The Parisian Style house | deSigneR




The Parisian Style house | deSigneR

The impetus for this project was its uniqueness and owner’s functional and physical requirements for each spatial element. The entire Parisian style house was realigned through extensive civil work. The new configuration formed a base for team deSigneR to optimize dormant spaces and maximize utility.

With the vision to bring life to objects that are functional, progressive and economically viable, team deSigneR was able to effectively deliver a polished space that was modern, chic and equipped with latest amenities and technologies.

The house is divided into three contiguous zones – Formal (Living room), Spill out (leisure area) and Activity (open kitchen and bar). Each space is defined with a purpose without creating any visual barriers or walls. Parisian elements weaved with classic and contemporary touches set the mood of this interiorscape.

The house is adorned with intricate moldings, suspended ceiling cornices, brass with decorative glass elements and imposing artifacts and accessories. From concept initiation, through design development, detailing, prototyping and guidance in manufacturing – every furniture was customized as per client’s anthropometric requirements. The interior treatment sees the meticulous attention to detail and material play.

The client hosts a lot of family gatherings and parties at her house. Keeping those requirements in mind, the Kitchen and bar overlook and serve the leisure area in the center. The formal living room is also well connected to the central gathering space.

The bar is the most distinctive feature of the entire house. An ingenious play of lights, textures, and proportions of the bar unit elevated the design. The bar unit was manufactured and customized as per liquor bottle sizes and different glasses. Instead of a traditional chandelier, we customized an entirely new range of globe lights in a series which sets the mood of the space. The concept of dinning was fused with the bar table by striking a perfect design of the table and chairs.

The client initially wanted a visual disconnection between the bedroom and the spill out area which would have cut down on the natural light and ventilation to the central space and kitchen, making it dull. After brainstorming, we proposed a design of a glass partition with a wide door backed with three-fold roller blinds –This resolved the purpose of bringing in the natural light and the blinds can be drawn if and when needed for privacy.

The bedroom took cues from the coral reefs. The balance between the dark and bold hues in contrast with beautiful and luxe textures was the key to achieve this eclectic bedroom design. Peach and light grey subdued the mystical green of the headboard and stone textured charcoal grey backdrop. The wall opposite the bed is much lighter and has an ocean pearl texture.

The client wanted a well-organized wardrobe, storage space and dressing table for all her grooming and dressing needs. Team deSigneR broke the conventional design of having wardrobe and dressing space within the bedroom itself and was able to create a secondary space designated for a walk-in wardrobe, storage wardrobes, dressing table and an elegant display unit of dazzling jewelry and watches in the center. The bedroom was decluttered, leaving scope for executing innovative designs.

The dressing room has been designed exquisitely and as per the client’s personality. Warm wooden flooring compliments the subtle mushroom grey elevations. A tinge of peach and pearl are traced from the bedroom to maintain the flow of the colors. Special care is been taken while designing the lighting for the dressing room – There are no spotlights provided in the dressing room and formation of shadows have been diminished. The dressing table mirror is flanked with lights on both ends to have its focus maintained on the face while grooming.

Master bathroom is unusual from the rest of the house. The design was more personalized. Gloss black, Matte white, warm wood and cement grey texture complimented with brass accessories set a perfect example of rich and sophisticated design.

The powder toilet is considered to be the most important part of the design as it is used majorly by anyone who visits the house. A perfect combination of gold mirror, black back painted glass and clear mirror adorned with brass capping create an awe-striking basin wall elevation. All sanitary fixtures and accessories of the powder toilet were used from the builder’s inventory which saved cost.

Team deSigneR was successfully able to create a design that elevated the experience of the client’s everyday life.

deSigneR – Architect Smit Bhagat and Interior Designer Rajvi Mehta

Fact file

Architecture / Interior design Firm: deSigneR

Principal designers: Smit Bhagat & Rajvi Mehta

Project Location: Kanakia Paris, Bandra Kurla Complex

Area: 860 sqft.

Project duration: October 2018 – January 2019

Photography: Photographix | Ira













Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *