search
  • The Community Space Is A Peaceful Social Space | UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

    The community space is a peaceful social space. Its inclusive design was developed for a vertical housing and allows the user to interact and involve with the designed places.

    Editor’s Note: UA Lab’s vertical living concept portrays the heaviness of concrete while balancing the subtleness of greenery. The striking red staircase adds a bold statement that drives the vision away from the massing. Nature permeates the community-centric design, with long columns providing an interruption-free view of the locality. The pergola has a light-weight aesthetic, synchronising seamlessly with the natural light and greenery. – Gopika Pramod

    The Community Space Is A Peaceful Social Space | UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

    community space

    Residential community space – A discourse of intermingling activities…

    The open community space in a housing is a Residential Park for the families residing in the housing society. UA Lab has designed the residential community space as a ‘shared space’ between families of different cultural diversity. This space plays very important role in binding people of different ethnic values and culture together.

    community space

    Residential community space – A challenge to create spaciousness…

    Under the compact city development, the relative proportion of residential community space is quite tight. It is challenging to create spaciousness for families residing in the neighborhood. The common open space stretches between the building blocks as pathways, small seat outs, pocket gardens, small water body, seating pavilions, lawn areas, green mounds, pergola walkways and shaded walkways.

    community space

    Residential community space – Interlinking nature…

    There are about 50 trees providing shade throughout the year. The trees species planted adjoining the walkways and seating spaces stays evergreen throughout the year.

    They stay green and fresh even during the harsh summer months of city. The choice of vegetation around the buildings is aimed at creating a feeling of a small flowering home garden.

    There is a combination of Floral varieties and Colored varieties. The Floral varieties selected are the ones that attract butterflies and bees. The terrace zone is equally populated with lush green potted plantation.  

    community space

    Residential community space – A demand for comfort, relaxation, and safety…

    Seating spaces becomes the most important place for the community space. People are more comfortable seating in smaller groups with their friends. Different kinds of shaded and covered seating spaces are designed at different locations in the community spaces.

    These seating spaces are designed as pavilions and pergola spaces. They are connected with adjoining pathways and larger open spaces. Even when one is seating under a pavilion, there’s a feeling of connectedness to the large open space.

    community space

    Residential community space – a demand for playfulness and break away from the mundane…

    A dedicated children’s play zone is designed. The play zone is edged by kitchen balcony space on three sides. There’s a watchful eye on the kids playing in the play zone. There’s a huge seating plaza connected with the play zone for the parents to seat and accompany the kids.

    community space

    Residential community space – a dialogue of place with variety of scales and volumes…

    A central Pavilion is designed to house various community activities. The pavilion is designed as a single concrete shell with varied volumes of interconnected spaces. A simple assembly of vertical linear circular columns and horizontal flat slab contributes to the making of this dynamic space.

    The volume on the First floor is designed as a solid block in contrast to the volume on the Ground floor. The linear assembly of circular columns shapes the space enclosure for the Ground floor volume. The circular columns are kept freestanding.

    They define yet undefined the volume on the Ground floor.  The First-floor level spans to two-third part of the horizontal space, leaving the one-third as a double height volume.

    This contrast of mass to void creates an interesting dynamic of space. It accentuates an individual’s experience of seating within the space.

    Natural Flooring material with Expose concrete finish is used for the Pavilion. Consciously we have not used any colors for the Pavilion area.

    community space

    Hence, the entire Pavilion seems to merge with the surroundings. It is only the greens of the Tree canopy, Shrubs, and the Lawn area one perceives while being in the Pavilion space or of moving around it.

    Blue mosaic is used for the pool area. The staircase is designed as an element. The color is bright to create a striking contrast with the expose concrete finish of the Pavilion façade.

    Fact File

    Designed by: UA Lab (Urban Architectural Collaborative) 

    Project Type:  Residential Architecture Design

    Project Name: The Lea Shell

    Location: Ahmedabad

    Year Built: 2023

    Project Size: 31792 Sq.ft

    Principal Architect: Krishnakant Parmar & Vipuja Parmar

    Photograph Courtesy: Inclined Studio

    Firm’s Website Link: UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

    Firm’s Instagram Link: UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

    Firm’s Facebook Link: UA Lab (Urban Architectural Collaborative)

    For Similar Project>>> A Modern Minimalist House with Neutral Palette and Subtle Contrasts

    Unveiling the Magic of Conceptual Architectural Design

    The conceptual architectural design phase is not merely a preliminary step in the design process; it’s a crucible where ideas are forged into tangible forms. At this stage, architects embark on a conceptual architectural design journey of exploration and innovation, seeking to encapsulate the essence of their vision in a cohesive conceptual framework. This conceptual […]

    Read More

    50 Best Wall Moulding Design Inspirations For Your Interiors

    Wall Moulding Design is a great way to amp up your space and elevate the overall look of your home. There are a wide range of moulding designs that can add a distinct character to your space. Wall moulding design comes from different kinds of materials, such as PVC, plaster, wood, etc. The right choice […]

    Read More

    A Colonial House Nestled Along The Enchanting Thoroughfare Of Ivy Lane | Furbishy

    Welcome to the stately Ivy Lane Estate, a distinguished colonial house nestled along the enchanting thoroughfare of Ivy Lane. This splendid property stands as a testament to the grandeur of a bygone era. Editor’s Note: “The harmonious blend of vintage sentiment with modern functionality adorns this residence in Bangalore. With the quiet opulence of antique […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    20 Types of Balcony That Redefine Outdoor Spaces

    Different types of balcony, with their ability to extend indoor living spaces into the open air, have become an essential feature of architectural design. Across the globe, architects and designers have embraced different types of balcony as a means to enhance both the aesthetic appeal and functionality of buildings. In this comprehensive exploration, we delve […]

    Read More

    A 2 Story House Design In Pondicherry Stays True To Its Identity | House of Design Stories

    Indie Tales, a 2 story house design in Pondicherry stays true to its identity stands apart with its unparalleled charm amidst a narrow conservative neighborhood. This abode embraces a quiet reflection of modern lifestyle and traditional nuances within a limited budget for an intimate family of 5 across 3 generations. The residence evolves as an […]

    Read More

    This Aesthetic Home Was Designed To Maximize Natural Light And Views | Chrysalis Designs

    Surrounded by lush greenery, this aesthetic home was designed to maximize natural light and outdoor views, resulting in a welcoming and airy atmosphere. Our latest project, ‘The Tranquil Home’ in Ahmedabad, is a stunning 5500 sq. ft bungalow that truly embodies the style and preferences of our client. Editor’s Note: “The solids of the abode […]

    Read More

    This Renovated Triplex House Design Is A Celebration of Light | Yellow Architects

    This renovated triplex house design is a celebration of light. It is within the tranquil confines of the esteemed Maytas Hill County in Hyderabad. This further boasts a sophisticated design characterized by a harmonious blend of neutral materials and earthy hues. The understated elegance of this contemporary triplex house design exudes a sense of minimalism […]

    Read More

    This South East Facing House Is Next To An Old House Of The Client’s Parents | RP Architects

    The site of this south east facing house is next to an old house of the client’s parents. There are few farmlands and plenty of trees – neem and tamarind trees, surrounding the site area. Editor’s Note: “Enveloped by a thick blanket of bricks, this residence in Tamil Nadu is a fusion of aesthetics and […]

    Read More

    TADstories with Ar.Anup Murdia and Ar.Sandeep Jain | Design Inc.

    Ar. Anup Murdia and Ar. Sandeep Jain, the founders of Design Inc. share their journey of embarking architecture with the passion for understanding spaces. Design Inc. is an architectural firm situated in Udaipur, founded by Ar. Anup Murdia and Ar. Sandeep Jain in 2011. The firm believes in creating spaces with overall understanding of certainties […]

    Read More
  • An Office Which Resonated With The Client's Personality | Meraki Design Studio

    20 Biophilic Interior Design Ideas To Merge Life With Nature