eye and innate sense of style. The Interplay Of White And […]

    Read More

    This House Tells A Story With Its Captivating Blue Walls | Kaizaad Mehta Architects

    From its captivating blue walls to its intricate architectural details, every aspect of this space tells a story of sophistication and style. Step into the world of ‘Nilima,’ a Mumbai apartment that seamlessly blends old-world charm with contemporary elegance. Nilima means beauty through reflections of blue. This house pays homage to its namesake by incorporating […]

    Read More

    There’s A Vibrant Vision Within This House In Gurugram | NSN Studio Divine

    Crafted with youthful energy nestled within The Camellias’ expansive 7196 sq. ft., there’s a vibrant vision within this house in Gurugram. Guided by the expertise of Shrruti Behall and Rajat Behl from NSN Studio Divine, simplicity intertwines with exuberance. Thus, a home that not only delights the senses but also is a sanctuary for its […]

    Read More

    This 5BHK Home Design Has An Ornate Charm Spread Across The Floor | Siyaahi Architects

    Located in the city of Udaipur, this luxuriously designed 5BHK home design has an ornate charm spread across the entire floor. The designers stepped out of their creative process to envision this abode in its prime glory in luscious and pristine white. The narrative is a fusion of two notable design styles that are timeless. […]

    Read More

    The Concept Of Modern Classic Interior Design Was Used In This Residence | Prodigy Designs

    The concept of modern classic interior design was used in this residence. A fusion of traditional elements from classical architecture and design with contemporary or modern features and aesthetics. We aimed to create a timeless and sophisticated living space that seamlessly combines the grandeur and elegance of classical design with the clean lines and minimalist sensibilities […]

    Read More

    This Sprawling Apartment in Kolkata is a Study in Vibrant Bursts of Colour | AB Design

    Steering away from our comfort zone of delicate, elegant colour palettes, this sprawling apartment in Kolkata for a young, newly married couple is a study in vibrant bursts of colour, warmth, and visual storytelling. A once-upon-a-time four-bedroom home, one of the rooms has been converted into a multi-functional home office-cum-den, with the other three being […]

    Read More

    A Bigger Space Adjoining 3 Bedroom Apartments | Alkove-Design

    During COVID and the ensuing lockdown, they realised the need for a bigger space for their family and decided to merge two adjoining 3 bedroom apartments on the 3rd floor of an apartment complex, transforming it into one large dwelling of 3200 sq m  for their close-knit family of 5, which included their children and […]

    Read More
  • Umreth Party Plot Blends Spirituality With The Vibrance Of Social Gathering | Studio Akikrit

    Ayodhya Airport Is A Living Testament To The Nation's Cultural Richness | Sthapati