search
  • Veeram Shah’s Latest Architectural Masterpiece “Enclosure”, A Courtyard House | Design Ni Dukaan

    A spiritual journey is an inquiry into one’s own existence, or rather an inquiry into existence and non-existence and the relation between the two, culminating in the realization of pure existence beyond inquiry. Founder and Creative Director of Ahmedabad-based multi-disciplinary design studio Design Ni Dukaan Veeram Shah’s latest architectural masterpiece “Enclosure”, a courtyard house – spread across 2,137 square meters — has been no different, and perhaps the most important learning has been one of self-negation. 

    Veeram Shah’s Latest Architectural Masterpiece “Enclosure”, A Courtyard House | Design Ni Dukaan

    Visit : Design Ni Dukaan

    How does one design a formless house? This was the primary inquiry from which the conceptual foundation for the project was generated. This led to the designer questioning the very basis of built forms.

    This caused a shift in the designer’s perception that resulted in an inside-out approach to the design, wherein the experience of space from within took precedence over the external form and a second skin wrapped around the structure, holding the separate parts together and defining a series of courtyards that are intrinsic to the experience of the house.

    And so, it became a house without elevations, an inward-looking “Enclosure” located in India’s Western state Gujarat’s quaint town Himmatnagar, the administrative headquarters of Sabarkantha district. 

    The materiality of the enclosure was the product of a parallel inquiry into the logistics of construction in the remote, rural location.  

    The client, who himself had gone from being a farmer to a successful businessman now returning to his roots, insisted on employing local labor so as an experiment a village contractor was asked to build a sample wall in concrete, and the outcome: an unpredictable but beautiful texture caused by the shifting and warping of unbolted wooden formwork; was fascinating.

    These “anticipated imperfections” were embraced as part of the construction process, even extending this choice to the use of other materials.

    The muted material palette of concrete discolored Kota stone, white and wood is occasionally punctuated by a warm terracotta tone: at the main entrance (where it forms the backdrop to a brass Bindu, signifying the point of origin), in the swimming pool, on seats around seasonally flowering trees, and sculptural objects scattered throughout the house and garden.

    The only other use of color is found in the most private spaces of the house, the bathrooms, with each being rendered in a different pastel shade and dramatically illuminated by turret-like skylights. 

    The footprint planning attempts to separate public, semi-private, and private zones of the house while maintaining a continuity of flow around a central open space.

    All parts of the house open onto a courtyard, via a covered corridor, as well as onto smaller, private courts, ensuring that they get adequate light and ventilation while being protected from the harsh tropical sun and hot winds. 

    In many ways this project directed the trajectory of the studio (Design Ni Dukaan) during its formative years. Disrupted by several delays during Covid-19, it took them almost nine years to finish the project.

    The span of time, in fact, gave them the opportunity to repeatedly reassess their ideas of what architecture is, of what a design practice should be, and to delve deeper into these questions while still being able to detach from and discard concepts when required.

    As the project progressed, everything from to interiors to the landscape architecture was addressed to develop a comprehensive design language, and all elements down to the smallest, including furniture and hardware and light fittings, were rigorously detailed and custom-made by their craftsmen.

    The project was truly a celebration of the act of creation, which has become for us the essence of our design practice. 

    Fact File

    Designed by : Design Ni Dukaan

    Project Type : Residential Architecture Design

    Year : 2021

    Location : Himmatnagar

    Project Name : Enclosure House

    Area : 23002 Sq.ft

    Principal Architect : Veeram Shah

    Photography Credits : The Fishy Project

    Firm’s Website Link : Design Ni Dukaan

    Firm’s Instagram Link : Design Ni Dukaan

    Firm’s Facebook Link : Design Ni Dukaan

    Source : Archdaily

    For Similar Project >> CHUZHI HOUSE IS A 2BHK RESIDENCE DESIGNED WITH AN OPEN LAYOUT AND MINIMALIST INTERIOR DESIGN

    Which Colour Is Best For Bedroom: 20 Stylish Colours Of 2024

    As we venture into the year 2024, the palette of which colour is best for bedroom undergoes a transformation. It is a reflection of evolving trends and tastes. In the realm of interior design, the bedroom serves as a sanctuary. It is a space where one can retreat from the hustle of daily life and […]

    Read More

    TADstories with Darshan, Pragnesh and Sweta Desai | Design Paradigm

    Ar. Darshan Desai, Ar. Pragnesh Desai and Ar. Sweta Desai, the principal architects of Design Paradigm share their journey into architecture and design. Design Paradigm is an architectural firm situated in the city of Surat. Founded in the year 2002, the firm carries out projects in architecture and interior design while learning and evolving with […]

    Read More

    The Timeless Elegance Of Rustic Aesthetic And Contemporary Allure | V Shah Design Studio

    Welcome to “NILAYAM”, a sanctuary of timeless elegance of rustic aesthetic and contemporary allure where every corner tells a story of craftsmanship, innovation, and the enduring beauty of architectural design. As you step into this exquisite space, you are immediately enveloped in a harmonious fusion of tradition and modernity. It is meticulously crafted to create […]

    Read More

    This Four-Bedroom Home in Bangalore Integrates Nature | Tall Storeys Collaborative

    Commissioned by a discerning couple, this four-bedroom home in Bangalore seamlessly integrates with its natural surroundings, offering privacy, tranquility, and captivating views of the forested lands beyond. Their desire was for a single-level home that seamlessly connected with nature. Editor’s Note: “A sleek and minimal abode designed by Tall Storeys Collaborative has the perfect fusion […]

    Read More

    TADstories with Ar. Swati Mahajan | Conceptual Design Studio

    Ar. Swati Mahajan, the founder of Conceptual Design Studio, shares her passion for art and design which has made design the crucial part of her life. Conceptual Design Studio is an architecture and interior design studio situated in the city of Mumbai. The firm prioritizes user experience and the daily experience of the clients and […]

    Read More

    Passive Ventilation Systems: Understanding Nature’s Breath

    In the realm of sustainable architecture and building design, the concept of passive ventilation systems has emerged as a beacon of eco-conscious innovation. This ingenious system leverages natural elements like wind and thermal buoyancy to regulate indoor air quality and temperature. As a result, it reduces the reliance on mechanical ventilation and energy consumption. In […]

    Read More

    The Ultimate Guide to Standard Living Room Dimensions

    The standard living room dimensions can greatly affect how it functions, looks, and feels overall. Indeed, that is correct! By carefully understanding the space available, designers can adjust the layout to fit different activities like seating, entertainment, and traffic flow. An effectively arranged structure enhances practicality by guaranteeing the room fulfils its designated function. Proper […]

    Read More

    The House Front Design Stands As A Testament To Architectural Finesse | Studio Habitect

    Nestled in the heart of Abhyankar Nagar, Nagpur, the house front design stands tall as a testament to architectural finesse and familial harmony. As architects, our journey with this project has been a deeply enriching one. It marks a profound commitment to seamlessly blend tradition with contemporary design while ensuring the space caters to the […]

    Read More

    A Saga of a Sustainable Home Intertwining a Profound Love for Nature | Angana Studio

    Beyond the mere narrative of a dwelling lies a saga of a sustainable home intertwining a profound love for nature with the embrace of contemporary comforts. It is illuminated by interiors and lively verandas, inherent to vernacular architecture. It takes on a renewed perspective in this villa conceptualized by Shubhankar Tamrakar, Principal Architect at ANGANA […]

    Read More

    15 Modern Study Room Design Tips For A Productive Space

    Modern study room design comes with the challenge of efficiency. When we say modern, we expect the spaces to be minimal, not too shabby, or overcrowded. All of the modern study room designs can flourish in small or large spaces, depending on the room. They can even collaborate with other spaces in the home. A […]

    Read More
  • Tips for designing a low-maintenance commercial property

    An Elegant Home Designed With Diverse Interior Design Elements And Vastu Principles | Paperish a Design Studio