search
  • “The Wanderlust Villa” Captures The Clients’ Adventurous Spirit Through Insightful Interior Design & Architecture | Studio Bipolar

    Designed for a family who are well travelled and take great pride in their adventures, “The Wanderlust Villa” captures the clients’ adventurous spirit through insightful interior design & architecture. Be it an Irish bar, a Moroccan riad, or even a 60’s style home theatre, Studio Bipolar tried to stay true to the look without any compromises.

    “The Wanderlust Villa” Captures The Clients’ Adventurous Spirit Through Insightful Interior Design & Architecture | Studio Bipolar

    visit : Studio Bipolar

    The ground floor was designed in a more contemporary fusion sentiment and the same was highlighted in the formal living room – with eye-catching Statuario marble across the floor and feature wall. Brass inlays and bespoke furniture is used predominantly in this room to contrast against the patterned stone.

    To counteract the cool white of the beautiful marble, a chevron patterned walnut veneer clad ceiling is reflected in the reflective, lacquered glass-top centre tables.

    Across the living area, in the formal dining, the onyx marble dining table is inlaid with brass details and the walls are furnished in a minimal aesthetic to let the heavy material palette stand out.

    The ornate staircase leading up to the first floor was retained and rejuvenated by subtle change in polish. The stairs open onto an informal lounge, with sweeping curved walls clad in walnut veneer panels, backlit by warm cove lights.

    As this floor was designed for the younger son who preferred a more contemporary aesthetic, we chose a cooler grey marble to contrast against the warm beige tones of the rest of the house. We kept the walls minimal with simple groove designs, and custom designed furniture in deep orange leather to finish the look.

    From the informal lounge, we make our way into the Teal Library. The design of this double height space was conceptualised as a fusion between classic and modern styles.

    Twenty-two foot height windows look onto a terrace above the front gardens and let in streams of sunlight at different times of the day, highlighting the rich tones of the walnut wood veneer and the deep teal coloured walls.

    Extensive panelling was fabricated for the wall by local artists and used generously in the teal expanse to stay true to the fusion aesthetic.

    A floral pattern inlay in the marble floors give this space a sense of scale to the length of the room. Handcrafted brass balusters line the solid wood staircase leading up to the second floor.

    When our clients approached us with the brief for the second floor, the simplicity of the concept soon gave way to a highly challenging design process and an even more complex execution phase.

    An Irish bar aesthetic was the keystone of the moodboard, and was realised through deep cherry coloured polish over teak veneer and the ceiling coffers are lined with solid teak wood moulding coves.

    Archways were designed to frame the bar area while also disguising the structural columns smartly within them.

    A round window-partition was created between the bar and the lounge, with a circular framework of gold beams focusing on the billiards room like a crosshair.

    The bar counter was designed with a classic style, using black Marquina marble. On the floor, we used a mosaic tile in navy and white, and on the curved, vaulted ceilings, a lattice of brass plates on a base of regal, blue paint.

    A pair of brass deer-heads were placed at the centre of these vaults to complete the look.

    The dining and billiards room are adorned with identical mirror panelled ceilings which reflect the cherry wood textures below while adding visual volume to the spaces.

    The client always referred to the home theatre as the cinema, and we understood why while designing it, as they wanted almost 25 seats of plush leather recliners to fit within the volume.

    A 60’s style pattern was chosen for the carpeting while the doors to the cinema feature radial grooving within the veneer, reminiscent of the window partition in the bar.

    From Ireland, we make our way to Morocco through the glass elevator. Before we enter the Moroccan riad inspired jacuzzi area, one has to walk through the arched corridor which is lined with arched French windows, which highlight the black and white ‘patang-chal’ pattern of the floor. The ceiling itself vaults above each window till the entrance of the jacuzzi room.

    The jacuzzi itself was created by using 18 different tile patterns in harmony. The space explodes in carefully curated shades of terracotta, blue, green, and white that make us feel like the ocean has come indoors.

    The abundance of colour and pattern transform this space into a quiet, luxurious oasis for our clients. Arched niches tiled with tree-patterned stone mosaics add a warm touch of yellow to the room.

    A double height cutout was made directly above the jacuzzi and a brass chandelier hangs through it, reflecting like stars in the water below.

    Overall, this residence is an homage to our clients with a carefully constructed design language that was inspired by their memories of the world, collected by generations of their family, over decades of adventures.

    FOURTH FLOOR PLAN

    FACT FILE

    Designed by : Studio Bipolar

    Project Type : Residential Interior & Residential Architecture

    Project Name : The Wanderlust Villa

    Location : Aligarh, UP

    Year Built : 2022

    Duration of the project :  2 years

    Project Size : 18,000 sq.ft

    Principal Architects : Ar. Ujjwal Ssagar & Ar. Sanjana Mathur

    Team Design Credits : Manan Talwar, Reetika Khemani & Suchetna Singh

    Photograph Courtesy : Niveditaa Gupta

    Firm’s Website Link : Studio Bipolar

    Firm’s Instagram Link : Studio Bipolar

    Firm’s Facebook Link : Studio Bipolar

    For Similar Projects >> A COMBINATION OF COLONIAL CONTEMPORARY DESIGN STYLE WITH AN OPEN AND ETHEREAL AESTHETIC







    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • There is a big role for access control in making business more sustainable - ASSA ABLOY

    "Avadh" Aesthetically Stands Out With Neoclassical Architecture Style | R design