The Grey Box : Architecture Design with Cityscape and Elements of Natural Appeal | Traanspace

5/5 - (2 votes)

A reference to Brutalist architecture design, characteristic of minimalist modern constructions enhancing the beauty of simplicity, The Grey Box is an unconventional take on commercial space design. It delineates spaces and establishes unhindered boundaries. Being a largely open floor plan, the conference room is the last of private enclosed spaces required. Being a critical space, it primarily focuses the layout of a conference room in context to the surrounding spaces. While the visitors are greeted with generous sunlight, the ambience is also responsible for boosting productivity, focus and repels distraction. Parallel stretch of compact balcony with greens accounts for every interaction and collaboration unencumbered, a space so spick and span clearly fosters an environment with efficiency.. ~Yamini Vaswani

The Grey Box : Architecture Design with Cityscape and Elements of Natural Appeal | Traanspace

Visit: Traanspace

Set on a plot of 3800 sq. ft. amidst the city of Vadodara, this office building is surrounded by bungalows and other offices on all sides presenting a very mundane envelope of architecture design to look upon every day.

 

We strongly believe, architecture design of workspace is more like a second home. It is that single space where we tend to spend most hours of the day. In a city like Vadodara, where the climate is hot and dry more or less throughout the year, it is devastating to see majority of the office buildings as glass boxes. They tend to present great views but restricted access to fresh air and outside environment.

This office building is thus a design attempt to break the conventional typology of an office building and achieve a workspace which cohesively responds to the immediate context and the city’s climate by overtly integrating nature into the architectural experience of the building. The derivative is a simple grey box with an element of standing balcony running along the periphery. These balconies are filled with green plants to act as screens, blurring the boundaries between the inside and the outside. These screens of greenery cut the heat and allows large openings for ample natural light and ventilation.

Exterior is a simple geometry comprising of bold mass in grey texture with a dash of vertical striped texture in the balconies producing a bold minimalistic façade in contrast to chaotic surroundings. Exterior and Interior both were kept simple and minimal giving more importance to architectural experience and nature.

The clients are Chartered Accountants with a desire of a very professional workspace. They expressed their requirement of a building with one floor housing their own office and the other left for future expansion. While debating a typical floor plate for this office building, we settled upon a logical flow of proportionate spaces to receive the clientele in a natural manner. Involvement of multiple partners gave rise to a public area accommodating a reception, waiting and conference room. Further, it takes one into a semi-private staff area leading finally to the director’s cabins. This hierarchical zoning opens grounds for different kinds of interactions in individual spaces.

Materials such as grey, white and wood and balconies populated with easy maintenance plants render a natural feel to the building both internally and externally.  With plain white walls and white built-in furniture, we have conceptualized an interior which echoes the spirit of the client’s profession. Tactfully designed wooden furniture pieces are introduced to add warmth to the spaces. Its heterogeneous texture juxtaposes the neutral whites. In general sense, we have kept the material palette natural, devoid of any cosmetic layering, to enhance realism and comfort.

All the spaces have elongated windows opening into the balconies. These openings enable one to view the green plants, allow cross ventilation as well as go out for some refreshment. They more or less add a lot of life to an otherwise simple office-like setup generating an interior which is isolated yet connected to the exterior environment.

To sum it up, this office strives to exhibit an inherent truthfulness, by keeping the exterior and the interior minimal giving more importance to architectural experience created by merging functionality with nature.

Fact File

Designed By: Traanspace

Typology: Commercial Architecture and Interior Design

Project Name: The Grey Box

Plot Area: 3800 sq.ft.

Built Up Area: 8800 sq.ft.

Area Per Floor: 2200 sq.ft.

Location: Vadodara, Gujarat

Year Built: 2021

Principal Architect: Urvi Shah

Design Team: Supriya, Kanan, Akanksha

Client: Akshay Shah & Co.

PMC: Prapti Group

Photography Credits: Tejas Shah

Firm’s Website Link: Traanspace

Firm’s Facebook Link: Traanspace

Firm’s Instagram Link: Traanspace

For More Inspirational Designs, Visit >> Retail Store Design Synchronously Allows Simplicity And Playfulness

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *