search
  • University Campus Office Design With Minimalistic Interventions | Metropolitan Design Studio

    After only a few years of establishment, MDS was recently commissioned to design and execute commercial spaces in one of the biggest universities of Gurugram, The Northcap University. The project is outspread across 170 sqm inside a newly built campus. The concept design is done by Ar. Anuj Mittal, Principal Architect at Archishastra, further detailed & executed by Sandeep Gupta, the founder of Metropolitan Design Studio. This university campus office design with minimalistic interventions was entirely accomplished in 2023 within two months of the time period from start to end.

    University Campus Office Design With Minimalistic Interventions | Metropolitan Design Studio

    Visit : Metropolitan Design Studio

    The offices are in a charming lush green area around the university campus. It comprises a waiting area, two counseling rooms, a reception area, an area for admissions managers and callers with an admissions head office, and an admissions senior counselor’s cabin. In addition, there is a marketing area designed on the opposite side, consisting of a marketing office along with the marketing head’s cabin, and a marketing studio for video shoots & digital marketing.

    The client’s brief was to create a simple and neat yet modern-looking student counseling space for university admission. The concept began by creating spaces consisting of minimal materials and shades, with an approach to incorporate interesting details and generating an experience of more than just an office space for a creative work environment.

    The idea was to keep the entire space visually open and large see-through glass and full-height doors. In addition, the entire walls and ceilings are kept white to make it look more extensive.

    In the interiors, except for the work tables, the furnishings are also kept in sync with the white tones, although, the carpet floor is totally in contrasting blue tones, that simply cuts the all-white look. To emphasize the ambiance of the spaces, the designer used two sets of lighting; defused and profile. Profile lighting also merges with the linear style of the paneling as well as the opaque bands on the glass partitions.

    The entire office block has a VRV system with cassette ACs flushing the false ceiling, which results in neat & clean-looking spaces. Besides the large-looking space creation, the designer was keen to include compelling details in the project.

    One of these details was that the designer raised the dry mdf laminated wall partitions by 10mm from the floor which helps in resisting the damage due to moisture in existing flooring during monsoon.

    Also, this detail transforms the wall into a breathable element and avoids the damage due to thermal expansion & contraction. The 10mm gap between the floor & dry partition also helps terminate the carpet inside the groove and also keeps the carpet flooring seamless, omitting the additional aluminum skirtings all around. Weatherproof silicon was also used between the brick walls and mdf partitions to keep away moisture from the wood and at the same time help in thermal expansion & contraction due to heat & cold weather, without damaging the joints.

    Fact File

    Designed by : Metropolitan Design Studio

    Project Type : Office Interior Design

    Project Name : Marketing Office, Northcap University

    Location : Gurugram, Haryana

    Year Built : 2023

    Built-up Area : 1829 Sq.ft

    Principal Architect : Sandeep Gupta

    Design Credits : Anuj Mittal

    Photograph Courtesy : Sagar Chhabra

    Text Credits : The Architect’s Diary – Aditi Shah

    Firm’s Instagram Link : Metropolitan Design Studio

    Firm’s Facebook Link : Metropolitan Design Studio

    For Similar Projects >> Workspace With Unique Curves That Add A Contemporary Vocabulary To The Office Design





    The Idea of Designing a Home That Gives Clients an Identity and Canvas | Mercury Architects

    With the idea of designing a home that gives the clients an identity and canvas, a home for joint family of 6 by combining their two adjacent flats was designed by Mercury Architects. The project ‘Evolve’ delves into where the clients can add their touches to their project. Altogether, without undermining the cohesion of the […]

    Read More

    This Hair Salon Design Serves As A Testament To Its Meticulous Design | Antariksh Design Studio

    Despite its petite size, this hair salon design serves as a testament to its meticulous design. Nestled in the heart of the vibrant city of Surat, Gujarat, this Hair Salon Design is not merely a grooming space but a carefully curated experience. One that seamlessly blends modern aesthetics with a warm, personal touch. Thus, catering […]

    Read More

    The Essence Of The Abode With The Art Deco Interiors Is An Intricate Dance | Studio Dashline

    With the art deco interiors, the essence of the abode lies in the intricate dance between boldness and softness, creating a dynamic residential abode in the cultural heart of Bangalore. At its core, this project is a celebration of architectural kinetics and art deco interiors. It is a poetic exploration of spatial context and a […]

    Read More

    This Contemporary Office Interior Design Exudes Luxury | Rathod’s Design

    Defying traditional ways, this contemporary office interior design exudes luxury and upbeat spaces. It creates a user-oriented work environment with beautifully integrated aesthetics within the design. To maximise productivity, it was imperative to break down the 3,400 square feet into many spaces based on the optimal workflow of the company. In an age of diverse […]

    Read More

    The Bungalow House Welcome You With Explicit Whites | Nitin Bagani Architects

    The bungalow house welcome you with explicit whites the moment you step inside the ground floor. The brightly lit lobby with some black accents and geometric patterns gives a very systematic organic entry into the abode of the residents. With the car parked below, we proceed towards the first floor, which houses the public areas […]

    Read More

    50 Best Wall Moulding Design Inspirations For Your Interiors

    Wall Moulding Design is a great way to amp up your space and elevate the overall look of your home. There are a wide range of moulding designs that can add a distinct character to your space. Wall moulding design comes from different kinds of materials, such as PVC, plaster, wood, etc. The right choice […]

    Read More

    This House In Indore Is Designed For A Joint Family Of 9-10 Members | Reflective Practices

    This house in Indore is designed for a joint family of 9-10 members, with common spaces such as the entry foyer, parking, mandir, home theatre, 1st floor terrace sitout, terrace floor with gym, and cabana whereas individually they have 5 bedrooms, a kitchen, a drawing room and a twin height living room. This is a […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    A 2900 Sq.ft House in Pune Completed Under A Span of 4 Months | About the Space

    Its not everyday you get a brief of completing a 2900 sq ft house in Pune under a span of 4 months. Taking this up as a challenge, the architects knew they had an exciting time coming up. Nestled in the heart of Pune, this apartment by About the Space is all things serene wrapped […]

    Read More

    A Design Ethos That Reflects The Serene Balance Of Japanese Minimalism | Vaktra Architects

    At the heart of The Zen Haven lies a design ethos that reflects the serene balance of Japanese minimalism and Scandinavian mid-century’s celebration of form and function. This residential space in Mysore is a sanctuary, a respite from the relentless pace of urban existence, and an homage to mindful living. The architectural narrative of Zen […]

    Read More
  • "The Wing's" Design Is Premised On The South-West Monsoon Winds Of Coimbatore | Masonry Of Architects

    A Timeless Design For The Scandinavian-Inspired Residence | Aishwarya Interiors