search
  • Screen Saver House Highlights The Play Of Shadow And Colors | Manoj Patel Design Studio

    Screen Saver House Highlights The Play Of Shadow And Colors | Manoj Patel Design Studio

    A playful residential dwelling that breaks down the scale while offering a variation of massing cubes as a new neighborhood. The designed dwelling is located in Padra, district of Vadodara, based on factors like climate and social surrounding context. Creating recessed profiles, gave rise to a large surface treatment area at the central corner junction of the dwelling, along with large terrace gardens at various levels. This brings natural daylight and air through windows within the built form to its advantage.

    Visit: Manoj Patel Design Studio

    Design and orientation of openings of the cubic house aim to incorporate the client’s wish for a large number of square meters with the amalgamation of urban life in the neighborhood. The configuration of cubes reflects the symmetry of boxes with a human scale that adapts to varied and dense small-scale surroundings.

    For us, climate plays an important role in planning and designing our projects. Talking about the corner junction on the South – West façade of the house, an opportunity evolved, to create a large surface area of cladding, due to the openings planned in peripheral series. Aim to identity a different way to clay vernacular material – clay roof tiles, gave rise to a module, which is low cost and has a long life span. Various combinations and patterns were explored that developed a dramatic experience of numerous shadow movements throughout the day according to the sun’s movement in the Indian context. Pattern depicts, intricate strips carved out from flat clay roof tiles of different sizes. These pieces are all glued together to create one module each.

    Initially, after one module getting ready, through artisanship, a study of shadow patterns was carried out in the studio as part of research to understand the large shadow scale to be obtained. The beauty of the module generates several shadows through the profile and enhances the artwork.

    The West façade has the main entrance and is covered by a projecting double-height terrace garden. Activities are segregated on various levels – semi-private spaces like living area, the master bedroom of grandparents, dining connected with kitchen on the ground floor while more private spaces on upper floors like kid’s room and master bedroom. The central focus of the dwelling is the double-height dining linked with an open-well staircase and railings. This feature sets direct connection through all floors inside the house, yet creates a buffer for space.

    On entering, one is welcomed by the delicate wall mural crafted from miniature pieces of clay roof tiles. Adjacent to it is the main door with a huge circular handle designed in a way to merge the door and surrounding elements as art. Walking further into the living room, no visual barrier theme gives a glimpse into the main areas of the house, setting the space to be large. Continuing with the bold pattern formations from the exterior facades, the interior flooring also highlights a touch of contrasting palette of tiles arranged in patterns and balancing furniture.

    To uplift the large connectivity feel for the living room, the corner has continuously shaped sofas, lightweight designed pair center tables with checkered flooring. On view from any corner of the space, a new surprising theme of frames is generated due to the color orientation on some walls. A feel of bold and vibrant ambiance gets poped up.

    The kitchen is sleek with a dark countertop box massing out, yellow storage overhead, and plain white storage surrounding it. The flooring continues in a checkered theme of monotonous shade.

    FACT FILE:

    Design Firm: Manoj Patel Design Studio

    Project Name: Screen Saver House

    Project Type: Residential

    Completion Year: 2020

    Site Area: 1000 square feet  – 92 sq.mt.

    Built up: 2100 square feet – 195 sq.mt.

    Design Team: Ar. Manoj Patel, Aishwarya Gupte, Sonu, Purna, Darshan

    Project Location: Vadodara; Gujarat, India.

    Photography: Umang Shah

    Website: https://www.manojpateldesignstudio.com/

    Instagram: https://www.instagram.com/manojpateldesignstudio/

    Facebook: https://www.facebook.com/manojpatel2015

    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • Types Of Materials For Outdoor Furniture - How To Choose The Right Type

    How to Decorate Your Bathroom under $500