River Ghat Inspired Corporate Office | Abin Design Studio

River Ghat Inspired Corporate Office | Abin Design Studio

The corporate office began as a forefront of experimentation with spatial narrative through craftsmanship. An organization of stalwarts, intent of creating an atmosphere of ethical equanimity, the client gave its blessing to transcend the boundaries of ‘container’ and ‘content’.

Visit: Abin Design Studio

The client being an avid patron of the arts and an enthusiastic collector, the design intervention required a corporate office that merged with the idea of a contemporary museum. The space was specifically designed to house artifacts and human aspirations, along with a running work environment.

The central core diffuses into multi-planar spaces, with natural light washing across the full-height atrium, filtering into seamless working spaces, segregated vertically as required in the  hierarchy of corporate offices. Although physically segregated to justify efficiency of function, the spaces are visually connected, transcending boundaries of closed office habitats, celebrating art and life through accessibility and ownership through a sense of pride.

A play of monumentality and intimacy, subdued material palette, and larger-than-life focal elements was implemented for a grand entrance atrium. The design is reminiscent of the life-affirming river ‘ghats’ of the country, leading up to the spires of temples and places of collective wisdom where everyday life meets spirituality .

The grand steps leading up to the atrium, declare a proprietorship over the valuable collection of art, leading up to the library shelves, which house the invaluable collection of literary treasures. The challenge of ‘content display’ has been addressed by utilizing partitions between several conference rooms, which have been re-imagined as the library shelves.

Each lobby introduces the design language of each floor. The reception desks have been treated in various ways to express the same. From back-painted glass to even leftover carpet rags, use of colour, artwork and material have been utilized to create customized statement pieces.

Fact File:

Architects: Abin Design Studio

Area: 195900 ft²

Year: 2020

Architect In Charge: Abin Design Studio

Design Team: Abin Chaudhuri, Paromita Chatterjee, Sohomdeep Sinha Roy, Usha Thakvani, Riddhi Parmar, Sakshi Arora, Chittaranjan Pal

Client: RP-Sanjiv Goenka Group

Landscape: Abin Design Studio

Interior Design: Abin Design Studio

Photographs: Suryan//DangEdmund Sumner

Website: http://www.abindesignstudio.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ADS.DESIGNS/

Instagram: https://www.instagram.com/abindesignstudio/

Source: Arch Daily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *