Residential Villa Design Bringing Modernity with Indian Flavours | Studio AVP

Residential Villa Design Bringing Modernity with Indian Flavours | Studio AVP

Context:  The residential villa sits amidst a gated community on the outskirts of Pune city. The entire project is planned on a mountain slope overlooking a small lake. The access to the villa from the internal road is seamless, where the parking and the common areas are planned on the upper/ road level. The bedrooms are planned on the level below and the bar, home theatre, guest room, and the swimming pool are placed on the lowermost level. The planning marks a clear distinction in public, private, and entertainment areas.

Visit: Studio AVP

Constraints and Scope of Work: The villa being part of the gated community was built by the Developer and followed a standard design vocabulary outlined by them. The Developer was responsible for constructing the building frame and the outer shell. Our scope of work involved planning all the interior spaces as per the Clients’ brief, interior design, landscape design, and construction of the project.

Clients’ Brief: The Clients were a dynamic couple with two children. The husband lived abroad while the wife and the children lived in Pune, especially for the children’s education. Their aspiration was to eventually settle down in Pune, away from the hustle-bustle of the city, yet finding the right balance of proximity to the city and have a home with all the amenities of a modern house.

Having lived abroad as a family for many years, they desired to have a contemporary house with modern designs, materials and integrated with automation and all the latest gadgets. There was also a sense of Indian-ness which was felt during our conversations, which they had missed all this while that they had lived abroad. Being a property developer himself, the Client’s unique eye for design, material selection, and detail was a feather in the cap.

Design USP: The design of this project evolved as a synthesis of a series of discussions with the clients. Their desire to come back to their roots after having lived and worked for so many years abroad led to our curiosity to understand their drive and happiness quotient. This communication between the Clients and the Architect which lead to a seamless transition between their aspirations to the design ideas and finally to the built environment was the major USP of this project.

The design traverses through various forms, material selection, creating spaces suitable for various requirements for every member of the family. There is a conscious attempt at weaving a thread of continuity in design in the entire house, in visual and tactile forms. Our success in this project lies in the Smile and Satisfaction our Clients witnessed, while also experiencing interesting details woven into the design which still manages to surprise them after living there for 4 months.

Design Concept: The concept of bringing modernity to the spaces with Indian flavours brought a stream of thoughts that revolved around keeping the design simple with straight lines, using limited materials and indulging in splashes of colours. The repetition of lines and materials in various forms and textures made each space unique, yet relatable in the context of the entire house.

FACT FILE:

Firm: Studio AVP

Project Type: Single Owner Residential Interior

Location: Pune

Project Area: 6750 square feet

 Architect: Vikrant Panse

Project Photographer : Hemant Patil 

Website: https://vikrantpanse.com/

Facebook: https://www.facebook.com/architectvikrantpanse/

Instagram: https://www.instagram.com/studio_avp/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *