search
  • This home in Mumbai unlocks a healthy balance between function and aesthetics | House Of Hues

    ‘The Timeless Tale’ is a home in Mumbai that subjects to crafting a series of spaces that are elemental and grand.

    While it wasn’t this one big apartment we see today when we began working on it, the family had already selected where each room would be placed based on the way sunlight moved through the home. While two bedrooms amalgamated of the 1100-square-foot home in Mumbai would be for the couple, the other would be for their daughter. The fourth bedroom was entirely broken down to accommodate the elaborated kitchen, and we now had a large living room to work with, which allowed us to build a home mandir to its side. The overall material palette predominantly used here is marble and veneer.

    Editor’s Note: The interiors of this apartment in Mumbai combine luxury and comfort in the right proportions while experimenting with varied material palettes and textures. The fluted panels have a crisp and clean aesthetic, which, when paired with luxury lighting pieces and cosy couches, brings about a haven of convenience. The colour palette brings both light and dark themes together, reflecting a wide range of emotions. – Gopika Pramod

    This home in Mumbai unlocks a healthy balance between function and aesthetics | House Of Hues

    This Mumbai home blends luxury with comfort. This apartment was typically a builder flat. We had to make structural changes to make the living room spacious and airy. A contuining aesthetics of marble fluted panels, veneer and mirror, clean lines and soft tones demonstrates how a living room can be designed in a manner that combats the sparse association with it.

    The moment we step into the home through its handcrafted door, made in teak wood. finished in colour lamination, we’re taken in by a sense of Indianness in all its design details showcasing the beautiful frame of lord Shreenathji as the entrance glam piece. The clients’ brief of placing the lord right at the entrance whereas he could see the entire house was the starting point for our design process, and we began with planning.

    Lord Shreenathji’s frame placed in such a manner it over looks the entire house as the client’s foremost requirement. Challenge faced was with the ceiling height. Slab to slab height was too less and we had to incorporate cassette AC which takes upto 10 inches height. We had to make on the spot changes in the ceiling design, which worked out well in the end.

    Niche carved out in the wall to accommodate Buddha sculpture symbolizing calmness in the space. Veneer cladding wall and the ceiling compliments the marble by adding a definition to the designated area.

    Neutral color palette of grey , brown and white seamlessly connects the living room to the dining area, providing a sense of continuity to the space. Every piece of furniture is custom-designed to serve the scale and aesthetics of the space. Living room is meticulously designed, considering the taste of the client while seamlessly blending with the designers’ sensibilities. Wooden accents and natural textures create a welcoming, homely ambiance.

    To tackle the challenges of the apartment owning large pt beams, it was imperative to minimise the use of architectural partitions such as walls. An open-plan layout helped achieve the same in the dining and living area. The architect opted for a bench dining table instead of a regular one to make the dining area seem more spacious. Veneer cladding on the tv unit wall has been designed and executed in a manner that elevates the height of the space.

    Open dining area, opposite to the kitchen “Spaces do speak are you listening?” Some Spaces call-out to define their importance. Adhering to the ‘less is more’ ethos, the furniture is simple, comfortable and custom made

    The open dining area opposite to the kitchen makes it super accessible with a clear area of airiness.

    Designing the kitchen was another instance where we were fully tapped into our artistic side and treated the space as an explorative canvas. The design, featuring very light mint green units paired with a white composite marble counter and backsplash, is complemented by an island counter in the same marble making it the “piece de resistance” of the apartment.

    A sleek island counter table ensures there is enough space for free thoroughfare. The profiled glass crockery unit catch the eye’s attention and add character to the space.

    The master bedroom sports an individualised charm. The bedroom is done in neutral shades with a bright blue governing the aesthetic. The master bedroom epitomizes a harmonious blend of hues. The clients’ desire to infuse their a back lit onyx marble found expression in a custom-made bed back wall which when lit up gives away a fiery glow. Unparalleled elegance comes alive in the master bedroom with the backdrop being a Brazilian onyx as the feature wall, which when backlit at night, creates a captivating fiery glow

    The master bedroom is an open canvas divided in two sections, the bedroom and the sit-out as the client always wanted their own chai corner in the house. Curved arch with the textured floral wallpaper adds a sense of softness to the bedroom.

    The furniture in the bedrooms has been custom-made on-site and detailed as per the client’s requirements. A veneered arch and textured wallpaper draw visual interest in the master bedroom’s sit out space allowing to display some artefacts.

    Though each room has a minimalistic design narrative, a material palette of oak veneer and white understated hues create a cohesive look. Swathed in understated hues and geometric patterns, the daughter’s bedroom has a luxurious yet breezy edge. The wardrobe have been thoughtfully planned to pack to a punch with storage and minimize clutter. This distinctive home in Mumbai is ultimately an effortless balance between the clients’ individual tastes and the designers’ sensibilities, with unbridled space as the common denominator

    Daughters’ bedroom brings feminine charm to the table with the introduction of delicate pastels and tones of white to convey immense femineity while still cohesive with the language of the home

    FACT FILE

    Firm’s Name:
    House Of Hues

    Project Type: Residential Interior

    Project Name: The Timeless Tale

    Location: Ghatkopar (East), Mumbai.

    Year Built: 2022

    Duration of the project: 10 months

    Project Size (in sq. ft.):  1100 sq.ft.

    Principal Architect(s) / Designer(s): Dhwani Kanani and Vijal Parmani

    Team Design Credits: Dhwani & Vijal

    Photograph Courtesy: Photographix, Aaditya Kulkarni

    Products / Materials / Vendors: Finishes – Wallcovering / Cladding – Marbles from CMC / Veneer from Venzo Veneers / Lighting – Spot Lights from Havoc ,Decorative Lights from V-Lights, Magnetic profile lights from V-lights / Doors and Partitions – Doors are custom made on site, designed and executed by House Of Hues and team. / Partitions – A.P.Steel Art , Dadar / Sanitaryware – Artize, Kohler / Facade Systems – None / Windows –Akshay Aluminium , Kandivali

    Furniture – Luxe Square , Kasheli, Trezure Furniture, Kashel, Beds, side tables, wardrobes and other furnitures custom made on site. / Flooring – Italian Marble , Classic Marble Company / Kitchen –Makwana Kitchen World , Vile Parle / Paint – Asian Paints Royale / Artefacts – Treazure , Kasheli, Magnifique . Andheri, Dorado lights, Kasheli / Plants and Planters – Pollination, Laxmi Andheri / Wallpaper – Arham floorings and Wallpaper /Hardware – Hafele and Kit, Swastik Hardware Ghatkopar

    Consultants for the Project: Civil – Jai Prakash Panday / Interior Designers – House Of Hues / MEP & HVAC Consultants – Hi Tech Aircon / Lighting Designers – House Of Hues / Automation – Beyond Alliance / Acoustics Consultants – Beyond Alliance

    Firm’s Instagram Link : House Of Hues

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    While The Concrete Interior Walls Guide, The Wooden Walls Store | DOT

    The lift halts on the 11th floor, where a softly lit foyer features bright artwork on a grey concrete interior wall, a black terrazzo floor, and an eight-foot-wide door with a carved wood handle. While The Concrete Interior Walls Guide, The Wooden Walls Store | DOT Living Room As the wooden door pivots open, a […]

    Read More

    Contemporary Eclectic Interior Design – A Fusion Of Styles | P&T Design Studio

    The project epitomised a fusion of styles, best described as “contemporary eclectic interior design.” This eclectic blend harmoniously combined vibrant hues, sleek modern elements, and timeless accents to create a visually captivating interior narrative. The result was a Contemporary Eclectic Interior Design that not only resonated with the client’s lifestyle and values but also encapsulated […]

    Read More

    The Interplay Of White And Black Accents Against Serene Greys | DG Studio Architects

    The den is a masterpiece of contrasts, where the interplay of white and black accents against serene greys creates a visual symphony that captivates the senses. As you step inside, you’re enveloped in an atmosphere where every detail speaks volumes about the creator’s discerning eye and innate sense of style. The Interplay Of White And […]

    Read More

    This House Tells A Story With Its Captivating Blue Walls | Kaizaad Mehta Architects

    From its captivating blue walls to its intricate architectural details, every aspect of this space tells a story of sophistication and style. Step into the world of ‘Nilima,’ a Mumbai apartment that seamlessly blends old-world charm with contemporary elegance. Nilima means beauty through reflections of blue. This house pays homage to its namesake by incorporating […]

    Read More

    There’s A Vibrant Vision Within This House In Gurugram | NSN Studio Divine

    Crafted with youthful energy nestled within The Camellias’ expansive 7196 sq. ft., there’s a vibrant vision within this house in Gurugram. Guided by the expertise of Shrruti Behall and Rajat Behl from NSN Studio Divine, simplicity intertwines with exuberance. Thus, a home that not only delights the senses but also is a sanctuary for its […]

    Read More

    This 5BHK Home Design Has An Ornate Charm Spread Across The Floor | Siyaahi Architects

    Located in the city of Udaipur, this luxuriously designed 5BHK home design has an ornate charm spread across the entire floor. The designers stepped out of their creative process to envision this abode in its prime glory in luscious and pristine white. The narrative is a fusion of two notable design styles that are timeless. […]

    Read More

    The Concept Of Modern Classic Interior Design Was Used In This Residence | Prodigy Designs

    The concept of modern classic interior design was used in this residence. A fusion of traditional elements from classical architecture and design with contemporary or modern features and aesthetics. We aimed to create a timeless and sophisticated living space that seamlessly combines the grandeur and elegance of classical design with the clean lines and minimalist sensibilities […]

    Read More

    This Sprawling Apartment in Kolkata is a Study in Vibrant Bursts of Colour | AB Design

    Steering away from our comfort zone of delicate, elegant colour palettes, this sprawling apartment in Kolkata for a young, newly married couple is a study in vibrant bursts of colour, warmth, and visual storytelling. A once-upon-a-time four-bedroom home, one of the rooms has been converted into a multi-functional home office-cum-den, with the other three being […]

    Read More

    A Bigger Space Adjoining 3 Bedroom Apartments | Alkove-Design

    During COVID and the ensuing lockdown, they realised the need for a bigger space for their family and decided to merge two adjoining 3 bedroom apartments on the 3rd floor of an apartment complex, transforming it into one large dwelling of 3200 sq m  for their close-knit family of 5, which included their children and […]

    Read More
  • Natural colors accentuating a sense of understated luxury | Noir Designs

    The team of Gulab Oil expands their horizon in Gujarat in a rustic charm | Design Khidkee