Scandinavian Milieu in combination with a Structured Bohemian Mood | Envisage

Rate this project

Anugraha is a retirement home for a family of three, who have chosen to move into the bustling neighborhood in the heart of New Delhi. Envisage Projects is entrusted to redesign an existing Scandinavian milieu in combination with a structured bohemian mood apartment with the aim to create an oasis for themselves, where they can preserve their peace of mind away from the daily chaos.

Scandinavian Milieu in combination with a Structured Bohemian Mood | Envisage

Visit: Envisage

The project strikes a fine balance between a light subtlety and a warm elegance that gives it life. The overarching concept is a Scandinavian milieu in combination with a structured bohemian mood. Mrs. Sharma was assertive in her requirement for the house to facilitate effortless living, and thus the planning has been governed by the principle of maximizing every inch.


The project strikes a fine balance between a light subtlety and a warm elegance that gives it life. The overarching concept is a Scandinavian milieu in combination with a structured bohemian mood. Mrs. Sharma was assertive in her requirement for the house to facilitate effortless living, and thus the planning has been governed by the principle of maximizing every inch.

The living room furniture is light and sleek, while accommodating enough seating and ensuring views, light and access are unhindered. The flow of movement is choreographed well with the use of L-shaped seating in the dining nook which doubles up as storage, creating an optimized layout in the most public zone of the house. The contrast of the neutral upholstery of the dining area and the floral feature wall acting as its backdrop creates a striking impression at entry.

This simple change allows for the incorporation of unique features such as a breakfast counter and a dining nook to create ample space to host guests within the limited floor area.

This change also encourages a visual connection around the living area, making the space appear larger.

The second striking change is the optimization of windows and doors, replacing them with UPVC windows and Mediterranean-style glass-paneled doors that expedite the natural flow of light and air through the rooms and from the outdoors; something that has instantly opened up the house to the greenery around the apartment, thereby welcoming the sun and the seasons into the space with open arms.

Nature serves as a subliminal text to the design language- drawing inspiration from the lush greens right outside the window and bringing in elements of botanical prints and Indian cotton fabrics for the upholstery to elevate the design with a pop of prints. The palette for the finishes and textures across the house are muted neutral tones used in the flooring and the walls to balance the mix of pastel botanical art across the space.

A home is built with the foundation of beliefs, like the one that the client’s harbor in their devotion for their spiritual teacher, which requires a multipurpose room to serve as a religious sanctuary, guestroom, and multimedia room. The multiplicity of functions within this room was a challenge that has been tackled deftly by identifying the primary requirements.

One of the walls is refashioned into floor-to-ceiling storage to efficiently maximize the space available. The flooring here is differentiated with a subtle floral print over neutral tiles to distinguish the sanctity of this room. Such small gestures contributed to making the project a relatable home, one that the owners can identify with and picture themselves savoring for decades to come.

Fact File

Designed by: Envisage

Project Type: Residence Interior Design

Project Name: Anugraha

Location: New Delhi

Client Name: Mr. Sharma

Principal Architect: Meena Murthy Kakkar & Vishal Kakkar

Project Size: 1200 Sq.ft

Year Built: 2021

Products & Materials: ACP / Glass / Concrete / Sanitary ware / Fittings / Flooring: Target Marketing Private Limited, Jaquar, GSTL Gurugram, Counters | AGL Furnishing: Elbaan | Air Conditioning: Voltas | Lighting: Jainsons Emporio | Paint: Asian Paints Royale | Arts / Artefacts: Best of Bharat, Arthub | Wallpapers: Nilaya Elevator                                          

Photograph Courtesy: Suryan and Dang

Firm’s Website Link: Envisage

Firm’s Facebook LinkEnvisage

Firm’s Instagram LinkEnvisage

For Similar Project>>>Contemporary Weekend Home with a hint of Ethnic Elements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *