Rustic Exterior and Sleek Finish Interior | webe design lab

Rustic Exterior and Sleek Finish Interior | webe design lab

TUT -The house, in the heart of Tuticorin has a very deciduous character which can be felt as one moves from the rustic exteriors to sleek finished interiors. The layout of the built-in site consciously distinguishes the inside and the outside.

The built is broken down in between three courtyard spaces – the front, center and the backcourt. The use of these courts throughout the day is an effortless symphony. The mornings are occupied and served in the frontcourt with the daily dose of news and tea.

Designer: webe design lab

The afternoons and evenings are split into the levels of the center court with music, chatter, and laughter amidst the sound of nature and water. The backcourt is private and is overlooked by the sleeping spaces. The perforated custom wall and ceiling in the center court giving a sense of outside inside makes way for light and shade that moves with the sun giving feeling transience in the space. The spaces in the house are layered to overlook these open spaces creating a unique feeling of inside-outside.

The striking signature of the house is in the material that has been used – a contrast of concrete, copper brass, and wood. The outdoors are characterized by the raw rustic look of concrete, stone, and wood with varying textures that layers to form the harmony. The landscapes are kept to a minimum but enough to accentuate the raw texture of the materials used. The interiors personify a subtle richness with the use of copper and wood in the background of white marble.

The textures are sleek and smooth almost making you miss the rustic exteriors.  The interiors are designed with a neutral palette and are susceptible to redecoration, whereas the exterior is rustic and raw that will age gracefully with time. TUT House builds a coherent flow of visual appeal which gives the house a feeling of richness and a warm tone for a family dwelling. It is a celebration of the seamless juxtaposition of materials, textures, and colors.

Fact File: 

Architects: webe design lab
Location: Tuticorin, Tamilnadu
Area:6800.0 ft²
Year:2019
Manufacturers: CatalanoHansgroheHafele
Source: Arch Daily 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *